Aangeboden door Missie H2
Branded Content Duurzaamheid
Topman Shell Frans Everts: ‘Overheid, pak die handschoen op in de waterstofmissie!’
Nederland Waterstofland in 2030: het klinkt als een solovoorstelling van de lage landen, maar niets is minder waar. Volgens Frans Everts, ceo van Shell Nederland, kan dit doel alleen worden bereikt in samenwerking met andere Europese landen. Everts maakt deel uit van een illuster collectief dat zich samen met Missie H2 inzet voor de waterstoftransitie.
Initiator van de werkgroep is Missie H2, aanjager van duurzaamheid, maar vooral de drijvende kracht achter de waterstofbelofte. En de urgentie is hoog, want 2030 laat niet lang op zich wachten. Om hun strijd nóg meer kracht bij te zetten, helpt Missie H2 de sportkoepel NOC*NSF de sport verder te verduurzamen.
Naast Shell schaarden zich ook zeven andere energiekopstukken zich achter Missie H2. Gasunie, Remeha, Toyota, Port of Amsterdam, Groningen Seaports, Vopak en Eneco. En als topman van het internationale Shell, legt Everts in de video de internationale rol van Nederland uit als het gaat om waterstof.
Tekst gaat verder onder de video.
Wáárom is de ontwikkeling waterstof zo cruciaal?
Waterstof gaat een grote rol spelen in onze toekomstige, duurzame energievoorziening en klimaatdoelen. Nederland is uniek gepositioneerd. We hebben de Noordzee voor grootschalige productie van windenergie en de zeehavens als logistieke importhubs. Maar we hebben ook bijzonder veel waterstofkennis.
Shell en groene waterstof: dat zal niet voor iedereen vanzelfsprekend klinken.
Frans: ,,Dat, terwijl Shell al decennialang bezig is met waterstof. Sterker nog, we zijn inmiddels zo ver dat we de grootste groenewaterstoffabriek van Europa aan het bouwen zijn op de Maasvlakte.’’
De grootste groenewaterstoffabriek van Europa. Zijn we daarmee klaar of is er meer nodig om aan de missie te voldoen?
,,Er is absoluut meer nodig. We hebben samenwerking nodig van de landen om ons heen, maar ook van de overheid. Die moeten kaders en duidelijkheid scheppen rondom de regels en infrastructuur. Waterstof heeft veel groene elektriciteit nodig, energie vanuit windparken, maar ook kabels, vervoer en pijpleidingen. En ja, dat kan alleen plaatsvinden met de juiste vergunningen.’’
Wat voor rol speelt de werkgroep Missie H2 in dit politieke proces?
,,De samenwerking van acht toonaangevende organisaties binnen de Nederlandse energieketen zorgt voor draagvlak en daadkracht. Met gedeeld vermogen en kennis proberen we het proces te versnellen en invloed uit te oefenen op de slagvaardigheid van de overheid, die de grote ‘enabler’ is in de waterstoftransitie.’’
Zet jezelf op de kaart
Om de kennis en overtuiging voor waterstof over de bühne te brengen, heeft Missie H2 de Nederlandse Waterstofkaart ontwikkeld. De interactieve kaart toont meer dan 225 waterstofprojecten in Nederland (in diverse stadia van ontwikkeling) en maakt inzichtelijk hoe de waterstofmarkt zich ontwikkelt. Zo zie je wat de actuele status is van de projecten en werpt het een blik in de toekomst.