Aangeboden door Signify Benelux

Branded Content Duurzaamheid

Kom niet in het donker te zitten, investeer vandaag nog in LED-verlichting

Per 25 augustus gaat TL-verlichting ‘in de ban’ voor ondernemers in Nederland. Toch hanteren veel bedrijven nu nog ouderwetse PL- en TL-verlichting in hun panden. Deze ondernemers zitten straks letterlijk in het donker én lopen het risico op flinke boetes. Daarom is het belangrijk om nú de overstap van PL of TL naar LED te maken. Hoe je dat slim aanpakt? Daar weet Thomas Leenders, verantwoordelijk voor Public & Gouvernement affairs bij Signify Benelux, alles van. „Met het verbod op PL en TL én de Europese wetgeving rondom (c) energielabels voor bedrijfsgebouwen, moeten ondernemers nú in actie komen.”

Crissy Mulder 26 mei 2023

Kom niet in het donker te zitten investeer vandaag nog in LED verlichting groot

Kom niet in het donker te zitten, investeer vandaag nog in LED-verlichting. Foto: Signify Benelux

tracking pixel

Waar in 2012 het verbod op de gloeilamp in ging en per 2018 de halogeenlamp niet langer geproduceerd mocht worden, is per 24 februari het verbod op PL ingegaan en gaat per 25 augustus het verbod op TL-verlichting in. Sinds het ontstaan van TL-verlichting zijn er alleen al in Nederland ongeveer 78 miljoen TL-buizen geplaatst. Sinds 2010 werden die TL-buizen voor het eerst vervangen door LED-buizen, die minstens vijftig procent energiezuiniger zijn. Dat is waar de overheid naartoe wil: een overstap van traditionele verlichting naar energiezuinige LED-verlichting in het bedrijfsleven. Het is namelijk een relatief eenvoudige manier om energie te besparen en dus bij te dragen aan het behalen van de klimaatdoelen. Daarom gaat TL-verlichting vanaf 25 augustus voorgoed in de ban voor ondernemers. Het is immers tijd voor verandering.

„Dit bedrijf heeft meer dan 131 jaar ervaring in de productie van alle soorten verlichting voor de B2C en B2B markten”

Marktleider op het gebied van verlichting

Daar weet Signify, wereldwijd marktleider op het gebied van verlichting, alles van. Dit bedrijf heeft meer dan 131 jaar ervaring in de productie van alle soorten verlichting voor de B2C en B2B markten. Tot 2016 was het huidige Signify als een divisie deel van het bekende Nederlandse elektronicaconcern, Koninklijke Philips. Maar zo’n zeven jaar geleden ging Signify verder als een volledig zelfstandige organisatie. Vandaag de dag produceert de marktleider in verlichting zowel conventionele als LED- en slimme verlichting. Volgens Leenders neemt het aandeel van de energiezuinige LED sinds 2005 snel toe. „Nu de TL- en PL- verlichting uit de Nederlandse markt gehaald wordt, wordt LED nóg belangrijker, met name voor ondernemingen. Dankzij onze energiezuinige verlichtingsproducten, systemen en services genieten onze klanten van superieure lichtkwaliteit, leven mensen veiliger en comfortabeler, werken bedrijven efficiënter en productiever en zijn steden leefbaarder.”

Kom niet in het donker te zitten, investeer vandaag nog in LED-verlichting. Foto: Signify Benelux

Slim investeren in energiebesparende maatregelen

Volgens Leenders hebben bedrijven in heel Europa echter nog wel een inhaalbeweging te maken als het gaat over het investeren in energiezuinige LED-verlichting. Nederlandse ondernemers zijn geen uitzondering op die regel. Met het verbod op TL-verlichting én de Europese wetgeving rondom energielabels voor bedrijfsgebouwen, moeten zij nu écht deze investering maken. Sinds 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen van 100 vierkante meter of groter namelijk minimaal energielabel C hebben. Als jouw kantoorpand energielabel D of lager heeft, moet je in de meeste gevallen investeren in energiebesparende maatregelen. Daar is geen ontkomen meer aan.”

LED is een energiezuinig alternatief op de conventionele verlichting” gaat Leenders verder. Het is verstandig en duurzaam in aanschaf en gaat ongeveer twintig jaar mee. Dat is ontzettend lang, vergeleken met de levensduur van de huidige TL-lampen. Bovendien is LED ook veel energiezuiniger. Zo kan LED-verlichting al binnen een paar maanden worden terugverdiend. Als we in Nederland massaal overstappen op LED, betekent dat een besparing van 2,9 miljoen ton aan CO2. Dat komt neer op 2 miljard euro.

„Als we in Nederland massaal overstappen op LED, betekent dat een besparing van 2,9 miljoen ton aan CO2. Dat komt neer op 2 miljard euro aan besparing per jaar. Dit staat gelijk aan het sluiten van 2 kolencentrales”

Oplossing op maat

Als marktleider heeft Signify een breed pakket aan led oplossingen, van prijsbewust tot high-end en helemaal op maat, vertelt Leenders. „Het is heel goed mogelijk om een TL-buis te vervangen door een LED- buis zonder aan de armatuur te komen, laat staan het plafond. De prijs van zo’n LED-buis varieert van 10 tot 25 euro. Dat gaat dus om een kleine investering die zich al binnen 4,5 maand terugverdient. LED levert immers een energiebesparing van zo’n zes tot zeventig procent op. Zie jij dat als ondernemer wel zitten? Dan kun je bij Signify ook terecht voor LED-armaturen geschikt bij renovatie of maatwerkoplossingen voor het high-end marktsegment.”

Kom niet in het donker te zitten

Waar je ook voor kiest, volgens Leenders is het belangrijk om de overstap naar LED-verlichting snel te maken. Als je niets doet, kost het je uiteindelijk meer geld en kom je vroeg of laat in het donker te zitten”, sluit hij af. Wil je meer informatie over de LED-oplossingen van Signify voor ondernemers? Neem een dan een kijkje op Energie besparen met Philips LED | Philips verlichting.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.