Aangeboden door ING Nederland
Branded Content Duurzaamheid
'Onze uitbreiding was alleen haalbaar door te verduurzamen'
Duurzaam ondernemen is voor veel bedrijven veranderd van een ambitie naar een concreet doel. Maar hoe pak je dat nu het beste aan? En waar begin je? Tuincentrum Coppelmans in Valkenswaard breidt uit door te verduurzamen en zit momenteel in een energietransitie: van gas naar volledig emissievrij. ,,We zijn straks het allereerste bestaande tuincentrum van Nederland dat helemaal van het gas af is.” Directeur Bas Coppelmans deelt zijn ervaringen in duurzaam verbouwen en toekomstgericht ondernemen.

Van jongs af aan wilde hij maar één ding: in de voetsporen treden van zijn vader en ooms. Inmiddels is Bas Coppelmans (34) directeur en eigenaar van tuincentrum Coppelmans in Valkenswaard, een familiebedrijf dat al ruim vijftig jaar bestaat. “Mijn ouders hebben me vroeger regelmatig op een zijspoor gezet, maar ik kwam altijd terug bij het tuincentrum.” Sinds een jaar heeft hij de dagelijkse leiding over de vestiging in Valkenswaard waar ook zijn zus en zelfs zijn ouders nog werken.
Jullie draaien al lang mee, wat is er in de afgelopen jaren veranderd in de branche?
,,Een tuincentrum is allang niet meer een plek waar je alleen in het voorjaar plantjes haalt en rond de kerst wat lampjes koopt. Het is een beleving geworden, echt een uitje. Mensen leven meer buiten, de tuin is in toenemende mate een verlengstuk van de woonkamer en er is een steeds grotere hang naar groen in de leefomgeving. Dat uit zich ook in de toenemende populariteit van het zelf stekken van planten of het verbouwen van groente in eigen tuin. Wij zien dat mensen steeds vaker een stukje oer in zichzelf naar boven willen halen en dat faciliteren we graag.”
Waarom wilde je zoveel mogelijk duurzaam gaan ondernemen?
,,Toen ik zo’n tien jaar geleden fulltime in het bedrijf kwam werken, was al duidelijk dat we moesten uitbreiden om het gehele jaar door interessant te blijven voor klanten en toekomstbestendig te blijven. We wilden van 4500m2 naar bijna 10.000m2, maar zitten vlakbij een Natura 2000-gebied waardoor er allerlei stikstofregels gelden. Elke vorm van retail is in principe in strijd met het bestemmingsplan. In plaats van dit als obstakel te zien, vond ik het een mooie uitdaging om duurzaam uit te breiden. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid als ondernemer, vanuit eigen interesse ben ik allerlei kennis gaan opdoen. We moesten op zoek naar alternatieven. Nu worden we het allereerste bestaande tuincentrum van Nederland dat volledig van het gas af gaat.”
Robbert Kromkamp
Directeur ING Groenbank
,,Steeds meer ondernemers stellen ons de vraag hoe ze kunnen verduurzamen. Ongeveer 60% van de bedrijven is bezig met duurzaamheid, het is steeds meer onderwerp van gesprek. De projecten die wij het meest voorbij zien komen, zijn bedrijven die de shift maken van een onderneming die veel energie vraagt, naar eentje die nul op de meter geeft, zoals Tuincentrum Coppelmans. Een stap verder is een onderneming die zelf energie opwekt, dat is de kant die we uiteindelijk op willen. Als je een beetje vloer- of dakoppervlak hebt, kun je vaak met gemak energie opleveren. Met wat extra isolatie bijvoorbeeld.
Ondernemers die willen verduurzamen, zou ik de volgende drie tips willen meegeven:
Begin vandaag nog, elke dag dat je niet bent gestart sta je alweer achter.
Win zoveel mogelijk informatie in, bijvoorbeeld via klimaatplein.com en ING.
Kijk naar de subsidiemogelijkheden, daar zijn er tal van zowel landelijk als lokaal niveau. Een subsidieadviseur kan je daar goed bij helpen.”
Meer weten over duurzaam ondernemerschap? Luister hier de uitzending terug van De Week van de Ondernemer op New Business Radio met Robbert Kromkamp als co-host.
Wat onderscheidt jullie als tuincentrum?
,,Wij zijn een beetje de vrije jongens, we wilden het graag anders doen dan alle andere tuincentra. Ik ga twee à drie keer per week om 03.00 uur ’s nachts naar de veiling om groen in te kopen, dat is echt een ambacht en daar onderscheiden we ons mee."
,,Maar ook door vol in te zetten op duurzaamheid. Zo hebben we bijvoorbeeld een Klimaatplein in de winkels: een initiatief in samenwerking met Tuinbranche Nederland en buurgemeenten. Op het Klimaatplein krijgen klanten advies over milieuvriendelijk tuinieren en duurzame producten, bijvoorbeeld ter bestrijding van luizen. In plaats van synthetische producten kun je namelijk ook gekweekte lieveheersbeestjes eitjes ‘planten’ in je tuin, die eten dan de luizen op. Ook kun je informatie krijgen over het afkoppelen van je regenpijp voor tuinbewatering, het aanleggen van een sedumdak of ‘tegelwippen’ om een groenere tuin te creëren. We zien het als onze taak om zo het bewustzijn van consumenten te vergroten en kennis te delen: met z’n allen kunnen we die plaat wat laten afkoelen.”
Welke stappen heb je moeten zetten om volledig emissievrij te worden?
,,We zijn begonnen met een haalbaarheidsonderzoek. Omdat wij veel daglicht nodig hebben voor de planten, was een warmte-koudeopslag geen optie. De juiste temperatuur genereren we met 1900 zonnepanelen op het dak. Het grootste gedeelte van het tuincentrum isoleren we met ‘sandwichpanelen’: geïsoleerde dakplaten waar een zonnepaneel op wordt gelegd. Daar waar we licht nodig hebben, voorzien we het dak van lichtdoorlatende platen in plaats van glas. Met de zonnepanelen en een warmtepomp kunnen we het hele jaar elektrisch verwarmen en nul op de meter hebben. Wat er over is, wordt teruggeleverd aan het net".
,,Ook werken we met een klimaatcomputer zodat we per zone kunnen inregelen wat de gewenste lichtintensiteit en temperatuur is op een afdeling. Daarnaast hebben we overal lichtsensoren die zich aanpassen aan bewolking en zon zodat de lampen alleen aan gaan wanneer dat nodig is. Tot slot komen er laadpalen op het parkeerterrein om elektrisch rijden te supporten.”
Wat zou je andere ondernemers willen meegeven die ook graag de stap naar duurzaam ondernemen willen zetten?
,,Ik wil graag laten zien dat ondernemers niet bang hoeven zijn. Er is heel veel mogelijk, en er zijn veel subsidies beschikbaar. Begin met informatie inwinnen vanuit je eigen netwerk, praat met andere duurzame ondernemers en check bij je lokale netbeheerder of er ruimte is om terug te leveren. Ik raad ook aan om in gesprek te gaan met een subsidiespecialist, daar heb ik veel aan gehad. Zo kun je delen van je investering terugverdienen, via de Rijksdienst voor Ondernemers bijvoorbeeld."
,,Koop advies in, want je kunt het niet alleen. We hebben veel gehad aan de Groenbank van ING, ze dachten verder dan ik van een bank had verwacht en gaven veel begeleiding. Zo adviseerden ze een BENG-studie, wat staat voor ‘bijna-energieneutraal gebouw’. Het is een heel eisenpakket, maar het gaf ons rentekorting en bracht ons op allerlei nieuwe ideeën, zoals werken met houten spanten van gecertificeerd hout.”
Hieronder kun je de hele radio-uitzending van De Ondernemer Live tijdens de Week van de Ondernemer terugkijken. Daarin is Directeur Groenbank ING Robbert Kromkamp te gast en heeft het over de financieringsmogelijkheden van verduurzaming voor het mkb.