Advertorial van Ondernemen010

Advertorial Duurzaamheid

Bij deze duurzame kapper komen klanten niet meer voor een permanent: ‘we werken al 40 jaar plantaardig’

Veertig jaar geleden ging duurzaamheid vooral over onbespoten appels en het licht uitdoen als je niet thuis was. Toch liepen sommige ondernemers toen al voor de troepen uit. Zoals Adri van Lieshout, eigenaar van Christiaan Lifestyle Salon & Spa, die vooral plantaardige producten gebruikte.

Branded content 1 augustus 2023

Christiaan Kappers 5 of 34 groot

Salonmanager Brenda van den Boogert vertelt: ,,Hij vond het belangrijk om zo natuurlijk mogelijk te werken. Omdat dat beter is voor je haar én voor het milieu. Dat vinden we nog steeds, al is het gelukkig wel een stuk gewoner geworden.” Daarom worden de handdoeken bij Christiaan alleen heet gewassen als het echt niet anders kan. Ook kun je er geen kunstnagels of een chemische peeling krijgen. En wie een permanent wil laten zetten, is bij deze salon aan het verkeerde adres. Van den Boogert: ,,Dat soort behandelingen zijn ontzettend slecht. Voor de gezondheid van je huid en je haar, voor de gezondheid van onze medewerkers én voor het milieu. Die chemische stoffen komen allemaal in de lucht terecht of in het afvalwater.”

“Die chemische stoffen komen allemaal in de lucht terecht of in het afvalwater”

Brenda van den Boogert

‘We hoeven haast nooit nee te zeggen’

Gelukkig komt het maar zelden voor dat ze ‘nee’ moet zeggen tegen een klant. ,,De meesten weten wel hoe wij werken. Sterker nog, veel mensen komen er zelfs speciaal voor naar ons toe! Dan zoeken ze in Google naar een duurzaam merk en komen ze bij ons uit.” Ook klanten die de salon niet kennen waarderen onze duurzame werkwijze. ,,Vanuit ons vak kijken we sowieso het liefst naar de structuur, de kleur en de valling van iemands natuurlijke haar. Luisteren naar het haar, noemen wij dat.”

Voldoende natuurlijke, duurzame, plantaardige en vegan haarproducten

Waar het vroeger een hele operatie was om aan natuurlijke schoonheidsproducten te komen, zijn er nu genoeg merken natuurlijk, duurzaam, plantaardig of vegan. ,,Er zijn heel veel producten beschikbaar die passen bij hoe we werken. We kopen en verkopen alleen merken die het keurmerk B-Corp hebben gekregen. Dan weten we zeker dat het goed zit.” Want al noemen merken zichzelf vegan, dan is dat nog geen garantie voor duurzaamheid: ,,In vegan producten zitten geen dierlijke stoffen. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet chemisch kunnen zijn,” licht van den Boogert toe.

Minder nodig van duurzame shampoo

Duurzame en natuurlijke kappers- en schoonheidsproducten zijn wel duurder dan de reguliere merken. ,,Je moet het je kunnen veroorloven, dat klopt. Niet iedereen kan zich de extra kosten permitteren. Maar wie hier een fles shampoo koopt voor 30 euro doet daar wel langer mee dan met een fles shampoo van een goedkoop huismerk. Je hebt van een goed merk veel minder nodig voor een wasbeurt. En te vaak je haren wassen is sowieso niet goed voor je haar, je hoofdhuid en het milieu. Als je dan toch shampoo gebruikt, doe het dan verantwoord.”

“Je kunt eigenlijk met goed fatsoen niet meer níet duurzaam zijn''

Brenda van den Boogert

Planten op het dak

De salon denkt bovendien na over meer dan alleen de duurzame kappersproducten. ,,Wij houden bijvoorbeeld ook plastic, papier, de lege verftubes en het afgeknipte haar apart.” Het kappersafval wordt door Green Scissors verwerkt en hergebruikt. Het afgeknipte haar is bijvoorbeeld geschikt als grondstof voor kunstmest.

Tijdens de laatste grote verbouwing nam de salon meteen extra duurzame maatregelen. De 120 meter aan warmwaterleidingen van de salon werden geïsoleerd. Dat is beter voor het klimaat én scheelt zo’n 20 procent aan stookkosten. ,,En we hebben zuinige verlichting, zuinige kranen en via de VvE een groen dak waarop planten groeien”, somt Brenda op.

En hoe duurzaam is ze thuis? ,,Ik moet bekennen dat ik niet altijd honderd procent consequent ben. Maar ik let er wel op. Voor alle bekende redenen. Voor de aarde, voor de toekomst. Je kunt eigenlijk met goed fatsoen niet meer níet duurzaam zijn.”

TIPS van Brenda

  • Zorg dat klanten die passen bij jouw duurzame bedrijfsvoering je weten te vinden. Noem je producten bij naam, laat weten dat je een keurmerk hebt, laat zien wat je doet.
  • Let op de kleine lettertjes: duurzaam is een verkoopargument, dus krijgt alles een groen tintje. Maar als er heel groot ‘vegan’ op staat kan er ook nog heel klein ‘chloor’ op staan.
  • Werk samen met je leveranciers. Christiaan heeft bijvoorbeeld korting op de zuinige kranen gekregen via een groot merk in natuurlijke schoonheidsproducten. Zo help je elkaar.
  • Doe wat je kan. In één klap om naar een zuiniger pand is een grote investering. Maar je kunt ook elke lamp die kapot gaat vervangen door een LED-lamp. Stapje voor stapje kom je er ook.

Hét platform voor ondernemend Rotterdam

Ondernemen010 maakt jou wegwijs in ondernemend Rotterdam. Want hoe regel je zaken met de gemeente en andere overheden? Waar vind je relevante netwerken? Of van welke financiële ondersteuning kun je gebruik maken? Maar daarnaast biedt Ondernemen010 je ook een kijkje in de keuken van andere ondernemers. Kijk voor meer informatie op www.ondernemen010.nl.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws