Nieuws Duurzaamheid
Van poepzakhouder tot halsband: de hond wordt duurzamer met verantwoorde Pawness-accessoires
Toen Denise Crombag besloot om zich als zelfstandig ontwerpster te vestigen, bedacht ze dat ze dan ook wel een hond kon aanschaffen. Ze ging immers vanuit huis werken. In haar zoektocht naar mooie en duurzame hondenaccessoires werd ze echter teleurgesteld. ,,Dan ga ik ze zelf maken.''

Denise Crombag met haar hond Bo.
Denise Crombag heeft jaren gewerkt als visual designer voor diverse grote modemerken. Toen hond Bo arriveerde, wilde ze heel graag een mooie riem en voerbak aanschaffen. In Amerika had ze dat op diverse plaatsen gezien, maar in eigen land vond ze niet wat ze zocht. ,,Het moet bij mij niet alleen mooi zijn, maar tegelijkertijd duurzaam”, vertelt ze. ,,Ik ben toen zelf maar begonnen met het ontwerpen van een voerbak en een wandelcollectie.”
Met dit laatste bedoelt Crombag producten als een hondenriem en een halsband, maar ook een fraai vormgegeven poepzakhouder. Haar bedrijf Pawness was geboren.
''Ik wilde echt goede vakmensen hebben die onze producten zoveel mogelijk met de hand kunnen maken én het op een verantwoorde manier doen''
Een hondenleven lang mee: veganistisch producten en meer
Ontwerpen is één, maar daarna moet het natuurlijk geproduceerd worden. Crombag is daarbij niet over een nacht ijs gegaan. ,,Om te beginnen wil ik uitsluitend duurzame en verantwoorde materialen gebruiken. De keramieken voerbakken worden stuk voor stuk handgedraaid en de riemen en dergelijke zijn van veganistisch leer.”
Dit laatste ziet eruit en voelt als leer en is net zo sterk als leer dat afkomstig is van dieren. Het veganistisch leer dat Pawness gebruikt is opgebouwd uit twee lagen; de onderste laag is gemaakt van gerecycled PES, verkregen uit oceaan-opruimingsprojecten, en de coating is gemaakt van grondstoffen die afkomstig zijn van hernieuwbare en plantaardige bronnen. Daarnaast zit er geen chemisch oplosmiddel (DMF) in. ,,Daarbij gaan de producten een hondenleven lang mee; ook dat is een duurzaamheidsaspect dat ik erg belangrijk vind”, voegt Crombag toe.
Lange zoektocht naar de juiste producenten
Dan heb je de materialen bepaald, maar moeten er nog wel mensen bij gezocht worden om een en ander te produceren. Crombag: ,,Daar ben ik zo’n anderhalf jaar mee bezig geweest. Ik wilde echt goede vakmensen hebben die onze producten zoveel mogelijk met de hand kunnen maken én het op een verantwoorde manier doen. Met veel geduld en na lang zoeken heb ik ze uiteindelijk gevonden. Voor de voerbakken heb ik een keramist in Nederland, de vegan wandelaccessoires laat ik in Italië maken en voor de dekens vond ik een producent in India die met biologisch katoen werkt.”
Een keramieken voederbak van Pawness.
De opbouw van de collectie van Pawness heeft – hoe kan het ook anders – door corona wel enige vertraging opgelopen. In november 2019 is de website live gegaan en konden de voerbakken worden besteld. De wandelcollectie die uit Italië moest komen kon pas in de tweede helft van 2020 geproduceerd worden.
De bedoeling is dat de collectie telkens wordt uitgebreid met andere items. Zo zijn er hondenkoekjes en komen er op termijn ook verantwoorde speeltjes. ,,Op die manier kan ik het bedrijf gecontroleerd laten groeien en heb ik geen externe investeerders nodig. Dat vind ik wel zo prettig, want het merk komt zó vanuit mij dat het fijn is om alles zelf te kunnen blijven bepalen.”
Klanten voor Pawness uit Japan en Amerika
De website was nog maar net in de lucht, of Crombag ontving een mail uit Japan: ‘We hebben jullie producten online gezien en willen deze graag inkopen’. Vrij snel daarna volgde een soortgelijke mail vanuit San Diego, USA. ,,In Japan en Amerika zijn ze wat dat betreft al wat verder dan de Europese consument. Daar waarderen ze echt mooie en duurzame spullen voor hun huisdier.”
Maar ook in Nederland en omringende landen als België en Duitsland is de belangstelling groeiende. De verkoop dit jaar is twee à drie keer zo veel als in 2020. Voorlopig wordt het meeste verkocht via de website, maar er is inmiddels in Amsterdam een dierenboetiek die de producten van Pawness in de collectie heeft. Crombag denkt dat haar producten prima bij speciaalzaken kunnen liggen. ,,Dat hoeven niet per se winkels in dierenbenodigdheden te zijn, maar in conceptstores zouden ze prima passen. Ik ben me daar zeker op aan het oriënteren.”
''Ik heb besloten dat 10 procent van de winst van Pawness elk jaar naar een goed doel gaat. Voor dit jaar zijn we nog op zoek naar een goed doel''
Deel winst naar goed doel
Hond Bo, waar het allemaal mee begon, haalde Crombag uit Portugal. Het was een zwerfhond die gelukkig liefdevol werd opgevangen door de stichting HomelessDogs. ,,Bo is echt een lieverd en we zijn erg blij met hem. Ik heb wel een zwak voor dit soort dieren en wil ook graag iets terugdoen voor de maatschappij. Daarom heb ik besloten dat 10 procent van de winst van Pawness elk jaar naar een goed doel gaat. In 2020 was dat bovengenoemde stichting. Voor dit jaar zijn we nog op zoek naar een goed doel.”
Pawness heeft daarnaast een ambassadeursprogramma opgezet. ,,Voor elke tien keer dat de kortingscode wordt gebruikt, mag de betreffende ambassadeur een goed doel uitkiezen.”