Nieuws Duurzaamheid
Ruim een miljoen euro voor Eindhovense zoutbatterij
Het Eindhovense bedrijf Cellcius wil zout gebruiken om restwarmte van de industrie naar huizen te brengen. Een investering van 1,2 miljoen euro moet daarbij helpen.

TU/e-hoogleraar en mede-oprichter van Cellcius Olof Adan ontwikkelde een zoutbatterij, waarmee je restwarmte kan opslaan in zout. Foto: Sem Wijnhoven/DCI Media.
Met dat geld kan Cellcius de eerste voorbereidingen treffen voor een proef in Limburg volgend jaar. Het Eindhovense bedrijf wil restwarmte van industriecomplex Chemelot gebruiken om vijftig huishoudens in Sittard-Geleen van restwarmte te voorzien.
Dat doet Cellcius door die restwarmte van Chemelot op te slaan in zout en vervolgens te vervoeren naar huizen. De batterij werd bedacht en ontwikkeld door Olaf Adan, hoogleraar technische natuurkunde aan de TU/e en hoofdonderzoeker bij TNO.
Beter dan warmtenetten
Het principe achter de zoutbatterij die Adan ontwikkelde is ongeveer dit: als je droge, warme lucht langs de gemodificeerde zoutkorrels van Cellcius laat gaan, slaan de korrels die warmte op. Wanneer je er later koud water doorheen laat stromen, laten de korrels hun warmte weer los.
"De financiering is voldoende om onze activiteiten de komende tijd uit te voeren, inclusief de voorbereiding van de proef in Limburg"
Lees ook: 'Bedrijvenbouwer' Kees Koolen (Booking.com) zet stappen in energietransitie
Die methode is volgens Cellcius beter dan warmtenetten, omdat die veel warmte verliezen tijdens het transport van water, zeker als dat water ver weg getransporteerd wordt. De batterij van Cellcius verliest geen energie en de zoutkorrels zijn herbruikbaar.
Financiering voldoende om proef uit te voeren
Verschillende investeerders hebben nu hun vertrouwen uitgesproken in de Eindhovense zoutbatterij. De provincie leende via het Brabant Startup Fonds 350.000 euro. Samen met investeringen van onder meer de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Innovation Industries en Goeiegrutten komt het totale bedrag dat Cellcius ophaalde op 1,2 miljoen euro.
,,De financiering is voldoende om onze activiteiten de komende tijd uit te voeren, inclusief de voorbereiding van de proef in Limburg”, laat de directeur van Cellcius Evert Rietdijk in het AD weten. Voor het daadwerkelijk bouwen van de apparatuur voor de proef heeft Cellcius begin volgend jaar nog meer financiering nodig.