Aangeboden door Chocolatemakers
Branded Content Duurzaamheid
De eerlijke én heerlijke chocola van Chocolatemakers
Chocola zoals chocola gemaakt moet worden. Zonder toevoegingen of gebruik van pesticiden bij de teelt en met een eerlijke prijs voor de boeren. Chocolatemakers houdt de gehele keten in eigen, ambachtelijke hand.

Voor Chocolatemakers staat duurzaamheid over de hele breedte van ondernemen met stip op nummer één. Foto: Chocolatemakers
Tien jaar geleden begonnen Enver Loke en Rodney Nikkels chocola te maken in een bescheiden huurpandje in Amsterdam-Noord, met enkele kleine machines die ze uit India en Spanje importeerden. Van begin af aan doen ze dat met zorgvuldig geselecteerde kleine boeren uit Peru, Colombia, Dominicaanse Republiek en Congo. Boeren van coöperaties die werken zonder pesticiden en mede daardoor zorgen voor behoud van biodiversiteit in de regenwouden.
''Doordat we een zuivere grondstof gebruiken, komt de smaak van de chocola in volle omvang tot zijn recht''
Duurzaamheid op alle terreinen
Voor Chocolatemakers staat duurzaamheid over de hele breedte van ondernemen met stip op nummer één. Directeur Loke licht dit graag toe: ,,Het begint al met de keuze voor de grondstoffen; die is bij ons 100% biologisch. Al onze boeren werken volgens strenge normen die niet alleen goed zijn voor de gezondheid van henzelf en hun omgeving, maar zeker ook voor de consument. Onze chocola smaakt zoals chocola behoort te smaken. Wij betalen een meer dan eerlijke prijs aan onze boeren, zelfs twee keer zoveel als het officiële Fairtrade tarief.”
Het duurzaamheidsaspect houdt niet op bij de grondstoffen, maar trekt Chocolatemakers consequent door naar de gehele productie. Zo vaart het indrukwekkende zeilschip de Tres Hombres, jaarlijks de cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek naar Amsterdam. ,,Nul CO2-uitstoot”, benadrukt Loke, die verder uitlegt dat ze in hun fabriek in Amsterdam hun eigen energie opwekken door middel van zonnepanelen. ,,Het tekort dat we in de wintermaanden eventueel hebben aan stroom, kopen we groen in. Onze gehele productie is dus CO2-neutraal.”
Blijft over de distributie, maar ook daar werkt Chocolatemakers zo duurzaam mogelijk. ,,De meeste bestellingen van consumenten kunnen gewoon door de brievenbus. Voor de grotere bestellingen binnen Amsterdam gebruiken we een bakfiets. Alles wat niet al te ver buiten Amsterdam is, beleveren we met elektrische busjes. Voor de rest van het land maken we gebruik van vrachtwagens, maar altijd in combinatie met andere goederen die daarin worden vervoerd.”
Tien jaar geleden begonnen Enver Loke en Rodney Nikkels chocola te maken in een bescheiden huurpandje in Amsterdam-Noord. Foto: Chocolatemakers
Feestelijk bewaarblik als kerstgeschenk
Chocolatemakers mag enkele mooie sterrenrestaurants tot hun vaste klantenkring rekenen. Verder vind je de repen in de schappen van biologische supermarkten, maar de meeste verkoop vindt online plaats via de eigen website. Het is niet de goedkoopste reep die er bestaat, maar wel de meest eerlijke én heerlijke reep, beweren ze zelf. ,,Ga maar na”, vertelt Loke met veel passie, ,,doordat we een zuivere grondstof gebruiken, komt de smaak van de chocola in volle omvang tot zijn recht.
Vergelijk het gerust met rode wijn: daarin kun je heel veel verschillende smaken proeven. Ook in goede cacao zitten die smaken. Wij adviseren altijd om onze repen net zo te proeven als een goede wijn: laat het rustig door je mond gaan en geniet van alle smaakvariaties die je proeft.”
Tja, als je het zo bekijkt, waarom zou je dan als ondernemer je personeel en relaties niet eens verrassen met mooie chocola, in plaats van die fles wijn?! ,,Voor bedrijven bieden we een aanbod op maat. Afhankelijk van het aantal afleveradressen maken wij een mooie offerte voor je. Ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan hebben we een feestelijk bewaarblik gemaakt, zodat je een extra mooi geschenk kunt geven.”
''Voor 2025 is ons doel om ons netwerk van boerencoöperaties uit te breiden. We investeren daarmee gelijk in de bioteelt, waarmee de biodiversiteit gewaarborgd wordt''
Uitbreidingsplannen
Voor de toekomst heeft Chocolatemakers plannen genoeg. Loke: ,,Voor 2025 is ons doel om ons netwerk van boerencoöperaties uit te breiden. We investeren daarmee gelijk in de bioteelt, waarmee de biodiversiteit gewaarborgd wordt. Verder zouden we graag één of twee nieuwe origines erbij hebben, het liefst uit Azië of Afrika. Tot slot gaan we verder investeren in onze productielocatie en komt er voor het transport een nieuw en nog groter zeilschip bij.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Chocolatemakers. Kijk voor meer informatie over bijvoorbeeld kerstpakketten van Chocolatemakers op https://chocolatemakers.nl