Nieuws Duurzaamheid

Met bol.com als mede-eigenaar wil Cycloon bezorgbusjes uit de stad jagen

Impact maken in de laatste kilometer van elk pakket, dat is de missie van de fietskoeriers van Cycloon. Met bol.com als mede-eigenaar achter zich maakt Cycloon grote stappen.

Rodrick de Munnik 7 maart 2023

Cycloon fietskoeriers

Cycloon wil met fietskoeriers pakketbezorging in de stad duurzaam maken. Foto: Cycloon.

De tijd dat een fietskoerier door de stad reed met verwilderde haren en een fiets zonder remmen ligt al een poosje achter ons. De bedrijfstak is in snel tempo aan het professionaliseren en de romanticus moet mee, of die nu wil of niet. Tegenwoordig is de bedrijfskleding strak en lijkt de fiets veel meer op een vrachtwagentje dan op een tweewieler. Bovendien, vloeken in de kerk, zijn de nieuwe fietsen ook nog eens met elektrische trapondersteuning.

Natuurlijk, het oude van stoep-tot-stoep bezorgen is nog steeds wat de fietskoeriers doen, maar daarnaast is de reguliere bezorging van pakketten en post gekomen. En een gestroomlijnd proces met sorteercentra en gedigitaliseerde bezorgroutes. ,,We hebben vanaf de start van Cycloon een veilig en strak proces neergezet, niet zoals mensen het fietskoerieren kennen vanuit bijvoorbeeld New York. Onze werknemers krijgen een fiets met remmen en goede kleding. Als je wil concurreren in de bezorging, zoals wij willen doen, dan moet je je bedrijfsvoering op orde hebben. Dat betekent dat je alle bezorgprocessen helemaal moet stroomlijnen en digitaliseren”, zegt Nick Vreeswijk, operationeel directeur van Cycloon. Dat geldt volgens Vreeswijk ook voor de arbeidscontracten. Bij Cycloon zijn de bezorgers in dienst, zijn verzekerd en bouwen pensioen op.

Lees ook: Kan het nog duurzamer? Fietsende koerierspeloton Groenbezorgen groeit als kool

Impact maken is heilig doel

Het concurreren in de bezorging betekent in de praktijk dat Cycloon landelijk de tweede partij is na PostNL als het gaat om postbezorging en stevig de grote pakketbezorgers het vuur aan de schenen wil leggen. Maar dan wel op een andere manier: (overwegend) op de fiets.

Hoe belangrijk een goede bedrijfsvoering ook is, alles staat ten dienste van het grote, overkoepelende doel van de fietskoeriers van Cycloon: de laatste kilometer van de bezorging drastisch veranderen. Impact maken. ,,Dat willen we op twee manieren doen”, licht Vreeswijk toe. ,,Aan de ene kant willen we de bezorging goed laten zijn voor de omgeving. Al die busjes die af en aan rijden zorgen voor een op termijn onhoudbare situatie in de stad. Als je dat op een vrachtfiets kunt doen, is de last voor de omgeving een stuk minder. Bij ons weet je als klant: van de duizend pakketten gaan er duizend per fiets. Dat onderscheidt ons van andere bezorgdiensten. Het reduceert enorm veel CO2. Daarnaast doen we dat door zo veel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten. Die doelen zijn voor ons heilig.”

"We kunnen onze duurzame bezorging versnellen, omdat bol.com het volume heeft"

Met bol.com duurzame bezorging versnellen

Cycloon zet grote stappen richting dat doel. Sinds september 2022 brengen de fietskoeriers de pakketten van bol.com rond. Bol.com is niet zo maar een klant, ze zijn mede-eigenaar geworden. ,,We doen geen mededelingen over de exacte hoeveelheid, maar ze hebben een meerderheidsbelang in Cycloon verworven. Dat geeft aan dat ze er niet snel uit zullen stappen en dat bol.com het serieus neemt de bezorging schoner en socialer te maken.”

De samenwerking met bol.com laat ruimte om met andere partijen samen te werken, aldus Vreeswijk. ,,We hebben een eigen salesorganisatie die als taak heeft de complete ruimte die we hebben bij het bezorgen zo goed mogelijk te vullen. Achter de schermen kijken we puur naar de efficiency. In feite doen we het nu al; dat hoort bij onze missie om het bezorgen schoon te maken. Bij bol.com beseffen ze dat. Tegelijk kunnen wij onze duurzame bezorging versnellen, omdat zij het volume hebben.”

Na PostNL is Cycloon de grootste partij in Nederland als het gaat om postbezorging. Foto: Cycloon.

Landelijk samenwerkingsverband van fietskoeriers

De deal met bol.com laat zien dat het wel wat uit de hand is gelopen met Cycloon. Wat twintig jaar geleden begint als een man op een fiets die fietskoeriert in Groningen, is nu een moderne speler op het gebied van de distributie van post en pakketten. Eddy te Rietstap, oprichter van Cycloon, begint na zijn studie in Groningen een eerste vestiging in Zwolle in 2002. Tien jaar later komt daar een postvestiging bij, de start van de postbezorgingstak van het bedrijf .

In de tussentijd opent Cycloon vestigingen in andere steden. In 2016 start Cycloon een landelijk samenwerkingsverband van fietskoeriers onder de vlag van Fietskoeriers.nl. Diverse lokale bedrijven bundelen hun krachten om zo landelijke dekking te verkrijgen. Inmiddels is Cycloon de drijvende kracht achter dat platform en is het ondergebracht in Cycloon.

Lees ook: DOCKR en Bikeshift gaan samen elektrische bedrijfsbakfietsen en fietskoeriers aanbieden

Het bedrijf is in 60 steden actief en heeft met partners landelijke dekking. Bij Cycloon werken 1500 mensen, veelal in de postbezorging. Daar werken ook de meeste mensen die voorheen een afstand tot de arbeidsmarkt hadden. Het is de ambitie 'om ook in de pakketdienst en andere functies meer mensen met een afstand aan een mooie baan te helpen'.

Zelf ondernemer zijn

Vreeswijk is zelf ondanks zijn jonge leeftijd (33) een oudgediende bij Cycloon en heeft alle geledingen van het bedrijf gezien. In 2007 komt hij aan boord, net als de huidige algemeen directeur Marieke Snoek, als fietskoerier en planner. Na een pauze van vier jaar komt hij in 2014 weer terug als bedrijfsleider in Arnhem, waarna hij via omwegen operationeel directeur wordt. Hij maakt van Cycloon een modern supply chain-bedrijf, met als groot verschil dat de laatste kilometer van de bezorging op de fiets wordt afgelegd. Daartussen is alles hypermodern ingericht.

"We zijn nog lang niet klaar. Er zijn nog veel steden waar we niet fietsen of nog niet de hele stad doen"

,,Van de oprichter Eddy en Marieke kreeg ik toen als werknemer al de ruimte om ondernemend te zijn. Dat is iets wat ik met de paplepel ingegoten heb gekregen. De helft van mijn familie is ondernemer. Dat wilde ik ook bij Cycloon en daar stond de toenmalige directie voor open. Sinds 2018 ben ik mede-eigenaar en zit ik samen met Marieke, met vier anderen, in de directie.”

Weemoed naar de dagen van weleer heeft hij niet. ,,Cycloon was altijd al een modern ingericht bedrijf. Goede kleding, veilige fietsen, goede arbeidsomstandigheden. Zo was het altijd en zo zal het ook blijven.” Doelen blijven er genoeg. ,,We zijn nog lang niet klaar. Er zijn nog veel steden waar we niet fietsen of nog niet de hele stad doen. Dat is vooral in de Randstad. En schone bezorging in heel Nederland, en nog veel meer mensen daarbij betrekken dan we nu doen.”

Voor Nick Vreeswijk operationeel directeur van Cycloon werd, doorliep hij alle geledingen van het bedrijf. Foto: Cycloon.

Wat is the last mile?

In supply chain management omvat de last mile het moeilijke laatste deel van het transport van mensen en pakketten van hubs naar hun eindbestemmingen. Enkele van de problemen van last-mile-bezorging zijn onder meer het minimaliseren van de kosten, het waarborgen van transparantie, het verhogen van de efficiëntie en het verbeteren van de infrastructuur. Het allerlaatste deel van het leveringsproces van een product - van het laatste distributiecentrum tot aan de eindklant - is vaak het moeilijkst, omdat het vaak het ingewikkeldst en duurst is.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws