Nieuws Duurzaamheid

Dit bedrijf geeft apparaten die kapot zijn een tweede leven

Vijftien miljoen onderdelen voor ongeveer een miljoen apparaten. Die zijn te vinden in de webshop van het Bossche bedrijf reRandeR. Het wil mensen stimuleren om (zelf) elektrische apparaten te repareren in plaats van ze weg te gooien, schrijft het Brabants Dagblad.

Laura van der Leest | Foto: Sandra Peerenboom 17 mei 2017

Fixpart2

Veel elektrische apparaten belanden onterecht in de vuilnisbak. Het jonge Bossche bedrijf reRandeR wil daar iets tegen doen. "Als de klep van het vriesvak afbreekt, hoef je echt niet meteen een nieuwe koelkast te kopen", geeft Eltjo Reijenga als voorbeeld. In juni 2016 richtte Reijenga (48) samen met Rens Rovers (27) reRandeR BV op. In hun webshop fixpart.com staan ruim vijftien miljoen onderdelen voor zo’n miljoen apparaten. Het bedrijf bestaat nog geen jaar, maar de webshop is al naar vier landen uitgebreid.

Comeback

"We hadden al verder willen zijn, maar we worden geremd door bureaucratie", vertelt Reijenga. Dat wil niet zeggen dat het bedrijf niet snel aan het groeien is: sinds de oprichting is de omzet verdrievoudigd. Het zelf repareren van apparaten is een comeback aan het maken.

"Vroeger ging dat van vader op zoon, dat is een beetje verdwenen. Ik leer het mijn eigen zoons ook niet meer", vertelt Reijenga. "De specialist om de hoek is ook verdwenen, bij winkels kun je vaak alleen maar terecht als je het apparaat daar ook gekocht hebt."

Lees ook: Leapp-oprichter Rogier van Camp wil van leapp een Europees bedrijf maken

Stimuleren

Om het (zelf) repareren van apparaten te stimuleren kan de overheid een handje helpen. "In Zweden is bijvoorbeeld het btw-tarief voor elektronische reparaties gehalveerd, als stimulans. Ook in Frankrijk zet de overheid concrete stappen om duurzaamheid te bevorderen."

reRandeR vindt dat Nederland daar nog een hoop van kan leren. Een doorsnee online bedrijf is reRandeR niet. "De meeste webwinkels kopen vooral in en hebben een eigen distributiecentrum en logistiek netwerk. Daar is dan ook winst op te behalen, maar in mijn ogen kan dat ook met goede partnerships", legt Reijenga uit. In het kantoor in de Mengfabriek, aan de Tramkade, is dan ook geen voorraad aanwezig. "Wij willen samenwerken. De kracht en kennis van groothandels inzetten om te kunnen leveren."

Uitbreiding

In een jaar tijd zijn ze uitgebreid naar België, Frankrijk en Luxemburg. Vorige week kwam daar ook nog Duitsland bij. Reijenga: "Maar we willen ook naar Italië, Oostenrijk, Spanje en Engeland. En we staan aan de vooravond van de lancering van een geheel nieuw platform. Ik houd nog even geheim wat precies, maar we hopen het na de zomer te kunnen lanceren."

Klaar met groeien zijn ze bij reRandeR nog lang niet.

Als de klep van het vriesvak afbreekt, hoef je echt niet meteen een nieuwe koelkast te kopen