Nieuws Duurzaamheid
Dit Utrechts bedrijf bedacht duurzame verwarmde kussentjes
Met hulp van het Energiefonds Utrecht, dat duurzame bedrijven helpt op te starten, groeit de stapel warme kussens van Stoov gestaag. Met als motto 'we stoken niet voor de vogeltjes' doen de voorverwarmde kussens het vooral goed in de horeca. "Die terrasverwarmers hebben hun langste tijd ook wel gehad", verwacht directeur Teun van Leijsen.

Van Leijsen had al een jaar of tien het plan om voorverwarmde kussens te maken. Zijn zwangere vrouw zat graag buiten bij de vuurkorf en Van Leijsen dacht aan de verwarmde zittingen die hij gezien had in luxere auto's. "Toen heb ik een prototype gemaakt. Dat was nog niet zo'n geweldig ding, want de kabel ging nog weleens kapot."
Testen
Hij testte het kussen uit bij restaurant Buurten in Utrecht en in een kerk in Breda. "Dat is een ruimte die lastig te verwarmen is, daar werken die kussentjes prima.'' Daarna verfijnde hij het systeem. Uiteindelijk had hij in 2015 een draadloos kussen dat hij vervolgens op de horecabeurs presenteerde.
Financiers
De reacties waren enthousiast, dus moest Van Leijsen op zoek naar financiers, maar die waren niet te vinden. Het Energiefonds Utrecht zag er wel brood in en kwam zelfs met een tweede lening over de brug om het kussen verder te ontwikkelen. Nu heeft Van Leijsen kussens op de markt die na het opladen enkele uren je lichaam verwarmen.
Aftrek
Ze vinden redelijk aftrek in de horeca in Nederland en Duitsland en er zijn inmiddels zelfs contacten met de Canadese en de Nieuw-Zeelandse markt. "De horeca is nogal conservatief, dus het zijn nu vooral de particulieren die er interesse in hebben. Maar de horeca komt ook wel over de brug, want die terrasheaters worden straks allemaal verboden."
Gestage groei
Zijn bedrijf groeit ondertussen gestaag verder. De webshop levert veel nieuwe klanten op en het bedrijf produceert via de sociale werkplaats in Utrecht inmiddels 150 procent meer dan een jaar eerder. "De mores veranderen. Duurzaamheid scoort en wij groeien door." Van Leijsen liep al jaren met het idee om de verwarmde kussens, die al lang in enkele modellen luxe auto's gebruikt worden, ook in de buitenlucht toe te passen. "Het is toch raar dat we enorme bergen lucht aan het verwarmen zijn om mensen behaaglijk buiten te kunnen laten zitten? Dat is zonde van alle energie."
Banken staan echter niet te springen om milieuvriendelijke ondernemersideeën als die van Van Leijsen financieel te steunen. Daarom bedacht de stad Utrecht in 2014 het Energiefonds Utrecht om deze bedrijven te helpen. De stad staat garant voor kleine leningen aan bedrijven die een duurzaam product in de markt willen zetten.
Energiefonds
Na ruim twee jaar en zo'n 6,5 miljoen euro aan leningen voor ongeveer 25 projecten, gaat het Energiefonds uitbreiden en kunnen bedrijven uit de hele provincie er aanspraak op maken. De Bank Nederlandse Gemeenten heeft 16 miljoen beschikbaar, de provincie staat garant.
Zonder die regeling was Stoov uit Utrecht wellicht nooit van de grond gekomen. "Wij financieren alleen als de markt dat niet wil doen", zegt fondsmanager Roy Ellenbroek. ,,Dat wil niet zeggen dat het slechte projecten zijn, maar voor een bank zijn ze vaak net te klein en is het risicoprofiel te groot."