Nieuws Duurzaamheid
Duurzaam bouwen van huizen met stro? Dit bedrijf uit Deventer heeft de oplossing
Waarom huizen bouwen van steen als het ook met stro kan? Voor Daan Molkenboer en Roelof Vossebeld van het Deventer bedrijf Strobox is het gesneden koek. Ze hebben een duurzame manier gevonden om complete woningen te bouwen van het gedroogde graan. ,,Je kunt verdiepingen hoog als je dat wil.’’

Roelof Vossebeld en Daan Molkenboer (links) van Strobox. Foto: Hissink
Huizen bouwen van stro líjkt ongewoon, maar wordt al eeuwenlang gedaan, vertelt Roelof Vossebeld in Deventer in het AD. Terwijl Vossebeld - ‘ik ben echt een brainstormer, bedenker en probleemoplosser’ - zich constant excuseert voor de rommel op de bouwplaats, weet hij maar al te goed waar hij mee bezig is.
Lees ook: Sustainer Homes valt op bij Forbes én bouwt (bijna) stikstofvrij
Een paar jaar geleden is hij met zijn kompaan Daan Molkenboer het bedrijf Strobox begonnen. ,,Hij kan alles technisch vertalen naar systemen die ook echt kunnen. Hij kan het uitrekenen en tekenen. Dus daarin hebben we gewoon een prachtige samenwerking.’’ Ze wilden met natuurlijke materialen en circulair (alles herbruikbaar) bouwen. En het moest ook nog eens CO2-neutraal zijn. Zo kwamen de twee uit bij stro.
De bouwwereld is conservatief
Op zoek gaan naar een andere bouwmethode was niet zo gemakkelijk in deze conservatieve wereld, zegt Vossebeld. ,,Nederland zit aan het einde van de rivieren. En daar is veel klei. Dus het is heel logisch dat we met stenen zijn gaan bouwen. Dat doen we al honderden jaren. Maar door de klimaatverandering, CO2-problematiek en stikstofproblematiek en doordat we meer willen isoleren om minder energie te verbruiken, is het nog maar de vraag of de steen nog een juist bouwmateriaal is.’’
In de werkplaats - foto hieronder - maken Daan Molkenboer (l.) en Roelof Vossebeld hun strohuizen. Foto: Hissink
Nieuwe methode tegen optrekkend vocht
Omdat Nederland een nat klimaat heeft, vond Vossebeld bouwen met stro toch ‘een beetje tricky’. ,,Het grootste probleem van de huizenbouw is optrekkend vocht.’’ Daarom bedachten ze een nieuwe methode waarin ze grote houten dozen volpersen met stro en eventueel andere natuurlijke isolatiematerialen. Hun idee is geschikt voor het hele huis: van vloer tot dak. Doordat de huizen op grote schroeven staan, krijgen de bewoners geen natte voeten.
,,Het is vooral timmerwerk dat we doen. De boxen worden eerst ontworpen en uitgetekend en vervolgens op de werkplaats in elkaar gezet’’, zegt Daan Molkenboer. De dozen kunnen allerlei vormen hebben. Nu zijn de boxen maximaal 1,5 meter lang, maar ze willen naar de breedte en lengte van een gehele huisgevel toe.
Ronde wanden zijn moeilijker te maken
Als de boxen eenmaal vol zitten met stro, kan de woning binnen een dag op locatie worden opgebouwd. Strobox kan allerlei soorten woningen bouwen. ,,Je kunt verdiepingen hoog, als je dat wil. We kunnen alle schuine vormen bouwen. Ronde wanden wordt ietsje moeilijker, maar we zijn behoorlijk vrij in alle vormen die je maar wil’’, zegt Vossebeld.
Inmiddels staan er al acht huizen in onder meer Hardenberg, Deventer en Wilp. Molkenboer is daar trots op. ,,Het is niet makkelijk.’’ Volgens hem beweegt de bouw maar langzaam. ,,En we hebben geduld moeten hebben de afgelopen jaren.’’ Naast het bouwen, werkt hij nog drie dagen per week als natuurkundedocent in Apeldoorn.
"Het leukste wat wij samen hebben gedaan, is iets nieuws bedenken. Iets dat nog niet bestaat"
Strobox groeit en verhuist naar een grotere werkplaats
Het gaat Strobox voor de wind. De werkplaats in Deventer is al te klein, het bedrijf verhuist binnenkort. En recent hebben Vossebeld en Molkenboer gehoord dat ze in de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 staan. Vossebeld geniet nog elke dag als hij op de werkplaats rondloopt. ,,Het leukste wat wij samen hebben gedaan, is iets nieuws bedenken. Iets dat nog niet bestaat.’’
Vossebeld hoopt uiteraard dat er gauw meer mensen kennis gaan maken met hun andere manier van bouwen. Hun huizen zijn niet duurder dan in de ‘traditionele’ bouw.