Nieuws Duurzaamheid

Duurzaam impact maken op de wereld: dit is hoe Holie het doet met granola en hummus

Ondernemer worden en daarmee een positieve impact maken op de wereld. Dat is de wens waar Merick Schoute al een behoorlijke tijd mee rondliep voordat hij het vegan voedingsmerk Holie op de wereld zette. Samen met compagnons Valentijn van Santvoort en Marc Veltman zorgt hij er inmiddels met granola en hummus voor dat consumenten die positieve impact daadwerkelijk teweeg brengen zodra zij hun producten kopen.

Robbert Daalder | Foto: ANP 5 oktober 2020

Schouten santvoort duurzaam impact holie

Valentijn van Santvoort (links) en Merick Schoute, twee van de drie ondernemers achter het merk Holie.

Iets dat goed lukt door de juiste mix aan kennis onder éen Amsterdams dak. Zo is compagnon Marc Veltman een technoloog in levensmiddelen waardoor Holie een eerlijk product is. Valentijn van Santvoort is verantwoordelijk voor het bouwen van het merk Holie. Cruciaal, gezien de visie van het bedrijf.

Streven in business model opnemen

,,Een positieve impact willen maken is een mooi streven, maar dan moet het ook écht in je businessmodel zitten”, verzekert de merkenbouwer. ,,Er zijn heel veel bedrijven die dit doel hebben en dat ook verkondigen. Helaas blijkt dat veel van hen dit echter slechts als marketingsausje gebruiken. Wij zijn een jong bedrijf die het maken van een positieve impact in alles verankerd in wat we doen.”

Tekst gaat verder onder de foto van de producten van Holie.

Maandelijkse wandelingen door Amsterdamse Bos

Als voorbeeld noemt Schoute de zogenaamde ‘morning forest walks’ van Holie. ,,Eens per maand maken we met het hele team een wandeling door het Amsterdamse Bos. Telefoons uit en volle aandacht voor een vraagstuk dat ik ze aanbied. Puur om gesprekken, gedachten en motivaties los te maken. Middenin de natuur. Op die manier bouwen we aan ons new school bedrijf.”

"Er zijn heel veel bedrijven die een positieve impact willen maken en dat ook verkondigen. Helaas blijkt dat veel van hen dit echter slechts als marketingsausje gebruiken"

Valentijn van Santvoort, medeoprichter Holie

Hoe zich dat uit in de praktijk? Holie brengt haar volledige CO2-uitstoot in kaart met GiantLeaps, een onafhankelijk adviesbureau. Met deze informatie kan het bedrijf de eigen uitstoot zoveel mogelijk minimaliseren. Holie gebruikt 50 procent van de winst voor het planten van bomen met gecertificeerde NGO-partners zoals Trees for All en Justdiggit. Zo neemt het bedrijf in de toekomst meer CO2 op dan dat het uitstoot.

Essentiële schakel in strijd tegen klimaatverandering

Komend jaar plant het bedrijf al 22.500 bomen in projecten in Nederland, Oeganda en Tanzania. Hiermee gaan zij ongeveer 7,5 miljoen kilo CO2 opnemen uit de atmosfeer en een gebied vergroenen ter grootte van de binnenstad van Amsterdam. ,,Bomen vormen een essentiële schakel in de strijd tegen klimaatverandering omdat zij bijdragen aan CO2 reductie, meer biodiversiteit en het vasthouden van water’, verduidelijkt Schoute.

Lees ook: Duurzaam ondernemen: hoe kan jij je bedrijf verduurzamen?

Het vegan voedingsmerk Holie verkoopt op dit moment granola en hummus in alle grote supermarkten in Nederland, België en vanaf volgende maand ook in Duitsland. Alles wordt lokaal in Nederland geproduceerd en bevat nul procent toegevoegde suiker. ,,Zo helpen we steeds meer mensen om op dagelijkse basis iets goeds te doen. Voor zichzelf én de planeet. “

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.