Nieuws Duurzaamheid
Groeien met duurzame vet-ingrediënten: half miljoen euro voor Time-travelling Milkman
Time-travelling Milkman. Het klinkt als een film, of een superheld. In werkelijkheid is het een Wagenings bedrijf dat duurzame vet-ingrediënten maakt om alternatieven voor zuivelproducten lekkerder te maken. Het bedrijfje kan nu flink groeien, dankzij een investering van 550.000 euro.

Saskia Tersteeg en Dimitris Karefyllakis, de gezichten achter het duurzame Time-travelling Milkman. Foto: Herman Stöver
De jonge onderneming is een spin-off van de universiteit in Wageningen. Het bedrijf ontwikkelt romige, gezonde en duurzame vet-ingrediënten voor de verbetering van de textuur van producten die kunnen dienen als alternatief voor zuivel, aldus AD.
In staat om techniek verder uit te bouwen
Directeur Dimitris Karefyllakis (33) is blij met het half miljoen dat drie partijen in zijn onderneming hebben geïnvesteerd. ,,Ik ben dankbaar dat het innovatiefonds ION+, de provincie Gelderland en SHIFT Invest dit met ons hebben aangedurfd. Daarmee zijn we in staat om onze techniek verder uit te bouwen.”
Want die techniek, dat is een bijzondere. Time-travelling Milkman onttrekt vetdelen uit zaden en maakt daar romige ingrediënten van. ,,En daar willen we nog meer onderzoek naar gaan doen”, zegt Karefyllakis.
"We maken zuivel lekkerder en duurzamer. Wat mij betreft gaan we voor een betere en lekkerdere wereld waarin we gezamenlijk minder schadelijke invloed op het milieu uitoefenen"
Alternatieven voor eiwitten moeten vooral lekker zijn
Dit onderzoek moet gaan leiden tot de vermindering van het eten van eiwitten. Saskia Tersteeg (26), hoofd onderzoek bij het Wageningse bedrijf, noemt het de ‘eiwittransitie’. ,,Het eten van eiwitten is een grote belasting voor ons milieu. Dat geldt sowieso voor de zuivelproductie. Daarom is de ontwikkeling van alternatieven heel belangrijk.” Het probleem schuilt in de aanwezigheid van veel melkveebedrijven in Nederland.
De zoektocht naar alternatieven voor zuivel is volop gaande, zegt Tersteeg. ,,Die moeten vooral lekker zijn. Dat zit voor een groot gedeelte in de textuur van de zuivelproducten. Dat mist nu erg. Wij hebben een methode ontwikkeld om daar een antwoord op te geven.”
Karefyllakis: ,,Om de smaak van zuivelalternatieven op het gewenste niveau te houden, maakt men veel gebruik van palm- en kokosolie. Deze ingrediënten zijn weinig duurzaam. We halen deze in de regel van heel ver en de productie daarvan leidt tot ontbossing van het tropisch regenwoud.”
Saskia Tersteeg: ,,Het eten van eiwitten is een grote belasting voor ons milieu. Dat geldt sowieso voor de zuivelproductie. Daarom is de ontwikkeling van alternatieven heel belangrijk." Foto: Herman Stöver
Lees ook: Vegetarische Slager wordt 'Vegan Cowboy' en wil melk van gras maken
Belang van vetelement over het hoofd gezien
Time-travelling Milkman is in staat om heel kleine ‘bolletjes’ vet uit zaden van Europese zonnebloemen te halen en zo een meer lokaal product aan te bieden. ,,Romigheid komt van vet en niet van eiwit,” stelt Tersteeg. ,,Alternatieve eiwitbronnen zijn er in overvloed, maar men heeft het belang van het vetelement over het hoofd gezien. Het past in een grotere beweging. Die verschuiving komt eraan. We staan aan de vooravond van een doorbraak in alternatieven binnen de zuivelindustrie. We zitten nu in de fase waarin vleesvervangers een jaar of tien geleden zaten.”
Rotsvast vertrouwen in de toekomst
De directeur vindt het mooi om te zien dat zijn wetenschappelijke dromen uitkomen. ,,Dit zijn de producten van de toekomst. We maken zuivel lekkerder en duurzamer. Wat mij betreft gaan we voor een betere en lekkerdere wereld waarin we gezamenlijk minder schadelijke invloed op het milieu uitoefenen.’’
Tersteeg: ,,Ik heb een rotsvast vertrouwen in de toekomst en in die van ons bedrijf. We gaan ons er met hart en ziel voor inzetten dat het eten van zuivel stukken minder schadelijke impact krijgt op onze samenleving.”