Nieuws Duurzaamheid

Eerste vegan supermarkt Utrecht sluit na drie maanden de deuren

Vegan ijs, snacks, brood, melk. Ze zaten er amper drie maanden, maar de eerste vegan supermarkt van Utrecht vertrekt alweer. Vmarkt van de Utrechtse Natascha de Rooij sluit over minder dan een maand de deuren.

Indra Jager (AD) 26 mei 2021

Vegan supermarkt vmarkt utrecht

Natascha de Rooij in haar Utrechtse vestiging van Vmarkt. Foto: AD/Koen Laureij.

,,Het is jammer, maar waar”, zegt Natascha de Rooij in het AD. ,,Het was sowieso een tijdelijk pand en nu is er een huurder gevonden die hier permanent wil zitten. Voor ons houdt ons avontuur in Utrecht daarmee op.”

Zij had het pand ook permanent kunnen huren, maar besloot dat niet te doen. ,,Deze drie maanden waren een test. Door een nieuwe huurder die voor de deur staat, ga je denken: wil ik hier echt nog vijf jaar zitten? Ik wil het liefst een pand waar ik ook horeca in kan doen en dat kan hier niet.”

Verliezen

Voor nu focust De Rooij zich op haar filiaal in Arnhem, waar ze een lunchroom in gaat bouwen. Maar Utrecht, haar eigen stad, dan? ,,Dat is een goede vraag. Voor nu lukt het niet. Er staan maar weinig panden te huur die groot genoeg - zo’n 300 vierkante meter - zijn.”

"Het was klap op klap op klap. Brexit, een verbouwing die niet doorging, een lockdown waardoor er geen kip op straat was en je een deel van je voorraad weg kan smijten"

Daarnaast heeft ze door de coronacrisis en de sluiting in Utrecht met verliezen te kampen. ,,Het was klap op klap op klap. Brexit, een verbouwing die niet doorging, een lockdown waardoor er geen kip op straat was en je een deel van je voorraad weg kan smijten. Dus eerst maar geld verdienen voordat we een tweede vestiging openen.”

Spijt heeft ze niet. De afgelopen jaren heeft ze altijd van een minimaal inkomen geleefd en alle extraatjes in haar bedrijf gestoken. Ze werkte zeven dagen in de week. Nu is ze tot het besef gekomen dat het ook fijn kan zijn om vijf dagen in de week te werken en in het weekend vrij te zijn. Voorlopig heeft ze daarom ook haar webshop gesloten. ,,Er is meer in het leven dan werk en dat is er de afgelopen jaren bij in geschoten.”

Wie zijn laatste slag in Utrecht nog wil slaan, kan tot 20 juni op elke woensdag en donderdag bij Vmarkt in de wijk Lunetten terecht.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws