Aangeboden door Essent

Branded Content Duurzaamheid

Waarom het nú echt tijd is om energie te besparen

Mkb-ondernemers zijn steeds minder huiverig voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Wel laten sommige ondernemers zich bij energiebesparing nog steeds weerhouden door onzekerheid rond regelgeving, foutieve informatie of de hoge prijs van bijvoorbeeld een warmtepomp. Dat zegt Demi van den Brink, sinds mei 2018 consulent bij energieadviesbureau Klimaatroute.

Peter Westhof 3 maart 2022

Thomas vimare unsplash

Klimaatroute ondersteunt klanten in het traject van energie-efficiëntie en het verminderen van de CO2-uitstoot. Het voert hiertoe onder meer energieadvies op maat uit. Klimaatroute is een partner van Essent en samen helpen zij energie besparen.

Dankzij de onderzoeken in het pand door Klimaatroute ontdekken ondernemers hoe zij het best energie kunnen besparen. Van den Brink: “We willen mkb-ondernemers graag een stap in de goede richting laten zetten. Samen brengen we in kaart wat wel of niet mogelijk is. Gelukkig vinden veel ondernemers het steeds belangrijker groen in de markt te staan. De grote vervuilers zien eveneens steeds meer het belang hiervan in. Zij willen graag ook hun steentje bijdragen.”

Waarom nú energie besparen?

Een duurzame bedrijfsvoering levert, met name gezien de huidige energieprijzen, een flinke kostenbesparing voor ondernemers op. Daarnaast is het goed voor het imago van het bedrijf. Klanten komen eerder terug. Je hebt zo een concurrentievoordeel tegenover andere, minder duurzame bedrijven. De terugverdientijd van investeringen wordt ook alsmaar korter. Bovendien zorgt de huidige lage rente ervoor dat duurzame investeringen heel interessant zijn.

  • Energiekosten besparen, dat wil je toch? Doe dan nu de EnergieFitscan!

Van den Brink: “Elke reden voor energiebesparing is goed. Of je het nou doet voor het geld, of voor een betere toekomst, elk beetje CO2-besparing is belangrijk om in de buurt van de doelen voor 2030 te komen. De leukste bedrijven die ik meemaak, zijn non-profitbedrijven, zoals stichtingen. Ze beschikken niet over veel geld voor energiebesparende maatregelen, maar ze doen dingen écht vanuit hun hart. Ze willen deze wereld goed nalaten aan hun kinderen en kleinkinderen en daarvoor komen ze in actie.”

Foutieve informatie rond energiebesparing

Wat houdt sommige ondernemers tegen, die nog niet iets hebben gedaan aan energiebesparing? “Dat heeft soms te maken met foutieve informatie. Bijvoorbeeld: zonnepanelen zijn het nieuwe asbest. Een onjuiste bewering. Het heeft vaak tijd nodig voordat iemand de juiste informatie, die wij verstrekken, aanneemt”, stelt Van den Brink. “Een ander punt is de onzekerheid rond toekomstige wetgeving. De salderingswetgeving is hier een voorbeeld van. Deze wetgeving moet over minder dan een jaar van start gaan, maar er is nog veel onduidelijkheid over. Saldering heeft betrekking op de teruglevering van zonnestroom aan het elektriciteitsnet. De onzekerheid hierover kan voor bedrijven een reden zijn om dit nog niet te doen.”

Volgens Van den Brink menen sommige ondernemers ook dat de stap naar energie-efficiëntere bedrijfsvoering vrij prijzig is. De aanschaf van een warmtepomp loopt bijvoorbeeld flink in de papieren en is daardoor een forse investering. “Sommigen kijken de kat uit de boom. Ze denken: laat eerst de rest zo’n warmtepomp aanschaffen en dan kom ik wel. Maar dit horen we gelukkig steeds minder. Dat komt omdat we wel al een paar jaar verder zijn. Vijf jaar geleden hebben we één warmtepomp verkocht en dat zijn er nu twintig. Dat is nog steeds niet erg veel, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld zonnepanelen. Er is ook nog niet heel vraag naar, waardoor de kosten hoger zijn. Daarnaast zaten er nogal wat kinderziektes in de systemen. Er is al veel van verholpen, maar het imago van de waterpomp heeft nog wat in te halen. Wij geloven in een positieve toekomst voor de waterpomp.”

Demi van den Brink, sinds mei 2018 consulent bij energieadviesbureau Klimaatroute.

Verplicht energielabel C

Kantoren vanaf 100 m2 moeten volgens het Energieakkoord in 2023 verplicht een energielabel C hebben. Van den Brink stelt dat dit label soms al met de installatie van zonnepanelen op het bedrijfspand gehaald kan worden. “Dat zorgt er ook voor dat zonnepanelen wat sneller geplaatst worden dan een warmtepomp. Wat wij ook constateren is dat ondernemers direct willen doorschakelen van energielabel C naar A. Ze zeggen: ik ben nu toch bezig en wat kost het mij om door te gaan naar energielabel A? De meeste kantoren waar wij komen, voldoen gelukkig al aan energielabel C. Die kantoren zijn gebouwd na 2000 en hebben daardoor met arbo-wetgeving te maken. Garagebedrijven of melkveebedrijven hebben daarentegen vaak wel een laag energielabel. Dat zijn meestal wat oudere gebouwen. Het is ook opvallend dat nog niet heel veel ondernemers aan ledverlichting hebben gedacht. Ze zien het nut er niet van in. Aan ons de taak om hen te overtuigen.”

Als een mkb-ondernemer interesse heeft in energiebesparing, waar moet hij volgens Van den Brink dan beginnen? “Wij vinden dat je altijd de trias energetica moet volgen. Dat betekent dat je eerst moet snijden in je verbruik, voordat je het op een andere manier gaat opwekken. Haal om te beginnen oude lampen weg en ga pas daarna zonnepanelen installeren. Wij zeggen: kijk kritisch naar het verbruik, zorg dat het pand goed geïsoleerd is, dat je de meest duurzame vorm van verwarming kunt toepassen, dat alle verlichting vernieuwd is en dat alle apparaten maximaal vijf jaar oud zijn. Dan ben je op de goede weg.”

  • Ook weten hoe je in jouw bedrijf energiekosten kunt besparen? Doe dan nu de EnergieFitscan!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws