Aangeboden door Essent

Branded Content Duurzaamheid

Zelfvoorzienend worden bij je energievoorziening? Deze stappen helpen je

De ontwikkelingen op de energiemarkt zijn op dit moment een ‘hot item’. De energieprijzen zijn flink gestegen en de situatie rond Rusland zorgt voor veel onzekerheid. Als ondernemer kun je hier wat aan doen. Je kunt namelijk zelfvoorzienend worden, waardoor je geen of veel minder last hebt van dit soort marktsituaties. Helemaal zelfvoorzienend worden is niet voor elk bedrijf weggelegd, maar elk bedrijf kan stappen zetten.

Peter Westhof 22 maart 2022

Essent Zelfvoorzienend worden bij je energievoorziening1

Veel ondernemers zijn enthousiast over zonnepanelen. Als mkb’er kun je, net als huishoudens, gebruik maken van de salderingsregeling. Hierbij wordt stroom die je te veel opwekt, teruggeleverd aan het energienet en vervolgens verrekend met het verbruik. Foto: Essent

We zien nu allemaal nog meer het belang en de voordelen in van het onafhankelijk zijn met betrekking tot je energievoorziening. Het biedt enorme financiële voordelen en je doet iets goed voor het milieu. Steeds meer mensen en bedrijven willen nu stappen zetten. Ook voor jouw bedrijf zijn er mooie kansen.

Energieverbruik in kaart brengen

Maar waar moet je als ondernemer beginnen? Een goede eerste stap is om je energieverbruik in kaart te brengen. Zo creëer je inzicht en bewustwording. Het is de basis voor energiebesparing. Een energie-adviseur kan de werking van de processen en activiteiten van je bedrijf analyseren, waarna er verbeteropties op tafel gelegd kunnen worden.

Na de analyse is de eerste stap om je energieverbruik zo veel mogelijk terug te dringen. Want voor de energie die je niet meer verbruikt, hoef je ook voor de opwekking geen oplossing te bedenken. Je kunt denken aan de verbetering van de isolatie, een nieuwe cv-ketel, HR-glas en het aanbrengen van ledverlichting in je onderneming. Ook kleine isolatiemaatregelen helpen, zoals leidingisolatie en radiatorfolie. Vervang in ieder geval apparaten en installaties door zuinige alternatieven.

''Zonnepanelen zijn heel populair, ook bij mkb-bedrijven. De investering is fors, maar je verdient die vaak binnen zes tot acht jaar terug''

Essent

Zelf energie opwekken

Na de energiebesparing is een logische stap dat je zelf gaat zorgen voor je energie, met bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler.

• Zonnepanelen zijn heel populair, ook bij mkb-bedrijven. De investering is fors, maar je verdient die vaak binnen zes tot acht jaar terug. Veel ondernemers zijn enthousiast over zonnepanelen. Als mkb’er kun je, net als huishoudens, gebruik maken van de salderingsregeling. Hierbij wordt stroom die je te veel opwekt, teruggeleverd aan het energienet en vervolgens verrekend met het verbruik. De regeling geldt waarschijnlijk nog tot 1 januari 2023. Daarna wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd tot 2031.

• Een warmtepomp is een duurzame verwarmingsoplossing. Warmtepompen halen warmte uit de grond, water of lucht. Ze creëren zelf geen warmte. De pomp kan ook een koelfunctie hebben, wat handig is voor tijdens de warme zomermaanden. Met een warmtepomp is het mogelijk om tot 100 procent te besparen op je gasverbruik en fors te besparen op je energiekosten. Warmtepompen zijn nog vrij prijzig, maar je kunt subsidie aanvragen, zoals de ISDE. De hoogte van deze ISDE-subsidie is afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp: meer vermogen betekent meer subsidie. In 2022 zijn de subsidiebedragen voor de warmtepompen met 50% verhoogd.

• Een andere mogelijkheid is het laten installeren van een zonneboiler. Dit is een duurzame vervanger van aardgas. Een zonneboiler bestaat uit een watervat (binnen) en zonnecollectoren op je dak. De collectoren vangen het zonlicht op en zetten het om in energie. Dit geeft een hoger rendement dan zonnepanelen. Met een zonneboiler kun je tot wel vier keer meer energie opwekken. Een belangrijke voorwaarde bij een zonneboiler is wel dat er veel zonlicht is. Bij weinig zonlicht kun je beter kiezen voor een warmtepomp.

''Als je wilt profiteren van fiscaal voordeel bij duurzame energieopwekking, kun je een beroep doen op verschillende regelingen.''

Essent

Als je wilt profiteren van fiscaal voordeel bij duurzame energieopwekking, kun je een beroep doen op verschillende regelingen. Een voorbeeld is de fiscale aftrekregeling EIA. Die biedt direct financieel voordeel aan ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Naast de afschrijving mag je van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. Voor 2022 is de aftrek 45,5%.

Wil je ook (zoveel mogelijk) zelfvoorzienend worden? Schakel dan een adviseur in die het hele plaatje met je kan bekijken en je goed kan adviseren over welke stappen slim zijn in je pand. Ook kan hij voor jou de fiscale voordelen goed in kaart brengen.

Meer informatie

Ook weten hoe je in jouw bedrijf energiekosten kunt besparen? Doe dan nu de EnergieFitscan!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws