Nieuws Duurzaamheid

Familiebedrijf Schijvens Hilvarenbeek maakt circulaire kleding van gebruikt textiel en petflessen

Uit afgedragen bedrijfskleding en petflessen maakt Schijvens Corporate Fashion in Hilvarenbeek nieuwe kledingstukken. Dat schrijft Brabants Dagblad.

Stan Schrijen | Foto: Joris Buijs 9 oktober 2017

Shirley Schijvens textiel Hilvarenbeek

Altijd al deed Schijvens in Hilvarenbeek in bedrijfsoutfits, maar sinds dit jaar maakt 'circulaire kleding' deel uit van de productie. Als enige in Nederland, zegt Shirley Schijvens (41), directeur en mede-eigenaar van het bedrijf uit 1863.

Project

Drie jaar geleden ging het balletje aan het rollen toen Defensie een project uitschreef om oude bedrijfskleding in nieuwe te verwerken. ,,Daarmee gaf de overheid een prikkel aan de markt en is iedereen dat gaan proberen. Wij ook, maar kregen het nog niet sterk genoeg."

Lees ook: Lijst voor herkomst kleding grote modeketens

Technisch onder controle

Schijvens dacht verder en kwam uit op een combinatie van gebruikt textiel en petflessen. ,,We kregen het technisch onder controle. Onze garens bestaan nu uit een combinatie van gehakseld en vervezeld textiel met granulaat uit petflessen. Daaruit ontstaat een lont en van daaruit ontstaat garen."

Nieuw product

Afgelopen april kreeg Stayokay de eerste circulaire bedrijfskleding. Daarna kon Schijvens andere klanten inlichten over het nieuwe product. Nu maakt het bedrijf op die manier ook bedrijfskleding voor bijvoorbeeld CSU, ABNAMRO en Qatar Airways. Ook werden de medewerkers van HEMA nieuwe stijl in Tilburg in het nieuw gestoken.

Besparing

,,We kunnen klanten vertellen wat de impact is. Met dit proces besparen we 99 procent water en 40 procent energie en uitstoot van CO2." De ontwikkeling gaat dan ook hard. ,,Als dit doorzet krijgen volgend jaar al 25 procent van onze klanten circulaire bedrijfskleding.

Vervuilende industrie

Het is bovendien hard nodig. ,,De textielindustrie is de op een na vervuilendste industrie ter wereld. Voor het maken van een t-shirt is 4.000 liter water nodig. Het laten groeien van katoenplantjes is ontzettend belastend voor het milieu. Papier, metaal en plastic worden al flink gerecycled, bij textiel is dat nog maar 3 procent."

Prijsverschil

Een circulaire bedrijfspolo is nu nog zo'n veertig cent duurder. ,,Dat zou niet zo hoeven zijn, de aankoop van grondstoffen valt namelijk weg. Maar door extra handelingen is er toch een prijsverschil. We mogen kleding bijvoorbeeld niet heel sturen naar onze Turkse fabriek, waar 35 mensen werken. Dus moeten we er hier een mouw of pijp afknippen tegen Nederlandse lonen."