Nieuws Duurzaamheid

Flower Turbines: het stille broertje van de windmolen

Windmolens leveren grote hoeveelheden groene stroom en zijn cruciaal in de energietransitie. Maar ze stuiten ook op veel weerstand. De Flower Turbine daarentegen is klein, stil, aangenamer om naar te kijken en daarmee een stuk toegankelijker.

Till Behne (AD) 19 augustus 2021

Flower turbines

Roy Osinga, directeur van Flower Turbine: ,,Het is de bedoeling dat we de productie verder gaan opschalen." Foto: Fred Leeflang.

De Flower Turbine is er in drie formaten: met bladen van 1, 2 en 5 meter. In totaal wordt de grootste variant niet hoger dan 7 meter. De Flower Turbine is een zogeheten verticale turbine. De bladen staan rechtop, als een gesloten tulp. Vandaar ook de naam. Omdat de bladen om hun as draaien, en niet als een propeller, is het aantal rotaties lager en daarmee een stuk stiller.

De grootste turbine kan meer stroom opwekken dan een huishouden nodig heeft en is meer gericht op bedrijven

,,Bij een windmolen heb je lange bladen die aan de uiteinden enorm snel draaien, de zogeheten tipspeed", legt directeur Roy Osinga uit in het AD. ,,Deze lange bladen die met hoge snelheid door de lucht snijden produceren vaak veel geluid. Daarnaast zijn deze grote bladen gevaarlijk voor vogels. Dat heb je bij een Flower Turbine dus allemaal niet. Bovendien moeten de propellerwindmolens redelijk ver uit elkaar staan omdat ze elkaar anders in de weg zitten. Flower Turbines kunnen juist heel goed dicht op elkaar staan. Hierdoor wordt een tunneleffect gecreëerd waarmee wind wordt versneld en het rendement omhoog gaat en maak je effectief gebruik van de beschikbare ruimte.''

Lees ook: Oud-topman Eneco bouwt zonneparking: zo wordt energietransitie ineens leuk

Grootste turbine kan meer stroom opwekken dan een huishouden nodig heeft en is meer gericht op bedrijven

Hoeveel stroom de Flower Turbine precies kan opwekken, ligt helemaal aan de plek waar hij geplaatst wordt. Op een dak of in een weiland, beschut of juist heel open en op een winderige plek of niet. ,,Wij rekenen ongeveer als volgt", legt Osinga uit. ,,De kleinste Flower Turbine levert genoeg stroom om bijvoorbeeld elektrische fietsen op te laden. We gebruiken deze dan ook in onze on en off grid laadoplossingen voor elektrische fietsen. De laadoplossingen leveren we inmiddels al door heel Europa."

,,De middelste turbine van 2 meter, mits op een winderige plek, kan een huishouden deels van stroom voorzien. Dus als je daarvan een paar neerzet, kom je als particulier of bedrijf een heel eind. Onze grootste turbine kan meer stroom opwekken dan een huishouden nodig heeft en is dan ook meer gericht op bedrijven. De bladen van de Flower Turbines zijn gemaakt van onder andere glasvezel en hij wordt geleverd met een krachtige generator, een laadregelaar, batterij (tegen betaling) en een netomvormer. Qua kosten moet je bij een kleine turbine denken aan een paar duizend euro. Voor een grote zit je aan enkele tienduizenden euro's."

,,Een windmolen met lange bladen die met hoge snelheid door de lucht snijden produceert vaak veel geluid. Daarnaast zijn deze grote bladen gevaarlijk voor vogels. Dat heb je bij een Flower Turbine dus allemaal niet"

Roy Osinga, directeur van Flower Turbine

Volgens Osinga hoeven Flower Turbines en zonnepanelen elkaar niet uit te sluiten, maar kunnen ze juist complementair zijn. Een combinatie van de twee technologieën is volgens hem zelfs de beste oplossing. ,,Zon en wind vullen elkaar aan en hebben een ander opwekpatroon. Als je zou kiezen voor beide oplossingen naast elkaar heb je altijd groene energie, dag of nacht, zon of regen, wind of niet."

Dit jaar nog vijfentwintig turbines erbij in Nederland

Het idee voor de Flower Turbines kwam tien jaar geleden uit de koker van de Amerikaans-Israëlische dr. Daniel Farb. Ruim twee jaar geleden maakte het idee een doorstart en zette het voet aan wal in Europa. Rotterdam om precies te zijn. Sindsdien gaat het hard.

,,We werken veel met lokale leveranciers en ook met de TU Delft. Er zit enorm veel kennis in de regio. Het afgelopen jaar hebben we via crowdfunding 3 miljoen dollar opgehaald. Het is de bedoeling dat we dit jaar nog zo'n 25 turbines plaatsen in Nederland. Daarbij wordt de turbine van 2 meter het meest gekozen. Maar we gaan er ook enkele van 5 meter plaatsen, onder meer in de haven van Rotterdam."

Lees ook: Duurzame energie-markt ontwrichten met een vlieger: Kitepower gaat ervoor

Op termijn wellicht duizenden turbines tegelijk produceren

Omdat het bedrijf hard aan het groeien is, is er volgens Osinga behoefte aan strategische verbindingen met andere partijen. ,,Daarbij kun je denken aan distributie, specifieke kennis en eventueel meer kapitaal. Nu is het de bedoeling dat we de productie verder opschalen, mogelijk ook met andere productiemethodes. We produceren nu nog enkele turbines per keer. Maar op termijn wil je er wellicht wel duizenden tegelijk gaan produceren. Dat betekent dat we de volgende stap gaan maken. Als de volumes omhoog gaan, wordt het produceren goedkoper en kan de prijs dus omlaag . Als je op grotere schaal gaat werken, ben je immers ook interessanter voor verschillende toeleveranciers. Op dat moment kun je qua prijs ook beter met andere oplossingen concurreren en wordt duurzame energie voor meer mensen en bedrijven toegankelijk."

Lees ook: Windunie-directeur Posthumus over duurzame energie: 'Over vijf jaar is de knop om'

,,We hebben de afgelopen tijd ontzettend hard gewerkt om een bedrijf op te zetten en het goed te laten draaien", gaat Osinga verder. ,,Tegelijkertijd hebben we ook heel veel plezier gehad. Zo hebben we recent twee grote projecten opgeleverd, waaronder eentje voor het ministerie van Defensie. Die kwamen met een grote legertruck hun bestelling ophalen. Tot op het moment dat ze er waren, hebben we met het hele team nog keihard gewerkt. Met zijn allen de schouders eronder. Maar als dan zoiets lukt en je een blije klant ziet vertrekken, ben je enorm trots."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws