Aangeboden door Welnu.org
Branded Content Duurzaamheid
Geen lucht, maar massa verwarmen met infraroodpanelen
Verwarmen met infraroodpanelen is een prima alternatief voor woningen waar de gaskraan is dichtgedraaid of die er geen hebben. IR-panelen kunnen zelfs als hoofdverwarming van een woning of bedrijfsruimte functioneren, zegt ontwikkelaar Paul van Uum.

Zijn bedrijf in Duiven maakt onder de productnaam Welnu panelen die meer kunnen dan als dure bijverwarming op de badkamer dienen. Wat ze anders maakt zijn twee vindingen uit de afgelopen jaren. De panelen hebben een grote stralingshoek, waarmee ze veel meer ‘massa’ in de ruimte direct verwarmen. Van Uum komt van een metaalbedrijf, het verbaasde hem dat er veel werd geïnvesteerd in het opwekken van elektriciteit maar dat er eigenlijk geen goede mogelijkheden waren om die stroom direct te gebruiken.
,,Via-via kwam ik in contact met iemand die bezig was met verwarmingspanelen die gebruik maken van infraroodstraling. Dat is een andere manier van verwarmen, want je verwarmt niet de lucht in een ruimte maar de massa, zoals mensen, de tafel, vloer en muren.’’ Het leek hem in 2012 de moeite waard om die technologie door te ontwikkelen. Omdat door de bankencrisis de bouw stil kwam te liggen richtte hij zich op veeteeltbedrijven.
,,Daken van stallen lagen vaak vol met zonnepanelen, wat is er dan logischer dan de stalverwarming elektrisch te doen?’’ Samen met de Engelse wetenschapper Dave Gilbert ontwikkelde hij zo infraroodpanelen die uiteindelijk een besparing van 70 tot 80 procent van de energiekosten in de stal mogelijk maken. Die techniek gebruikt hij nu in woningen en bedrijfsruimten. De inhoud van de ruimte, de isolatiewaarde en de gewenste temperatuur bepalen hoeveel panelen er nodig zijn. Ze kunnen op maat gemaakt worden, standaard panelen passen in de systeemplafonds in veel bedrijfs- en kantoorruimten.
Toenemende vraag
Waar woningen van het gas af gaan is het warmtenet (waar bedrijfsmatige restwarmte wordt gebruikt) of de warmtepomp het meest gebruikte duurzame alternatief, al kan dat niet op elke locatie. De warmtepomp die als een soort omgekeerde airco lucht verwarmt heeft als nadeel dat het bovenin de ruimte begint met verwarmen. De lucht-waterwarmtepomp werkt veel efficiënter, zegt Van Uum. ,,Hinderlijk kan zijn dat de pomp en de ventilator vaak aan staan.’’ Voor de panelen hoeft alleen de stekker in het stopcontact. Het grote aantal woningen met zonnepanelen maakt infraroodverwarming extra aantrekkelijk. ,,Het is jammer dat deze moderne technologie niet in de bestaande regeltjes van nieuwbouw passen. Daar is nog een wereld te winnen.”
Dit artikel kwam tot stand in samen werking met Welnu.org. Meer weten? Ga dan naar welnu.org of stalverwarming.nl.