Nieuws Duurzaamheid
Grapperhaus jr. (Physee): 'Duurzame ondernemers gaan vanzelf geld verdienen'
Met hun liefde voor de planeet, interesse in ondernemen en de ambitie om maatschappelijk een verschil te maken, was het bijna vanzelfsprekend dat Ferdinand Grapperhaus jr. en Willem Kesteloo samen met Sam Anders hun bedrijf Physee uit de grond zouden stampen. Het duo ontwikkelde SmartSkin, een intelligente laag in ramen met zonnecellen en sensoren. ,,Kijk eens om je heen. Er is zo veel glas waar niks mee wordt gedaan.”

Ferdinand Grapperhaus jr. en Willem Kesteloo. Foto: Sjors Massar
VOORPUBLICATIE LiEF
Dit is een deel van het interview met Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo, dat in het geheel te lezen is in het boek LiEF. Daarin vertellen ondernemers wat duurzaam ondernemerschap voor hen inhoudt, welke uitdagingen het oplevert en wat ervoor nodig is om van een goed initiatief een succesvolle onderneming te maken. De Ondernemer publiceert meerdere interviews uit het boek.
Ferdinand: ,,Ons doel is dat er vanuit elk raam een draadje komt met daarin relevante informatie en stroom die is opgewekt door het raam zelf. Van daaruit willen we uitbreiden naar alle transparante oppervlakken, zoals bij voertuigen bijvoorbeeld. Om dit te bereiken, hebben we tijd nodig. Ik denk dat er een soort zelfhelend mechanisme in kapitalisme zit. De doelgroep met de grootste koopkracht bepaalt de richting van ons kapitalistische systeem, en dat zijn de millennials. Wanneer zij strengere eisen stellen zoals betere werkplekken, veiligere arbeidsomstandigheden en minder CO2-uitstoot, dan repareert het kapitalisme zichzelf. Zo gaan bedrijven die duurzaam ondernemen vanzelf meer geld verdienen. Het vergt geduld, want we zijn er nog niet. Hoe meer partijen zich inzetten om de markt op te leiden, hoe beter onze toekomst eruit zal zien.”
Duurzaam design kan mooi zijn
Ferdinand: ,,Wanneer mensen het woord ‘duurzaam’ horen, denken ze meteen dat ze moeten inboeten op design. Dat stigma willen wij doorbreken. Als gebruiker wil je nog steeds een mooi kantoor, zonder dat er allerlei gekke draadjes aan het raam of de muur hangen. Daarom investeren wij veel tijd in het ontwerp van ons product, de marketing en de integratie op de markt. Hierbij krijgen we hulp van onze collega Sam Anders. Hij is begonnen met het vormgeven van onze visie. We willen op de lange termijn impact realiseren en daar hoort heel veel vallen en opstaan bij. Wij zien duurzaamheid niet als een belemmering, want we hebben er bewust voor gekozen. Ik vergelijk het met zwaartekracht; het is een gegeven dat je accepteert. Impact is het doel en groei is daar het middel toe.”
Lees ook: Innovatief ondernemen? Zo pakken deze bedrijven dat aan
Divers en dynamisch team
Willem: ,,De focus binnen het team ligt al vanaf het begin op diversiteit. Ons team bestaat inmiddels uit vijftig mensen uit dertien verschillende landen. We zijn een zeer technisch bedrijf, maar toch is een derde van onze werknemers vrouw. Ook de leeftijden van onze mensen lopen uiteen: de jongste is twintig jaar oud en de oudste bijna zestig. We vinden het belangrijk om intern goed met elkaar te communiceren, zeker als het gaat over het aannemen van nieuwe mensen. Je moet ervoor zorgen dat je de bedrijfscultuur goed overbrengt. Onze core moet aansluiten bij de individuele kernwaarden van onze medewerkers. Er is automatisch een soort organische manier waarop mensen wel of niet bij het bedrijf passen. We hebben bijvoorbeeld nog nooit een kandidaat gehad die zowel bij ons als bij Shell solliciteert.”
Ferdinand: ,,Niet alleen intern, maar ook bij onze klanten zien we een dynamische groep mensen. Ze voelen zich medeverantwoordelijk en gaan met ons in zee, omdat ze hun steentje willen bijdragen aan het oplossen van de milieuproblematiek. Zij raken geïnspireerd door onze manier van werken. Het is niet ons doel, maar wel een mooie bijkomstigheid. Alleen gaan we het niet redden.”
"Alles begint bij de mens; dat is het ankerpunt binnen onze marketing. We zetten liever het menselijke centraal dan het groene doel"
Groen versus poen
Ferdinand: ,,Wij dragen de uitdrukking ‘practice what you preach’ hoog in het vaandel. Je kunt je bedrijf niet profileren als duurzaam wanneer de producten ervan in China gemaakt worden, enkel en alleen om de productiekosten te drukken. Ik zie dat niet echt als kiezen tussen geld of impact maken. Het gaat om langetermijnkeuzes en daarmee mag je uiteraard geld verdienen, maar dat is niet de prioriteit. Ook intern passen we die mindset toe. We hebben een team dat zich dagelijks bezighoudt met de ecologische voetafdruk van het bedrijf. Zelfs de bedrijfsuitjes zijn hierop afgestemd. We gaan bijvoorbeeld plastic opruimen of bomen planten. Tijdens de quarantaineperiode organiseerden we online kooklessen waarin we leerden koken zonder afval te produceren. Het dna kun je alleen overtuigend overbrengen als je er zelf ook oprecht mee bezig bent.”
Menselijke marketing
Willem: ,,Alles begint bij de mens; dat is het ankerpunt binnen onze marketing. We zetten liever het menselijke centraal dan het groene doel. Onze communicatiestrategie is voornamelijk gericht op LinkedIn en Instagram. Onze klanten komen voornamelijk via dit laatste kanaal bij ons terecht. Ze vinden ons heel inspirerend. Op die manier werven we mensen en het is dé manier om je core values naar buiten te brengen. We richten ons binnen onze storytelling op korte video’s, want de spanningsboog van de mens wordt steeds kleiner. Hierin zijn we echt uniek. De markt is momenteel ook nog niet zo groot, maar wij lopen voor op onze concurrenten. In deze fase is het goed dat er überhaupt concurrentie is, omdat meerdere partijen de markt aan het opleiden zijn. Zo behalen we ons doel zo snel mogelijk.”
LiEF: het duurzame vervolg op bestseller LEF
Wat maakt sommige impactondernemers succesvoller dan andere? Hoe verenigen topondernemers als Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager), Merijn Everaarts (Dopper), Maurits Groen (WakaWaka, Kipster) en Alec Clement (WAAR) groen en poen in hun bedrijf? Mandy Kraakman en Dennis Mensink (beiden Mediatic) voelden bijna dertig ondernemers aan de tand en stuitten op mooie verhalen én inzichten. Het boek is te bestellen via de webshop.