Nieuws Duurzaamheid

Groene kantoren in Utrecht

Met de bouw van de twee gebouwen Wonderwoods, naast de Jaarbeurs, krijgt Utrecht als eerste in Nederland een verticaal bos op kantoren. Kantoorgebouwen met veel glas dragen bij aan de lokale opwarming van steden. Wonderwoods moet juist opwarming tegengaan, schrijft het AD.

Jan Dankbaar | Schets G&S VASTGOED 3 juli 2017

Wonderwoods1

Het project dat uit twee gebouwen bestaat wordt ontwikkeld door G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten en moet in 2022 gereed zijn. Het komt op de hoek van de Croeselaan en de Van Zijstweg.

Opwarming tegengaan

Niemand minder dan de Italiaanse architect Stefano Boeri tekende voor het groene gebouw. Hij wordt gezien als de uitvinder van het verticaal bos. Roberto Meyer van het Amsterdamse MVSA Architects (Rotterdam CS) tekende voor het glazen gebouw. Kantoorgebouwen met veel glas dragen bij aan de lokale opwarming van steden. Wonderwoods moet juist opwarming tegengaan. De in totaal 10.000 planten, waarvan 360 bomen moeten daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Zo is het groen goed voor het verwerken van 5400 kg kooldioxide per jaar en produceren de planten samen 41.400 kg zuurstof. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de bewatering van de planten.

Beste klimaat voor bedrijven

De stad Utrecht wilde iets bijzonders met het gebied naast de Jaarbeurs, het Healthy Urban Quarter. Het moest een ontwerp worden waarin alles wat Utrecht uitstraalt, verwerkt zou worden. Volgens wethouder Victor Everhardt heeft Utrecht op London na het beste vestigingsklimaat voor bedrijven in Europa. Wonderwoods moet volgens G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten als herkenningspunt een regelrechte concurrent voor de Dom worden. Rondom het project moeten volgens de ontwerpers typische Utrechtse pleintjes worden gerealiseerd met horeca met veel slow food als tegenhanger van de fast food bij Utrecht CS.

Prominent

Bijzonder is dat naast wonen (huur en koop) werken en horeca, het groen een prominente en publieke rol krijgt. Beide gebouwen zijn elkaars tegenpolen. Het ontwerp van Roberto Meyer kent veel glas, maar ook heel veel binnentuinen, het ontwerp van Stefano Boeri is aan de buitenkant groener dan groen, net als zijn beroemde ontwerp Vertical Forest in Milaan. Dat groen wordt bovendien deels publiek toegankelijk.