Nieuws Duurzaamheid

Groothandel Vylig verkoopt duurzame bedrijfskleding

Annemieke van der Vlist (46) uit Stolwijk was verkoopmedewerker in een groothandel in bedrijfskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen. In januari richtte ze met twee compagnons het bedrijf Vylig op.

Bert van den Hoogen | Foto: Frank de Roo 1 juli 2017

Annemieke van der vlist Vylig groothandel

Waarom een eigen groothandel?

,,Ik merkte dat onze klanten, waaronder veel bouwbedrijven, steeds meer bezig zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze vroegen om kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) die circulair en onder goede arbeidsomstandigheden waren geproduceerd. De groothandel deed niets met die behoefte. Mijn neef Joost van der Vlist uit Moordrecht vertelde dat hij plannen had in de onlineverkoop. Met oud-collega Chantal Schaepkens uit Rotterdam kwamen we uit op duurzame en sociaal verantwoord geproduceerde bedrijfskleding en PBM. Toen hebben we de besloten vennootschap Vylig opgericht."

Een gat in de markt dus. Hoe zijn jullie begonnen?

,,We kenden al een aantal mvo- producenten. Als je eenmaal in die wereld bekend bent, word je makkelijk doorverwezen. De producent van kleding weet wel een schoenenproducent en die weet weer een producent in PBM. Door opdrachtgevers wordt steeds meer gevraagd om een toelichting op mvo-beleid. Als je dan kunt laten zien dat je zelfs bij bedrijfskleding en BPM daarover hebt nagedacht, heb je een streepje voor. We spelen daarop in door in onze webshop en onze pop-upshowroom het verhaal van de productie zichtbaar te maken."

Hoe bevalt het om ondernemer te zijn?

,,Ik heb weer plezier in wat ik doe. Hier sta ik achter. Op zondag heb ik alweer zin om de volgende dag aan het werk te gaan en heb ik al een lijstje met wat ik wil doen. Ik merk aan leveranciers dat we voor hen belangrijk zijn. We doen ertoe. We moeten er nu hard aan werken dat zeker 80 procent van onze omzet maatschappelijk verantwoord geproduceerd gaat worden."