Nieuws Duurzaamheid
Haagse startup greenatlas.earth is groene Tinder voor energietransitie
De energietransitie, er is geen ontkomen aan. Om aan de grote vraag te kunnen voldoen, is net zoveel aanbod nodig. De Haagse startup greenatlas.earth wil als een soort groene cupido de juiste partijen samenbrengen.

Jaap van Dijk, medeoprichter van de Haagse startup greenatlas.earth. Foto: Nico Schouten
,,We zijn als het ware een Tinder voor partijen die betrokken zijn bij duurzame energieprojecten”, zegt de medeoprichter van greenatlas.earth, Jaap van Dijk tegen het AD. ,,Ons platform focust op de initiatiefase van nieuwe projecten. Op het in kaart brengen en beoordelen van kansrijke locaties voor grootschalige zonne- en windprojecten, en het matchen met ontwikkelaars. Je geeft dus bij ons op wat je zoekt en wij vinden de juiste match."
,,Om de energietransitie te laten slagen, heb je aan de ene kant heel veel ruimte nodig. Een schaars goed in Nederland. Dat kunnen daken van grote gebouwen zijn, industriegebieden of boerenweilanden. Aan de andere kant heb je de mensen die deze projecten moeten gaan ontwikkelen en de partijen die het financieren. Het bij elkaar brengen van vraag en aanbod, op een manier dat er aan alle randvoorwaarden voldaan wordt, is een steeds groter knelpunt aan het worden binnen de energietransitie.”
Lees ook: Zo voorkom je de grootste valkuilen in de 3 fases van een startup
Net zo helder en transparant zijn als Funda
En dus richtten Jaap van Dijk en zijn compagnon Thomas Shaw in 2020 greenatlas.earth op. Wat de twee bedachten is een platform, een soort marktplaats voor partijen binnen de energietransitie. Maar waar een marktplaats als Funda heel helder en transparant is, is die van de projectontwikkelingsbranche het tegenovergestelde.
"Land- en dakeigenaren weten vaak niet wat ze kunnen vragen voor hun land of dak als het gaat over pachtovereenkomsten. Bovendien is er bij locatie-eigenaren vaak een gebrek aan kennis over technische, fiscale en juridische aspecten"
Van Dijk: ,,Bij een huis weet je in principe altijd waarom een bepaalde prijs gevraagd wordt. Dat heeft te maken met vierkante meters, de staat van het huis en waar het huis staat. Binnen de projectontwikkelingsbranche voor duurzame energie is de vraagzijde tot nu toe altijd doorslaggevend geweest. Land- en dakeigenaren weten vaak niet precies wat ze kunnen vragen voor hun land of dak als het gaat over pachtovereenkomsten van 20 jaar. Bovendien is er bij locatie-eigenaren vaak een groot gebrek aan kennis over de technische, fiscale en juridische aspecten die bij een zonnepark komen kijken."
,,De ruimtelijke inpassing is natuurlijk ook belangrijk. Worden omwonenden geraadpleegd en wat zegt de gemeente of provincie? Op dit soort punten lopen projecten vaak stuk. Maar met een transparantere, efficiëntere werkwijze bij het inventariseren van de kansen en uitgangspunten kun je de juiste partijen koppelen en de kans op succes maximaliseren. En daar willen wij graag bij helpen.”
Greenatlas is als datingapp, locatie-eigenaren maken profiel aan voor hun locatie
Greenatlas is dus eigenlijk een soort ‘datingapp’. Locatie-eigenaren maken een profiel aan voor hun locatie, met informatie over de plek, de voorkeuren voor de invulling ervan, de randvoorwaarden en in welke mate ze betrokken willen zijn. ,,Hetzelfde geldt eigenlijk voor de projectontwikkelaars. Via ons slimme systeem, ondersteunt door algoritmen, vinden we welke profielen het beste bij elkaar passen”, legt Van Dijk uit.
De techniek van Greenatlas werkt aan de hand van drie belangrijke steunpilaren. Locaties kunnen worden opgezocht en ingetekend op een interactieve kaart die wordt ondersteund door een grote database met geografische informatie die de geschiktheid van de locatie weergeeft. Vervolgens is er een rekenmodel dat kosten en baten uitrekent op basis van de beschikbare ruimte en type project: hoeveel windmolens of zonnepanelen er op een bepaalde plek passen, wat voor een investering daarvoor nodig is en wat het oplevert.
Lees ook: Hoe bedrijven slim kunnen toewerken naar groene en goedkopere stroom
Her rekenmodel komt van TU Delft
,,De kern van dit rekenmodel is door de TU Delft ontwikkeld en hebben wij verder aangepast”, gaat Van Dijk verder. ,,En tot slot is er het matchmaking algoritme van profielen die we op basis van alle randvoorwaarden aan elkaar koppelen. Omdat alle partijen van tevoren meer informatie hebben over het potentieel van de locatie en beter weten wat de ander wil, is de kans op succes vele malen groter. En nadat een match tot stand is gebracht, ondersteunen wij ontwikkelaars en locatie-eigenaren verder in het communicatie- en planningsproces.”
De tekst gaat onder de foto verder.
Matchmaking verder uitbreiden naar financiers en dienstverleners
Zowel locatie-eigenaren als projectontwikkelaars kunnen zich gratis aanmelden op het platform van Greenatlas en gebruikmaken van alle tools nadat zij een profiel hebben aangemaakt. Van Dijk: ,,Wij zullen ons geld gaan verdienen door een kleine vergoeding te rekenen per match en een klein percentage van de kosten van een nieuw project dat via ons platform tot stand komt. Dat brengen we in rekening bij de projectontwikkelaars."
,,De fee wordt in verschillende fases van het project uitbetaald. In de toekomst zijn wij van plan een aantal aanvullende diensten aan te bieden voor de initiatie en beoordeling van nieuwe locaties, zoals vergunning- en subsidieaanvragen, beleidsanalyse en andere aspecten. Ook willen wij de matchmaking uitbreiden naar financiers en andere dienstverleners. Denk aan een freelance installateur, fiscalist of een deskundige op gebied van ruimtelijke inpassing, wiens expertise goed aansluit bij een project.”
"Steeds kwam ik dezelfde knelpunten tegen: het vinden van geschikte locaties en het tot stand brengen van goede samenwerkingen"
Van Dijk werkt al sinds 2006 in de energiemarkt, als energiehandelaar en consultant. Na periodes in Londen en Oslo keerde hij in 2019 terug naar Nederland, waar hij als zzp’er aan de slag ging bij een aantal bedrijven in de energiebranche. ,,Steeds kwam ik dezelfde knelpunten tegen: het vinden van geschikte locaties, het tot stand brengen van goede samenwerking tussen locatie-eigenaren, ontwikkelaars en belanghebbenden zoals gemeenten, provincies en omwonenden, het inventariseren van de kansen en beperkingen zoals de business case, de technische en juridische aspecten en natuurlijk de financiering. Met een efficiëntere en transparante aanpak van deze knelpunten is daarin nog enorm veel winst te halen.”
Financiering van Greenatlas was best spannend
2022 moet hét jaar van Greenatlas gaan worden. Nog een paar puntjes op de i en het bedrijf is klaar om de markt te bestormen. In eerste instantie Nederland, maar de eerste pilots voor België en Duitsland staan al gepland. ,,Vaak hebben ontwikkelaars behalve in Nederland ook internationale activiteiten, dus is een stap naar het buitenland helemaal niet zo ingewikkeld. We kijken ernaar uit. De afgelopen twee jaar zijn bepaald geen lineaire reis geweest. We hebben de gebruikelijke ups en downs gekend. Wat mij positief heeft verrast, is de openheid van alle partijen. Iedereen wil met je praten en je helpen, zonder meteen een tegenprestatie te verwachten."
,,De technische kant van het verhaal was juist uitdagender dan verwacht. We hebben gaandeweg nog best veel moeten aanpassen en sleutelen. Ook de financiering was soms best spannend. We hebben een hoop zelf gedaan en wilden zoveel mogelijk werken zonder externe geldschieters voordat we onze eerste deal hadden gedaan. Nu alles zo goed als klaar is, hebben we enorm veel zin om te knallen. En we hopen dan ook dat zoveel mogelijk locatie-eigenaren en ontwikkelaars zich melden om met ons samen te werken.”