Nieuws Duurzaamheid

Leapp-oprichter Rogier van Camp wil van leapp een Europees bedrijf maken

De mondiale markt voor gebruikte smartphones is groeiende en wordt momenteel al op zo’n 17 miljard euro per jaar geschat. Rogier van Camp, leapp-oprichter en blogger voor deondernemer.nl, zag zes jaar geleden al kansen en is inmiddels Nederlands marktleider in ‘refurbished’ Apple-producten. “Je moet goed bedenken welke impact je hebt op mens en milieu.”

Niels Achtereekte - Foto: Marco Bakker 2 april 2017

Rogier van de Camp Leapp

Zes jaar geleden was het referentiekader voor refurbished producten, gebruikte items die in nieuwstaat worden teruggebracht op de markt, totaal anders, herinnert Van Camp zich. Als de term al een belletje deed rinkelen, was er vooral de associatie met Marktplaats. Gestart als pure online speler, duurde het niet lang voordat leapp zijn eerste winkel opende. Consumenten bleken het - ondanks dat de prijs van de gebruikte producten gemiddeld 40 procent lager ligt dan die van nieuwe - toch prettig te vinden om ze eerst in handen te hebben voor aankoop.

Samen met meerjarige garantie op de producten groeide het vertrouwen in het merk en het aantal winkels, dat momenteel op 24 staat. “En door het hergebruik zijn we bovendien goed voor mens en milieu”, benadrukt Van Camp. “Wat ook bijzonder positief is voor onze merkbekendheid.”

Momenteel zijn er ruim 200 mensen in dienst bij leapp en realiseert het bedrijf jaarlijks een 100 procent groei. De verwachting is dat in 2017 een omzet behaald zal worden van minimaal 37 miljoen euro.

Het is sindsdien een stuk drukker geworden op de markt. Zelfs Apple zelf verkoopt nu gebruikte apparaten. Is dat een bedreiging voor jullie business?

“Wij hoeven niet de enige te zijn in de markt. Het is ook wel prettig om als challenger weer gechallenged te worden. We zijn echter de grootste en bekendste in Nederland. Waarbij we nu de beweging maken naar meer competitie op supply chain dan op product. Ons product kun je namelijk overal kopen. Bijvoorbeeld via Markplaats of van je eigen buurman.

We onderscheiden ons door dicht bij de klant te zijn en uitstekende service en garantie te bieden. Dat roept iedereen natuurlijk. Maar wij zorgen voor stabiliteit. Dat klanten twee jaar garantie krijgen en wij er over twee jaar ook nog zijn. We bouwen echt een merk.”

Lees ook: Ondernemen in een rollercoaster

Welke uitdagingen kent jouw merk?

“Cruciaal is dat wij niet even producten bij kunnen produceren, wanneer de vraag toeneemt. We zullen altijd eerst gebruikte toestellen moeten inkopen. Dat is een complex geheel. Maar dat lossen we op door geografische spreiding en goede contracten. Zo kopen we bijvoorbeeld toestellen uit leasecontracten op, ex-demomodellen en overstock. De hele wereld is onze markt.

In het begin werkten we samen met alle partijen die we maar tegenkwamen. Gaandeweg versterk je dan de contracten en ga je hoger de kolom in. Momenteel werken we met een dertigtal preferred suppliers en honderden kleinere leveranciers. Onze groei-ambitie voor de komende jaren gaat hand in hand met de ruimte in aanbod. Zo ben ik er blij mee dat de lease-partijen wakker zijn geworden. Voorheen gingen hun toestellen allemaal naar de milieustraat.”

En uitbreiden met andere merken?

“Daar denk ik af en toe over na, omdat het me vaak gevraagd wordt. Maar daar ben ik absoluut niet naar op zoek. Ik geloof sterk in de kracht van Apple. Ze bewijzen keer op keer relevant te blijven en onze business serieus te nemen. Zo laten ze oudere toestellen meegaan in gratis software-updates.”

Jullie werken sinds kort wel samen met telecomprovider Simpel. Vertel…

“Samen bieden we bij een voordelig abonnement een refurbished iPhone 5s aan voor 5 euro per maand. Wat aansluit op onze missie om de iPhone bereikbaar te maken voor iedereen. Simpel kwam ongeveer een half jaar geleden met dit plan naar ons toe. Aan de voorkant ziet dit er leuk uit, maar de achterkant is complex. Het gaat om grote aantallen en er is flink wat marketing voor nodig.

Desalniettemin hebben we een doelgroep open gemaakt die voorheen gesloten was: kinderen van 10 tot 14 jaar. Die hadden voorheen een prepaid telefoon omdat een abonnement met toestel te duur was. Tegelijkertijd bedienen we ook de onderkant van de markt. Mensen die niet zoveel willen of kunnen besteden aan telefonie.”

Gaan we zulke samenwerkingen vaker zien?

“We zullen altijd samenwerkingen opzoeken. Dat maakt je immers sterker. En door deze actie zijn we ook in contact gekomen met andere providers. Maar voor deze markt houden we het voorlopig bij Simpel. Mocht ik er een zakelijke propositie langs kunnen leggen, dan zal ik dat zeker overwegen.”

Dat klinkt alsof je al iets in gedachten hebt…

“Dat niet, maar ik ben best opportunistisch. Daarom heb ik ook een groepje mensen om me heen nodig dat me een beetje afremt als dat nodig is.”

Welke droom heb je nog als ondernemer?

“Mijn doel is om van leapp een Europees bedrijf te maken. Verder fantaseer ik niet, want daar zijn we nog wel enkele jaren mee bezig. Daarbij blijft het belangrijk dat we met z’n allen bedenken welke invloed we hebben op mens en milieu. Het leuke is dat ik ook buiten het bedrijf steeds vaker gevraagd wordt om mijn mening daarover te geven. En word ik ook wel gevraagd om als mentor te fungeren. Bijzonder prettig, want ik heb zelf erg veel aan goede mentoren gehad. Voor een ander kan heel eenvoudig zijn wat voor jou complex is.”

Je komt uit een ondernemersfamilie. Hoe heeft je dat beïnvloed?

“Mijn vader, opa en de meeste ooms en tantes hadden een eigen bedrijf. En dus kwam de eerste les al heel vroeg: gewoon keihard werken. Ik zag dat het bij tijd en wijle heel leuk is, maar er altijd een moment komt dat dat niet meer zo is. Wen dus niet te hard aan je succes. Maar ook dat je moet vasthouden aan je eigen idee. Bij leapp was na een jaar mijn eigen geld wel op bijvoorbeeld. En ging ik informal investors zoeken. Dat was ingecalculeerd, maar desondanks spannend. Je bent bijna fulltime druk met je memorandum. En je krijgt mensen over de vloer die van alles van je business vinden en ideeën aandragen. Voor leapp was het echter cruciaal om het circulaire model met Apple-producten niet te laten vallen.”

Je bedrijf groeit echter voortdurend. Hoe houd je overzicht?

“Eerlijk gezegd heb ik geen zicht meer op alles. En dat is precies de bedoeling. Je start in je eentje als je de deur voor het eerst open doet. Daarna volgen er steeds meer ‘werkvrienden’ en ga je van tientallen naar zo’n honderd. En zet je er een managementlaag tussen om het in goede banen te leiden. Dan merk je dat je niet meer met iedereen contact kunt houden. Vervolgens krijg je de mogelijkheid om echt hoger management in te richten. En heb je alleen nog maar managers om je heen.

Bovendien merk je al gauw dat mensen jou anders zien dan dat je jezelf ziet. Ik wil high fiven en bier op vrijdagmiddag. Maar de ander heeft wellicht zijn functioneringsgesprek over twee weken in zijn achterhoofd als hij mij spreekt.”

En hoe zie je jouw rol de komende jaren?

“Een doelstelling is om het bedrijf zo Rogier-onafhankelijk mogelijk te maken. Mijn rol is die van strateeg, ambassadeur en criticus. Verder hebben we heel veel specialisten op taken als BI, Controlling, Digital en Supply chain. Ik zit nu dan ook midden in het proces om de bedrijfsstructuur end to end compleet te maken. Zo hebben we nog geen operationeel directeur. Mijn dagen vullen zich dan ook vooral met overleggen. Wel vind ik het nog steeds prachtig om me met inkoop bezig te houden. Dat is toch wat ik eigenhandig heb opgezet. Daar besteed ik nog steeds een dag per week aan. Gelukkig wel een stuk minder uit de heup schietend dan in de begindagen.”

Sinds kort is Rogier van Camp columnist en blogger voor De Ondernemer. Hier lees je zijn blog over milieubewust winst maken.

Ik ben best opportunistisch. Daarom heb ik ook mensen om me heen nodig die me afremmen als dat nodig is

Rogier van Camp, oprichter leapp