Nieuws Duurzaamheid

Zo geven deze ondernemers koffiedrab een tweede leven

Hoeksche Branders en Compostandig gaan samenwerken om koffieresten te composteren. Zakelijke klanten van de slow roasters krijgen zo de mogelijkheid nieuwe waarde te geven aan hun koffiedrab. Bijvoorbeeld als voeding voor moestuintjes of zelfs de agrarische sector.

Ilja Post (AD) 24 februari 2023

Hoeksche branders compostandig ondernemers koffiedrab koffie compost

Demi Bakhuizen en Stefan Hanszen van Hoeksche Branders en Compostandig sluiten de kringloop. Foto: Amber de Jongh/Ambytious

Het initiatief, gestart tijdens de afgelopen Week van de Circulaire Economie, is nog maar precies zo lang oud. Een week dus. Maar Demi Bakhuizen en Stefan Hanszen, het stel dat Hoeksche Branders runt, hebben goede hoop dat het aanslaat. Althans, het zou fijn zijn wanner de drab die overblijft van de premium, fair trade koffie die zij verkopen niet zomaar in de prullenbak belandt.

Stefan Hanszen, brandmeester bij Hoeksche Branders, tegen het AD: ,,Naast eerlijkheid hebben wij ook oog voor circulariteit. We beseffen dat er mogelijkheden zijn om te voorkomen dat koffieresten bij het restafval belanden. Er zijn een hoop inspirerende voorbeelden die dat al lange tijd in de praktijk brengen. Daarom zijn wij blij met de samenwerking met Compostandig.”

''Waar wij ons geld aan uitgeven, daar willen wij meer van zien. Waar wij geen geld aan uitgeven, daar willen wij minder van zien''

Siemen Cox, Compostandig

Nieuwe generatie compostmachines die nagenoeg geen elektriciteit gebruiken

Compostandig op zijn beurt bouwt en ontwikkelt de nieuwe generatie compostmachines die nagenoeg geen elektriciteit gebruiken, werken op basis van biologische warmte en zeer betaalbaar zijn. ,,Kringlopen sluiten loopt als een rode draad door mijn ondernemerschap. Het composteren in de Hoeksche Waard past daar helemaal in”, aldus Siemen Cox van Compostandig, eerder ook een van de initiatiefnemers van Rotterzwam. Daar groeien oesterzwammen al een poos op koffieprut van Rotterdamse ambtenaren.

,,Ik ben blij dat wij in de Hoeksche Waard een nieuwe vorm van samenwerking kunnen introduceren. Dit concept werkt namelijk op basis van donatie. Wij stemmen dagelijks met onze portemonnee”, legt Cox uit. ,,Waar wij ons geld aan uitgeven, daar willen wij meer van zien. Waar wij geen geld aan uitgeven, daar willen wij minder van zien.”

Lees ook: Coffee Free Coffee: koffieboonloze koffie zonder de bittere nasmaak van ontbossing

Elke twee weken vers gebrande koffie bij bedrijven, horeca en kantoren

,,Compostandig biedt het composteren van organische bedrijfsafval aan de klanten van Hoeksche Branders aan op basis van een vrijwillige donatie. De klant bepaalt zelf hoeveel hij per maand voor de dienst wil betalen.”

Hanszen legt verder uit: ,,Elke twee weken breng ik vers gebrande koffie rond bij bedrijven, horeca en kantoren. Idee is nu om bij elke bezorging ook een tonnetje koffiedrab op te halen. Siemen haalt deze prut en de koffievliezen die na het branden bij mij zijn overgebleven de volgende dag weer op om ze te verwerken tot compost.”

"Hoe meer mensen bijdragen, hoe lager het maandbedrag per klant, waarbij we donateurs ook actief zullen benaderen wanneer dat punt bereikt is''

Stefan Hanszen, brandmeester Hoeksche Branders

Lokale koffiebrander probeert steentje bij te dragen aan stukje afvalverwerking

Op deze manier probeert de lokale koffiebrander zijn steentje bij te dragen aan een stukje afvalverwerking met zo min mogelijk CO2-uitstoot. Zomaar geld gaan rekenen voor deze ‘service’ wil hij echter niet. Maar alsnog gaat voor niets de zon op. ,,Siemens compostmachine kost ook geld. Om in ieder geval break-even te spelen, én klanten ervan bewust te maken dat je ook koffieprut een tweede leven kunt geven, vragen we hen om een vrijwillige maandelijkse donatie.”

Door inzichtelijk te maken bij welk bedrag de dienst verlieslatend, break-even of winstgevend is, mag de klant zelf bepalen hoeveel hij inlegt. Met de wetenschap dat alles boven de 35 euro per maand de service, gezien het huidig aantal deelnemers, momenteel in ieder geval niet in de rode cijfers doet belanden, aldus Hanszen.

Winst maken is niet het doel

,,Maar hoe meer mensen bijdragen, hoe lager het maandbedrag per klant, waarbij we donateurs ook actief zullen benaderen wanneer dat punt bereikt is. Winst maken is niet het doel. We zetten de donatie voor zes maanden vast en bekijken daarna of een aanpassing wenselijk is.

Maar echt zo’n enorme investering vragen we niet. Voor een beetje horecazaak die elke maand tussen de drie en vier kilo koffie koopt, gaat het hooguit over een paar cent per verkocht kopje koffie.

Lees ook: Kliekjes van Yoghurt Barn krijgen bij Seenons een tweede leven

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws