Nieuws Duurzaamheid

Hoe de insectenhotels van dit familiebedrijf de hele wereld over gaan: ‘Ze vliegen de deur uit’

Bijen, vlinders en lieveheersbeestjes zijn er dol op, maar ook klanten lopen ermee weg: insectenhotels zijn booming business. Hoveniersbedrijf M. van der Spek Groep in Benthuizen levert ze door heel Europa: ,,Ze vliegen de deur uit.”

Morvenna Goudkade 14 juli 2022

Van der Spek Groep 1

Diederik Slingerland in de ambachtelijke timmerwerkplaats van M. van der Spek Groep: hier worden de zeer populaire insectenhotels gemaakt. Foto's: Frank de Roo

In de timmerwerkplaats bij M. van der Spek is het bedrijvig. Hier worden ambachtelijke insectenhotels gebouwd, van resthout en andere natuurlijke materialen. Overal waar je kijkt staan de insectenkasten, van klein tot megagroot. Er zijn ook andere houtproducten, zoals vogelhuisjes en eekhoornkastjes, maar de grootste vraag is naar insectenhotels, vertelt Diederik Slingerland (45). Hij werkt als projectleider BOOM Stijl, het label waaronder alle houtproducten worden geproduceerd.

,,Het gaat heel goed met de insectenhotels. De vraag is alweer verdubbeld ten opzichte van vorig jaar”, zegt Slingerland tegen het AD.nl.

Oude boomstammen worden zoveel mogelijk hergebruikt

Robbert-Jan van der Spek (33), mededirecteur bij het familiebedrijf, vertelt dat BOOM Stijl in een paar jaar tijd een grote vlucht heeft genomen. ,,We hebben Diederik speciaal hiervoor aangenomen. Je kan het niet meer even ‘erbij doen’. We begonnen heel kleinschalig een paar jaar geleden, maar het is enorm gegroeid. Vooral de insectenhotels zijn booming business. Ze vliegen de deur uit.”

Ze willen duurzaam werken, legt hij uit. Materialen hergebruiken, bijdragen aan biodiversiteit. Zo ontstond het idee om van oude boomstammen bankjes en tafels te maken, maar ook om de natuur te helpen. ,,Door de verstedelijking vinden insecten, zoals bijen, wespen en vlinders en talloze andere soorten, steeds moeilijker een plaats om te schuilen en te nestelen. Insecten worden bedreigd, maar zijn van levensbelang voor de voedselketen. Insectenhotels dragen bij aan meer biodiversiteit.”

Lees ook: ZandZwiffer bedenkt geniale oplossing voor stratenmakers

Het eerste jaar werden er vijftig insectenhotels gemaakt, het tweede jaar 150 en nu is de vraag alweer verdubbeld. Opvallend: het gaat hierbij vaak om zeer grote insectenhotels voor de zakelijke markt. Slingerland: ,,Wie onze klanten zijn? Grote bedrijven en organisaties: banken, verzekeraars, projectontwikkelaars, woningcorporaties, gemeentes, bouwbedrijven. Regelmatig wordt een insectenhotel cadeau gedaan, bijvoorbeeld als een pand wordt opgeleverd. Of het bedrijf wil er een voor het eigen hoofdkantoor. Bedrijven willen zich graag profileren met een insectenhotel.”

De vraag komt inmiddels uit heel Europa, van Finland tot Italië, van Luxemburg tot Letland. ,,We hebben er geen marketing op losgelaten”, zegt Van der Spek. ,,De vraag kwam vanzelf. We gaan nu wel opschalen, want het is een heel goed businessmodel.”

De tekst gaat onder de foto verder.

Robbert-Jan van der Spek is mededirecteur bij het familiebedrijf M. van der Spek Groep

Het aantal medewerkers voor de productie van insectenhotels wordt uitgebreid en ook komen er extra productielocaties. Al wordt het zeker geen lopende band werk, verzekert Slingerland. ,,We gaan wel uitbreiden, maar houden het werk ambachtelijk en van hoge kwaliteit. Onze klanten willen vaak een gepersonaliseerd insectenhotel, met een naam of logo erop, of hebben andere speciale wensen.”

Wat ook niet veranderd bij uitbreiding is de inzet van werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt, vertelt Van der Spek. Het bedrijf heeft 140 medewerkers in de buitendienst, waaronder veertig mensen die extra aandacht en begeleiding behoeven. ,,Deze mensen zijn voor ons volwaardige medewerkers, de productiviteit ligt wat lager, maar de toewijding is groot. We willen nu extra medewerkers gaan inhuren via leerwerkbedrijven.”

Ze willen duurzaamheid op alle fronten, besluit de hoveniersbaas. ,,Zowel de mogelijkheden van materialen, als de mogelijkheden van mensen benutten.”

Lees ook: Hogeschool Saxion wil met subsidie duurzame textiel-startups creëren

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws