Nieuws Duurzaamheid

Drukte bij installateurs van warmtepompen en zonnepanelen door stijgende gasprijs

De historisch hoge gasprijs zorgt al maanden voor drukte bij installateurs van warmtepompen en zonnepanelen, maar de oorlog in Oekraïne doet daar nog een schep bovenop. Nu de terugverdientijd van deze investeringen door de stijgende gasprijs steeds korter wordt, staat de telefoon roodgloeiend.

Van onze redactie 3 maart 2022

Zonnepanelen man

De terugverdientijd van zonnepanelen wordt door de stijgende gasprijs steeds korter en dat merken installateurs. Foto: ANP

Vraag naar warmtepompen is verdubbeld

,,De vraag is verdubbeld", antwoordt Dick Reijman van branchevereniging Techniek Nederland op de vraag hoe druk het is. Sinds het afgelopen najaar liepen de installateurs al op hun tenen en dat wordt door de oorlog in Oekaïne en de daardoor oplopende gasprijs alleen maar erger.

,,Naar met name de hybride warmtepompen en zonnepanelen is erg veel vraag." meldt Reijman. ,,De hybride warmtepomp is geschikt voor bestaande woningen, werkt in combinatie met een cv-ketel en brengt het aardgasverbruik omlaag met 60 procent." Tel daar de onlangs verhoogde subsidie bij op en het wordt steeds logischer dat consumenten massaal informeren naar groene investeringen.

Reijman legt uit: ,,De terugverdientijd van een hyrbide warmtepomp of zonnepanelen gaat steeds verder omlaag. Na vijf jaar is de investering al terugverdiend. Verduurzaming loont."

Lees ook: Turbulente tijden voor chrysantenkweker: ‘Is dit ondernemen of pokeren?’

''Veel bedrijven zitten vol tot drie maanden, met soms zelfs uitlopers tot een half jaar"

Dick Reijman, Techniek Nederland

Tekort aan vakmensen zorgt voor lange wachttijden

Exacte cijfers van de drukte heeft Reijman niet, maar het geluid dat hij opvangt uit de technieksector is dat de vraag fors is. Tegen het AD liet matchingsplatform Slimster echter weten dat het aantal aanvragen voor warmtepompen de afgelopen week is verdrievoudigd ten opzichte van de weken ervoor.

Consumenten die denken dat ze binnen een paar weken terecht kunnen voor bijvoorbeeld een warmtepomp komen bedrogen uit. Twee installateurs zijn daar al snel een dag mee bezig, maar door het aanhoudende tekort aan vakmensen loopt de wachttijd op. ,,Veel bedrijven zitten vol tot drie maanden, met soms zelfs uitlopers tot een half jaar", vertelt Reijman. Ook de voorraad in de magazijnen laat een snelle levering niet toe. ,,Er is niet genoeg op voorraad en de levertijd is langer dan normaal."

Lees ook: Topmannen bunq, Picnic en MessageBird slaan handen ineen voor Oekraïne

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws