Nieuws Duurzaamheid

Investeerder kiest vaker voor startup met duurzaamheid hoog in het vaandel

Investeerders belonen steeds vaker startups met een sterke toewijding aan duurzaamheid. Meer dan de helft van de investeerders heeft de afgelopen 12 maanden een investeringsmogelijkheid afgewezen vanwege zorgen over de duurzaamheid van de startup.

Van onze redactie 3 mei 2023

Startup duurzaam investering vrouw knop raket

Beeld: Shutterstock

Zogenaamde early-stage-investeerders belonen startups met een sterke duurzaamheidsvisie, zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van Amazon. Europese durfinvesteerders en private equity-investeerders melden dat deze bedrijven een waardepremie van 15 procent kunnen krijgen. Dit biedt kansen voor ondernemers die duurzamere producten en bedrijven ontwikkelen. Startups die duurzaamheid maar beperkt in beschouwing nemen, kunnen hun waardering tot 8 procent zien dalen.

In de afgelopen twaalf maanden heeft meer dan twee derde van de beleggers (71 procent) meer details gevraagd over de duurzaamheidsprestaties van startups waarin zij investeren. Hierbij haalden zij persoonlijke waarden en de ESG-toezeggingen (Environmental, Sustainability and Governance) van hun eigen organisatie aan als drijvende factoren.

''Huidig onderzoek benadrukt de onmiskenbare premie die wordt gegeven aan bedrijven met sterke duurzaamheidsreferenties. Het illustreert hoe de milieu-impact steeds meer richting geeft aan investeringsbeslissingen''

Roeland Donker, Country Manager Nederland Amazon

Zorgen investeerders over de duurzaamheid van startup

Meer dan de helft van de investeerders heeft in de afgelopen twaalf maanden een investeringsmogelijkheid voor een startup afgewezen vanwege zorgen over de duurzaamheid van het bedrijf. Gevraagd naar wat startups missen, noemen investeerders zorgen over de duurzaamheid van hun logistiek in de hele toeleveringsketen en verantwoorde afvalbeheerprocessen.

Zeven op de tien zeggen ook dat de omvang van de huidige en komende ESG-regelgeving het minder aantrekkelijk maakt om te investeren in startups. De overgrote meerderheid van de investeerders (84 procent) geeft aan dat startups betere ondersteuning nodig hebben om de nodige stappen te kunnen nemen om milieuvriendelijke praktijken in te voeren. 81 procent zegt dat meer dan de helft van de startups die zij in beeld hebben niet over de juiste technologie en know-how beschikt om duurzamer te opereren.

Lees ook: Hogeschool Saxion wil met subsidie duurzame textiel-startups creëren

Oplossingen om hedendaagse klimaat- en afvaluitdagingen aan te pakken

Het onderzoek volgt op het moment dat Amazon, Europa’s klimaatinnovatiehub EIT Climate-KIC en WRAP, een Britse NGO voor klimaatactie, de 16 startups aankondigen die deelnemen aan de Amazon Sustainability Accelerator. Voor de tweede editie van dit programma hebben meer dan 1.500 startups zich aangemeld.

,,Huidig onderzoek benadrukt de onmiskenbare premie die wordt gegeven aan bedrijven met sterke duurzaamheidsreferenties. Het illustreert hoe de milieu-impact steeds meer richting geeft aan investeringsbeslissingen. Investeerders zijn op zoek naar oplossingen om de hedendaagse klimaat- en afvaluitdagingen aan te pakken", zegt Roeland Donker, Country Manager Nederland bij Amazon.

Rotterdamse Terrawaste enige Nederlandse deelnemer

Terrawaste, een ontwikkelaar van innovatieve afvalrecyclingtechnologie, neemt als enige Nederlandse startup deel aan de tweede editie van de Amazon Sustainability Accelerator.

Aija Pope, ceo Terrawaste: ,,Vanuit Rotterdam ontwikkelen we innovatieve afvalrecyclingtechnologie om afvalplastic en gemengd afval om te zetten in duurzame, waardevolle en circulaire producten. We zijn trots om tot de meest baanbrekende startups in het programma te behoren. Zonder de steun en erkenning van partners als Amazon zouden we niet in staat zijn ons bedrijf de nodige impuls te geven en op hoog tempo verder te ontwikkelen."

Lees ook: Ondanks wereldwijde crises haalden Europese tech-startups in 2022 ruim 100 miljard euro op

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws