Nieuws Duurzaamheid

Jones Brothers Coffee verovert koffie-community met duurzame capsules

Er zit een groot nadeel aan al die koffiecapsules: je gooit na afloop niet alleen de gebruikte koffiedrab weg, maar ook het schadelijke plastic en aluminium waar het van gemaakt is. ,,Dat moet anders kunnen”, dacht Richard Jones zeven jaar geleden. En zo geschiedde.

Anke Derkse 12 december 2020

Laatste update: 12 december 2020 15:30

Richard Jones

Richard Jones, oprichter Jones Brothers Coffee.

Jones, oprichter van Jones Brothers Coffee uit Amsterdam, startte zijn bedrijf in 2013 met de verkoop van eerlijke koffiebonen. De sympathieke Brit, die na een rondrit op de fiets door Amsterdam verliefd werd op de stad en er nooit meer weg wil, vertelt gepassioneerd over zijn missie.

,,Wij willen met ons bedrijf vooral bereiken dat mensen bewuster omgaan met koffie. We vertellen graag over waar onze koffie vandaan komt en wat dit voor de koffieboeren betekent, die wij uiteraard een eerlijke prijs betalen. Onze missie is om maatschappelijke en sociale impact te maken met onze producten. Daarnaast zien we het als onze taak om mensen wat meer te leren over de achtergrond en de historie van koffie.”

Lees ook: Koffiebedrijf Wakuli haalt 1,8 miljoen euro extra op voor expansie

Koffie-community

De ‘brothers’ in de naam van het bedrijf verwijst wat Jones betreft dan ook naar een wereldwijde koffie-community die mensen verbindt. ,,De afgelopen tien jaar is de koffie-industrie geëxplodeerd. Koffie is een beleving geworden. Tegelijkertijd zijn mensen zich steeds meer bewust van de milieu-impact die hun consumentengedrag veroorzaakt. In deze coronatijd is hier nog meer aandacht voor gekomen. Wij bieden producten die het verschil maken. Zowel op maatschappelijk vlak door eerlijke handel te drijven met de boeren, als op het terrein van duurzaamheid. We willen de wereld graag een stukje mooier en rechtvaardiger maken.”

,,We weten precies waar onze koffie vandaan komt en geven de boeren een fatsoenlijke prijs”

Richard Jones, oprichter van Jones Brothers Coffee

Duurzame innovatie koffiecapsules

En dan nu, na zeven jaar research en ontwikkeling, introduceert Jones duurzame koffiecapsules. ,,We wilden een echt 100% duurzaam product.” De koffiecapsules van Jones Brothers Coffee zijn volledig plantaardig. ,,Ze worden gemaakt van de afvalproducten uit de suikerriet. Zo onttrekken we dus geen primaire voedselbron, maar benutten een natuurlijk product dat anders verloren zou gaan. Je kunt de capsules na gebruik deponeren in de groencontainer of op een composthoop van minimaal 630 C. Maar ook al gooi je ze in de gewone afvalbak, dan nóg komen er geen schadelijke stoffen in het milieu. Als je dat met de traditionele capsules doet, gooi je plastic en aluminium weg dat nauwelijks wordt gerecycled. Onze capsules hebben hun oorsprong in de grond waar het suikerriet en de koffiebonen groeien en komen uiteindelijk na gebruik weer terecht in diezelfde grond. We maken de (levens)cirkel dus helemaal rond.”

Stay Fresh Technology

Niet alleen is het materiaal van de capsules volledig composteerbaar, de koffie die er in gaat blijft, volgens Jones, net zo vers als pasgemalen bonen. ,,Onze technisch ontwikkelaar heeft in samenwerking met de Wageningen Universiteit de ‘Stay Fresh Technology’ weten te ontwikkelen, waarbij elke interactie tussen de koffie en zuurstof wordt vermeden. Vanaf het branden van de koffiebonen, via het afvullen van de capsules tot aan het gebruik door de consument komt de koffie niet in aanraking met zuurstof. Een uniek procedé.”

Lees ook: Duurzaam ondernemen: hoe kan jij je bedrijf verduurzamen?

Eerlijke handel

De koffie waar Jones voor kiest, die verkrijgbaar is in diverse smaken, is altijd van Arabica kwaliteit. ,,Én – héél belangrijk – we kopen de koffie zoveel mogelijk direct bij de koffieboer zelf”, benadrukt Jones. “We weten dus precies waar onze koffie vandaan komt en geven de boeren een fatsoenlijke prijs, die bij ons drie à vier keer boven de normale marktprijs ligt. We zijn tenslotte geen goededoelenorganisatie, maar drijven gewoon eerlijke handel op basis van gelijkwaardigheid. Daar waar we de koffie niet direct van de boer kunnen afnemen, doen we dat via zo min mogelijk tussenhandelaren. Alleen zó kunnen we naar onze klanten het eerlijke en transparante verhaal vertellen over onze koffie.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Klein begonnen, groot worden?

In de zeven jaar dat Jones Brothers Coffee nu bezig is op de Nederlandse markt, heeft het zich langzaamaan steeds meer marktaandeel weten te verwerven. Jones: ,,We doen het stap voor stap en zijn er niet op uit om megagroot te worden. Het grootste deel van de verkoop loopt via onze eigen website. Steeds meer bedrijven weten ons te vinden, omdat ze zich meer en meer toeleggen op duurzaamheid. Maar ook de consumentenmarkt zijn we aan het veroveren. Op dit moment is onze koffie te verkrijgen bij zo’n 700 supermarktfilialen van Jumbo, Deen en Coop, en via de Picnic-app. We zijn inmiddels een middelgroot bedrijf en hebben na Nederland ook businessklanten in België, Duitsland en Frankrijk.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.