InnovatieDuurzaamheid

Jonge ondernemers komen met duurzaam alternatief plastic sportkleding

beeld deondernemer
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Meer dan 90 procent van alle sportkleding wordt gemaakt van plastics zoals polyester, nylon of elastaan. En plastic wordt gemaakt van één van de meest vervuilende grondstoffen allertijden, aardolie.

Volgens de mannen achter van het duurzame sportkledingmerk ‘Iron Roots’ is er echter een onderliggend ‘kleiner’ probleem met veel grotere gevolgen; microvezels. ,,Microvezels zijn hele kleine deeltjes plastic die vrijkomen bij het wassen van plastic sportkleding. Deze deeltjes eindigen uiteindelijk in onze oceanen, waar ze enorme schade aanrichten’’, aldus Erik de Groot van Iron Roots.

De natuur biedt uitkomst

Dat het anders moet is duidelijk, maar wat is dan de oplossing hiervoor? Samen met Ashkan Hashemzadeh en Stefan Boerkamp is De Groot ervan overtuigd dat de natuur het antwoord heeft. Gewapend met natuurlijke, duurzame materialen zoals hennep en eucalyptus gaan de heren de strijd aan met de grote sportmerken. ,,Het is onze missie om een plasticvrije kledingindustrie te maken”, aldus Boerkamp.

Lees verder onder de advertentie

Duurzaam, design en functioneel

Dat de materialen duurzaam zijn is één, maar om grote veranderingen teweeg te brengen is er meer nodig. Hennep en eucalyptus zijn beide van nature antibacterieel wat ervoor zorgt dat je minder nare geurtjes krijgt tijdens het sporten. Hiernaast zorgt Boerkamp, die studeert aan de Design Academy Eindhoven, ervoor dat alle producten zorgvuldig zijn ontworpen zodat ook het design van het merk meedoet met alle grote merken.

Lees ook: 5 stappen om van je crowdfunding een succes te maken

Plastic recyclen

Maar wat moet er dan gebeuren met de enorme hoeveelheden plastic die wij hebben? Hashemzadeh: ,,Het is prachtig dat we massaal bezig zijn met het recyclen van plastic. Nog mooier zou het zijn wanneer we er zinvolle en betekenisvolle producten van maken die geen microvezels loslaten, zoals medische apparatuur of tafels”.

Lees verder onder de advertentie

Iron Roots verkoopt nu de producten via een webshop en via twee winkels waar de producten verkrijgbaar zijn. Om hun impact te vergroten zijn de ondernemers een crowdfundcampagne gestart. Op deze manier is het mogelijk om de collectie uit te breiden om heel Nederland te kunnen voorzien van plasticvrije sportkleding

Het is onze missie om een plasticvrije kledingindustrie te maken

Stefan Boerkamp, Iron Roots