Nieuws Duurzaamheid
Jonge ondernemers achter Planq scoren met stoelen van oude bedrijfskleding
Van stoelen van oude spijkerbroeken tot tafels van gymzaalvloeren. Planq is een startup die interieurs maakt uit afvalstromen. Voor het idee wonnen de jonge ondernemers Dennis en Anton Teeuw (26) al prijzen, maar hoe maak je van een veelbelovend idee een goed lopend bedrijf? ,,Er lagen flinke uitdagingen, maar nu zit de groei er flink in.”

Foto boven: Planq-oprichters Dennis (links) en Anton Teeuw. Foto's onder: de metamorfose van oude kleding naar hippe stoel en het Planq-interieur van restaurant en jazzclub Fifth in Eindhoven. Foto's: Planq
De meubels van afgedankte kleding komen vooral terecht bij zakelijke klanten. Van Kopenhagen tot de Amsterdamse Zuidas. Bijvoorbeeld bij ABN Amro, waar op het hoofdkantoor trendy meubels staan die zijn gemaakt van oude bedrijfskleding van de bank. De verpulverde kledingresten zitten in de tafel van de boardroom en in de koffietafels even verderop. Het materiaal oogt bijna als marmer. De kledingoverblijfselen zijn daarin vermengd met biologisch afbreekbaar bindmiddel. ,,We willen hoge kwaliteit, dat was de grote uitdaging. Het ziet er nu perfect uit,” zegt medeoprichter Dennis Teeuw van Planq.
Ondernemen zat er al vroeg in
Dennis en Anton zijn tweelingbroers. Ze studeerden bouwkunde in Amsterdam en daar ontstond het idee om iets met kledingafval te doen. Maar om een bedrijf goed te laten lopen moet je ook kunnen managen en organiseren. Dat zat nauwelijks in de studie. ,,Het ondernemen zat er al vroeg bij ons in,” vertelt Dennis. ,,Toen ik achttien was, hadden we een bedrijfje naast de studie. We regelden de catering bij bijeenkomsten, later werden dat festivals en grotere events.”
''Om een bedrijf goed te laten lopen moet je ook kunnen managen en organiseren''
Ze maken de ontwerpen voor de meubels het liefst zelf, dat is hun grote passie. De twee designlijnen heten Rezign (stoelen van oude bedrijfskleding) en Gymfloor Line (meubels met materiaal van oude houten gymzaalvloeren). De nieuwe Rebel Collectie komt eraan met gestoffeerde zittingen en staal in bijzondere kleuren. Na het ontwerp komt de productie en dan komt organisatietalent van pas. ,,We schakelen partners in, want we hebben meerdere typen fabrieken nodig, zoals een shredder voor het verpulveren van oude kleding en een fabriek waar de stoelleuningen worden geperst. De montage van de meubels gebeurt bij ons in Sliedrecht.”
Tommy Hilfiger
Afval in de kledingbranche is een groeiend probleem en de ondernemers van Planq bieden een oplossing die er aantrekkelijk uitziet. Steeds meer bedrijven vinden hergebruik van afgedragen kleding nodig, merkt Teeuw. ,,Wist je dat het meer dan 8.000 liter water kost om een broek te maken? Zonde om die na een tijdje weg te gooien. Met twaalf oude broeken kunnen we een stoel maken.”
Lees ook: In een jaar marktleider: jonge ondernemers Sem (28) en Wouter (26) lukte het
Modebedrijf Tommy Hilfiger in Amsterdam is een van de afnemers. Hun klanten zien de meubels in de winkels. ,,Het is een vorm van experience design: we laten het klanten ervaren.” De ondernemers willen nadrukkelijk meer dan alleen een stoel verkopen. ,,Onze zakelijke klanten kunnen laten zien dat ze duurzaam werken en hun klant een bijzondere ervaring bieden. Dat is ons streven.” In de Tommy Jeans-winkels kunnen mensen een afgedragen spijkerbroek inleveren. ,,Ook in het inleverapparaat zitten kledingresten van het eigen merk verwerkt. De klant legt een oude spijkerbroek in een van de vakjes en vindt daar een tegoedbon voor een nieuwe broek.”
Basketbal of tafeltennis
Bij de tweede designlijn gaat het om hergebruik van oude houten gymzaalvloeren. Planq haalt vloeren op bij scholen die ervan af willen en maakt er tafels van met bijzondere patronen. ,,Klanten kunnen kiezen welk patroon ze willen. Liever de basketbalcirkels of de tafeltennislijnen? We maken een plattegrond van zo’n vloer en klanten kunnen aangeven welk deel ze het meest aanspreekt.” De gymzaalpatronen zijn terug te vinden op bijvoorbeeld tafels van de Hogeschool van Amsterdam. ,,Studenten en docenten drinken er nu samen koffie.”
''We hebben onlangs een meerdaagse workshop bij Dubai gegeven. De deelnemers kunnen in de toekomst klanten of zelfs partners worden''
Beurzen en shows helpen het bedrijf om bekendheid te krijgen en niet alleen in de vorm van presentaties. ,,We hebben stoelen geleverd voor de Amsterdam Denim Days in de Westergasfabriek. Daar staan dan 750 van onze Ubu chairs van gerecyclede denim gemaakt. De organisatoren zijn er trots op omdat het duurzaam is en er mooi uitziet, ze maken er melding van en dat geeft ons bedrijf aandacht.” Cursussen en workshops zijn een andere manier om op te vallen. ,,We hebben onlangs een meerdaagse workshop bij Dubai gegeven. De deelnemers kunnen in de toekomst klanten of zelfs partners worden.”
Van gasfabriek naar jazzclub
Soms werkt het team van Planq aan complete interieurprojecten, zoals bij de inrichting van restaurant en jazzclub Fifth in Eindhoven. ,,We werken dan samen met de architect. De club zit in een oude gasfabriek waar we historische elementen hebben kunnen gebruiken. Onze stoelen en tafels van gerecyclede kleding staan er, het oogt modern en je voelt de sfeer van de vroegere gasfabriek.”
Lees ook: Tassenbusiness uit resten meubelstof
Teeuw is zich bewust van de valkuilen waar startups mee te maken krijgen. Bijvoorbeeld: houdt het bedrijf voldoende focus? ,,Klanten bellen ons met vragen en daaruit ontstaan nieuwe ideeën. De indruk kan dan ontstaan alsof we van alles wat doen. Dat is niet zo. We zijn een ontwerpbedrijf en doen ook productie. We doen nu meer aan marketing, zodat duidelijk is waar we voor staan.”
Hoe Planq erover vijf jaar uitziet? ,,We hopen internationaal een bekend merk te worden. Een duurzaam bedrijf waar je naar toe gaat voor een mooi en verantwoord interieur. Wij - Anton en ik - zijn de ontwerptweeling binnen die wereld.”
Lees ook: Ondernemers Bart en Tom Grobben de boer op met sojamelk