Nieuws Duurzaamheid

Jonge Rotterdammers maken leer van afgedankt fruit

Hugo de Boon (24) en Koen Meer-Kerk (23) maken leer van afgedankt fruit. Mango's, appels en frambozen krijgen met Fruitleather Rotterdam een tweede leven als tas of schoen, aldus AD/Rotterdam-Oost

Chantal Lindsen | Foto: Jan de Groen 29 januari 2018

Fruitleather Rotterdam afgedankt fruit

De twee studievrienden van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie zijn nog jonge 'broekies', maar hebben grootse plannen. Bescheiden vertellen Hugo en Koen in hun werkplaats in Bluecity in het voormalig zwemparadijs Tropicana over hun uitvinding waarmee ze afgedankt fruit een tweede leven geven door er leer van te maken.

Het idee voor Fruitleather Rotterdam lag letterlijk voor het oprapen tijdens hun studie aan de WdkA: afgedankt fruit dat werd achtergelaten na de markt op de Binnenrotte, recht tegenover hun school. ,,We hoorden dat marktkooplui moeten betalen om het fruit af te laten voeren dat zij niet verkocht krijgen. Daarom gooien sommigen het op straat. We wilden hier iets op verzinnen.''

Onder de smurrie

Tassen vol afgedankt fruit verslepen de twee naar school. ,,De treden van de schooltrappen zaten dankzij ons geregeld helemaal onder de smurrie'', blikt Hugo met een grote grijns terug. In eerste instantie willen de twee studenten het pigment uit het afgedankte fruit halen om er vervolgens T-shirts mee te bedrukken.

Op school oefenden ze wat met zeefdrukken en daarbij hielden ze veel pulp over. Koen: ,,Toen dat bij mij thuis in de vensterbank lag te drogen, ontdekten we bij toeval dat er een harde plakkaat ontstond. Na veel experimenteren kwamen we erachter dat we er fruitleer van konden maken.''

Ontpitten

De oprichting had nogal wat voeten in de aarde. Koen: ,,Je wordt er echt niet vrolijk van als je op een avond 1.900 nectarines moet ontpitten.'' Maar begin dit jaar kon er serieus materiaal worden aangeschaft. Koen staat naast een gloednieuwe machine die het afgedankte fruit, dat rechtstreeks uit de Rotterdamse haven komt, ontpit en vermaalt tot een pap.

De fruitpap wordt vervolgens verhit om bacteriën te doden zodat het leer niet kan schimmelen. Meerkerk wijst naar een grote tank. ,,Ik ben hier zo blij mee. Het mixen van fruit was zo'n kliederwerk. Ik zat altijd van top tot teen onder de zoete plak in de trein naar huis.''

Lange plakkaten

Het uitsmeren van de uitgekookte pulp over enorme bakken waarin het wordt gedroogd zodat er lange plakkaten fruitleer ontstaan, gaat wel nog steeds met de hand.

Nu wordt er vooral gewerkt aan een fruitleer versie 2.0. Een waterdichte versie voor bijvoorbeeld schoenen. Hugo toont een sneaker die niet onderdoet voor een sneaker van gewoon leer. De mogelijkheden met het fruitleer zijn eindeloos. Van leer voor autostoelen tot leer voor kleding. ,,We willen voor al die producten een alternatief bieden voor dierlijk leer.''