Nieuws Duurzaamheid

Koffiedik is het zwarte goud voor deze jonge ondernemer (20)

Koffiedik belandt doorgaans in de vuilnisbak. Maar voor de Zwolse studentondernemer Yigit Ispir (20) is het dé grondstof voor zijn bedrijf. Dus jaagt hij in heel Zwolle op grote hoeveelheden van het spul.

Francisca Muller (AD) 5 september 2020

Koffiedik student ondernemer

Studentondernemer Yigit Ispir (20) met dé grondstof voor zijn bedrijf. Foto: Frans Paalman

Hogeschool Windesheim is al een van zijn leveranciers, de komende tijd hoopt hij met nog enkele grote bedrijven en instellingen afspraken te maken over de dagelijkse aanvoer van koffiedik. Ispir is eigenaar van Zwolsche Zwammen, een startup waarbij oesterzwammen worden gekweekt op.... Inderdaad, koffiedik, zo staat er in het AD.

Prut uit koffiemachines

De prut uit koffiemachines wordt weliswaar als afval beschouwd, maar is in feite een stof boordevol voedingsmiddelen. Meng het met kalk en ‘broed’ van de oesterzwam, doe het in speciale zakken en onder de juiste omstandigheden heb je enige tijd later enorme eetbare paddenstoelen.

Lees ook: Duurzaam ondernemen: hoe kan jij je bedrijf verduurzamen?

Zwolsche Zwammen werd opgezet door Zwollenaar Frank Aalbers en kreeg onderdak bij hogeschool Windesheim, waar het onderdeel van een onderzoeksproject is. Ispir heeft de start-up nu overgenomen.

Ondernemen én iets met duurzaamheid doen

Hij is student aan de opleiding Global Project and Change Management en kwam vanuit Bulgarije naar Zwolle om deze opleiding te volgen. ,,Ik wil graag ondernemer worden én iets met duurzaamheid doen. Ik hielp als vrijwilliger bij Zwolsche Zwammen. Toen Frank aangaf dat hij ermee wilde stoppen, was ik meteen geïnteresseerd om het over te nemen."

Zijn doorstart van de onderneming viel samen met het uitbreken van de coronacrisis. De zwammenkweek lag geruime tijd stil. ,,Ik mocht natuurlijk niet op de hogeschool komen én er was geen aanvoer van koffiedik.”

''Mijn doel is zo'n 400 tot 500 kilo oesterzwammen per maand aan de horeca te leveren. Daarvoor heb ik zeker rond de 150 kilo koffiedik per dag nodig''

Yigit Ispir, studentondernemer

In de tussentijd kreeg Ispir wel toestemming van de gemeente Zwolle om het project uit te breiden. ,,Ik mag bij maximaal vijf ondernemingen of bedrijven koffiedik ophalen. Daar is speciaal een ontheffing voor nodig omdat koffiedik volgens de wet als afval beschouwd wordt en normaliter dus door een afvalverwerker opgehaald moet worden.”

Leveren aan de horeca

Binnen afzienbare tijd hoopt Ispir zaken te doen met enkele grote instellingen waar dagelijks heel wat bakjes koffie gedronken worden, zodat de zwammenkweek weer op stoom komt. ,,Mijn doel is zo'n 400 tot 500 kilo oesterzwammen per maand aan de horeca te leveren. Daarvoor heb ik zeker rond de 150 kilo koffiedik per dag nodig.”

Best een logistieke opgave, om dat op te halen en ook snel te verwerken. ,,Want binnen een dag of twee, drie, komt er schimmel in, die concurreert met de schimmels van de oesterzwam. Dan kun je het niet meer gebruiken voor de kweek.”

Daarnaast moet de student-ondernemer verder investeren in contacten met potentiële afnemers. Naast de levering van de zwammen richt hij zich ook op bewerkte producten zoals bitterballen en kroketten.

Lees ook: Piepjonge ondernemer Simon (19) succesvol met meubels van pallets

Zwammen voor woningisolatie

En alsof dat nog niet genoeg is, denkt hij ook al na over andere toepassingen van de kweekzwammen. ,,Isolatiemateriaal. Ja, dat klinkt misschien gek maar de schimmeldraden waaruit de oesterzwam voortkomt, hebben isolerende eigenschappen. Je kunt ze laten groeien in mallen in de vorm van platen die dan gebruikt kunnen worden bij de bouw van huizen.”

Schimmels in je woning? Ispir lacht: ,,Ja, maar pas ná verhitting van het materiaal. Daardoor worden de schimmels gedood. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er schimmels in je huis groeien."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.