Nieuws Duurzaamheid

Ondernemer Kelvin kweekt koraalriffen en kan daar prima van leven

Miljarden koraaltjes in een kleine slaapkamer in Veenendaal. De hobby van Kelvin Terlage (26) is flink uit de hand gelopen en zou zo maar eens de oplossing kunnen zijn voor de bedreigde koraalriffen wereldwijd. ,,Ik krijg aanvragen uit het buitenland.”

Bernie van Unen (AD) 30 maart 2022

Kelvin Terlage koraalrif

Kelvin Terlage thuis in Veenendaal bij een van zijn bakken met koraal. Foto: William Hoogteyling.

‘Je hebt de kennis niet’. ‘Het kost veel geld’. ‘Dat kan niet’. Dat kreeg Kelvin Terlage allemaal te horen toen hij zes jaar geleden zijn eerste zoutwateraquarium begon in zijn slaapkamer, vertelt hij aan het AD. Collega’s van zijn vader beweerden dat een zoutwaterbak veel moeilijker te onderhouden was dan een zoetwateraquarium.

,,Dat iets niet kan, moet je niet tegen mij zeggen. Want dan ga ik het juist wél doen.” Kelvin had al ervaring met een zoetwateraquarium. ,,Maar na drie maanden is de lol daar wel een beetje vanaf. Vissen zijn saai.”

Hij begon met een zoutwateraquarium van zestig liter met koraalriffen. ,,Dat liep vanaf het begin heel erg goed. Na drie maanden kocht ik een bak met een inhoud van 400 liter. En voordat ik het wist stond de hele slaapkamer vol met bakken.”

''Ik heb hier voor enkele tienduizenden euro aan koraalriffen staan. Maar de prijzen fluctueren enorm''

Kelvin Terlage, ondernemer

Kelvin zijn onderneming Imperator Corals is uitgegroeid tot middelgrote kwekerij

Terlage noemt zijn eigenaardige hobby ‘topsport’. De koraaltjes gedijen het best in een stabiele omgeving. Als de elektriciteit uitvalt, moet de Veenendaler binnen vier uur weer stroom hebben. Anders overleven de beestjes het niet. Tegenwoordig wordt hij via een alarm op zijn telefoon gewaarschuwd. Het luistert allemaal erg nauw.

,,Gelukkig hebben we goede buren die in kunnen grijpen bij stroomuitval. De beestjes hebben zuurstof nodig. Het water moet de juiste temperatuur hebben. Er is maar heel weinig marge. Alles is minimalistisch.”

De 26-jarige Kelvin is klein begonnen. Hij kocht wat koraaltjes, kweekte die en knipte ze om ruimte te maken. Hij ruilde wat met andere kwekers en zo is zijn bedrijf Imperator Corals uitgegroeid tot een middelgrote kwekerij. ,,Ik heb hier voor enkele tienduizenden euro aan koraalriffen staan. Maar de prijzen fluctueren enorm.’’

Lees ook: Startup Nutri Worm kan met klein wormpje groot probleem helpen oplossen

'We moeten stoppen met het leegtrekken van de koraalriffen'

Het onderhouden van de koraalriffen is niet zo makkelijk. ,,Normaal kraanwater is niet te gebruiken, want daar zitten resten van medicijnen, chemicaliën en andere rommel in. Dat is niet goed voor het koraal. Knippen van koraal is juist weer wel goed, want uit studies is gebleken dat koraal na het knippen juist weer harder wil groeien.”

Op deze manier koraal kweken kan de oplossing zijn voor de grote sterfte onder de koraalriffen wereldwijd, denkt Kelvin. ,,Veel mensen denken dat wat ik doe nutteloos is. Alleen maar voor mijn plezier. Het is deels voor mijn plezier natuurlijk, maar aan de andere kant ook niet: want we leren er veel van. We moeten stoppen met het leegtrekken van de koraalriffen. In Indonesië hebben mensen legaal wat koraal uit zee gehaald. Daar zijn ze mee gaan kweken. Na twee jaar lockdown waren er een paar mooie nieuwe kolonies. Die worden weer in de zee geplaatst.”

''Ik verkoop koraal en dat doe ik alleen als andermans bak goed is. Ik zie meestal snel hoe een bak functioneert''

Kelvin Terlage, ondernemer

Het is bijna onmogelijk een stukje koraal te monitoren

Door de kweek van koraaltjes kunnen mensen kennis opbouwen. ,,Anders moeten we een paar weken onderzee verblijven. Dat is lastig. Het is bijna onmogelijk een stukje koraal te monitoren; kijken wat-ie doet. In een documentaire hebben ze het sterven van een rif vastgelegd. Een hele heftige film, vooral je als je ziet welke signalen het koraalrif afgeeft. Vlak voordat het doodgaat, heeft het de mooiste kleuren. Dat is zo mooi, maar daarna is het ‘póef-weg’. Ook de vissen zijn van de leg en gaan bij bosjes dood.”

Terlage kan met het kweken van koraaltjes zijn onderhoud verdienen. ,,Ik verkoop koraal en dat doe ik alleen als andermans bak goed is. Ik zie meestal snel hoe een bak functioneert. Daarna kunnen we beginnen met koraaltjes zetten. Ook krijg ik uit het buitenland aanvragen. Ik doe dit nu zes jaar en ook ik heb fouten gemaakt, maar heb nu wel heel veel kennis van het kweken. Dat maakt het leuk en interessant voor mij.”

Lees ook: Turbulente tijden voor chrysantenkweker: ‘Is dit ondernemen of pokeren?’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws