Nieuws Duurzaamheid

Laarakkers Sambeek: Uitblinker in complexe sloopprojecten

Laarakkers uit Sambeek blinkt uit in complexe sloopprojecten. Het sloopbedrijf groeide sinds de oprichting hard en richt zich tegenwoordig op duurzaam ondernemen.

Berrit de Lange 30 maart 2017

Laarakkers Sambeek

,,De sloopkogel komt er niet meer aan te pas", zegt Wiljan Laarakkers (45). Samen met zijn broer Marcel staat hij sinds 2001 aan het roer van het familiebedrijf. ,,We knippen gebouwen letterlijk uit elkaar", zegt hij terwijl hij wijst naar een paar enorme 'betonbijters' en staalscharen. ,,Met onze zware kraanmachines verfrommelen we steen, beton en staal alsof het propjes papier zijn. Ook zonder sloopkogel blijft sloopwerk spectaculair."

Dankzij jarenlange ervaring en een machinepark met onder meer drie kraanmachines van 90 ton en sloopgieken die tot 34 meter kunnen reiken, is Laarakkers een expert op het gebied van grote, complexe sloopprojecten, van ziekenhuizen tot voetbalstadions en van parkeergarages tot oude gebouwen in het centrum van een stad.

Groei

Het oorspronkelijke loonbedrijf werd direct na de Tweede Wereldoorlog door opa Laarakkers opgericht en uitgebreid door vader en ooms. Met de derde generatie aan het roer groeit het bedrijf flink: van 30 naar 90 medewerkers, verdeeld over drie vestigingen, waarvan twee in Duitsland. Daarnaast zijn er permanent 30 à 40 onderaannemers voor Laarakkers aan het werk. De jaaromzet bedraagt zo'n 25 miljoen euro.

Volgens de directeur is de combinatie van sloopwerken, asbestverwijdering en bodemsanering de kracht van het bedrijf. ,,We voorzien in de behoefte van de klant. Duurzame revitalisering van onroerend goed staat bij ons voorop." Duurzaam ondernemen vindt Laarakkers dan ook heel belangrijk. Het bedrijf heeft alle benodigde certificaten om opdrachtgevers te verzekeren van een milieuvriendelijke, verantwoorde en veilige uitvoering van projecten. In Sambeek heeft Laarakkers een eigen recyclingbedrijf. ,,Van alle stoffen die vrijkomen tijdens sloopwerk wordt 98 procent hergebruikt."

Lees ook: Milieu en medewerkers zijn het allerbelangrijkste

Oosterburen

Laarakkers haalt zo'n 80 tot 85 procent van de omzet uit Duitsland. ,,De keuze om de Duitse markt op te gaan lag rond de eeuwwisseling voor de hand vanwege onze geografische ligging. In de regio Düsseldorf en in het Ruhrgebied was er veel werk op het gebied van sloop en sanering van oude industrieterreinen. Inmiddels hebben we onze naam in Duitsland stevig gevestigd."

Het familiebedrijf mag onder meer de supermarktconcerns Aldi en Lidl en de chemiereuzen Henkel en Bayer tot de klantenkring rekenen. In Nederland wordt Laarakkers vooral ingeschakeld voor asbest- en bodemsanering. ,,Nu de economie aantrekt, neemt ook het aantal sloopwerken toe. We doen zo'n 650 projecten per jaar."

Met onze zware kraanmachines verfrommelen we steen, beton en staal alsof het propjes papier zijn.

Wiljan Laarakkers