Nieuws Duurzaamheid
Verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot: 23.000+ mensen op de wachtlijst
Bij online verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot help je mee aan het verminderen van afvalstromen en shop je met de laagst mogelijke CO2-voetafdruk. En: het gaat en blijft maar goed gaan, met deze startup. Er is een miljoeneninvestering, er zijn nominaties voor prestigieuze awards én de wachtlijst blijft maar groeien. ,,Wij zijn de enige ter wereld met dit concept”, stelt medeoprichter Jouri Schoemaker nog maar eens duidelijk.

VOORPUBLICATIE LiEF
Dit is een deel van het interview met Jouri Schoemaker (rechtsonder op de foto), dat in het geheel te lezen is in het boek LiEF. Daarin vertellen ondernemers wat duurzaam ondernemerschap voor hen inhoudt, welke uitdagingen het oplevert en wat ervoor nodig is om van een goed initiatief een succesvolle onderneming te maken. De Ondernemer publiceert meerdere interviews uit het boek.
'Ondernemersvirus' door werken bij een miljoenenbedrijf
,,Ik wist zeker dat ik architect zou worden. Maar tijdens een tussenjaar van mijn studie architectuur kreeg ik de mogelijkheid om een jaar lang studentenuitzendbureau Stud te runnen. Dit was een miljoenenbedrijf en dus een enorme verantwoordelijkheid. Daardoor kreeg ik het ondernemersvirus te pakken en dat heeft mij ook niet meer losgelaten. Eerst ben ik een techbedrijf begonnen met twee compagnons. Wij maakten armbandjes die gegevens uitwisselden zodra mensen elkaar de hand schudden. Heel handig voor beurzen en congressen. De startup werd een mkb, maar ik miste de drive. Ik wilde meer en groter én ik wilde een positieve impact maken.”
Verpakkingsvrij boodschappen doen voor iedereen
,,In 2015 werden met veel bombarie en media-aandacht allerlei verpakkingsvrije winkels uit de grond gestampt, maar die waren binnen negen maanden alweer failliet. Waarom? Omdat niemand met zijn herbruikbare verpakking naar de winkel wilde én daar ook nog eens meer voor wilde betalen. Daar lag dus het gat in de markt, om verpakkingsvrij boodschappen doen toegankelijk te maken voor iedereen. Kijk, mijn compagnon Martijn Bijmolt en ik zijn in ons persoonlijke leven ook geen eco-warriors. Maar dat zouden we wél zijn als de duurzame keuze net zo makkelijk en sexy was als het alternatief. Dat proberen we met Pieter Pot te bereiken. Eigenlijk zijn wij dus de belichaming van onze doelgroep.”
Voor deze onderscheidende, inspirerende visie zijn Jouri Schoemaker en zijn compagnon genomineerd voor de 'meest inspirerende ondernemer van 2020'.
“De conversie ligt hoger als mensen even op de wachtlijst staan en daarvoor gecompenseerd worden.“
Hogere conversie door wachtlijst voor nieuwe klanten
,,Inmiddels zijn we zo’n anderhalf jaar bezig en staan er 23.000 mensen op de wachtlijst. De conversie ligt hoger als mensen even op de wachtlijst staan en daarvoor gecompenseerd worden. Zo krijgen onze wachtenden ‘potjes geduld’ in hun winkelmand. Potjes die we, naarmate de tijd verstrijkt, vullen met gratis producten. Maar dat kunnen we natuurlijk niet voor altijd blijven doen. We moeten opschalen. Daarom zijn we momenteel bezig met een grote investeringsronde, zodat we volgend jaar de volledige wachtlijst kunnen bedienen en wellicht ook de stap naar België kunnen zetten.”
Wat de investeringsronde betreft, zie de Lees ook-link hieronder:
Lees ook: Verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot haalt miljoenen op
Gesprekken met Albert Heijn en Picnic
,,Wij zijn geen one-stop-shop. Mensen moeten nu vaak én bij ons bestellen én nog naar een andere supermarkt. Uiteindelijk willen we daarom onze producten in de grotere supermarkten gaan aanbieden. Als je dan voor het Pieter Pot-merk havermoutkoekjes kiest, weet je dat je kiest voor verpakkingsvrij, circulair en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ook kunnen wij met onze potten het circulaire systeem verzorgen voor andere merkproducten die al in de winkels liggen. We zijn momenteel al in gesprek met Albert Heijn en Picnic. Zij begrijpen ook dat de markt toebeweegt naar verpakkingsvrije boodschappen.”
Niet alleen denken aan impact, maar ook over het commerciële aspect
,,Wat ons onderscheidt van andere verpakkingsvrije initiatieven, is dat wij niet alleen voor impact gaan. We denken ook goed na over het commerciële aspect. Onze visie op impact maken, is om zo snel mogelijk op te schalen, zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen bedienen. Of er nu een venture capitalist voor de deur staat die ons honderd miljoen euro biedt om de boel op te kopen of een partij als Unilever die er slechts een miljoen voor over heeft: niet het geld, maar de impact staat bij deze overweging voorop. Dus welke route biedt de mogelijkheid om zo snel mogelijk op te schalen, zodat we een nóg groter verschil kunnen maken.”
LiEF: het duurzame vervolg op bestseller LEF
Wat maakt sommige impactondernemers succesvoller dan andere? Hoe verenigen topondernemers als Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager), Merijn Everaarts (Dopper), Maurits Groen (WakaWaka, Kipster) en Henk-Jan Beltman (Tony’s Chocolonely) groen en poen in hun bedrijf? Mandy Kraakman en Dennis Mensink (beiden Mediatic) voelden bijna dertig ondernemers aan de tand en stuitten op mooie verhalen én inzichten. Het boek is te bestellen via de webshop.