Nieuws Duurzaamheid

Roebyem Anders (Sungevity): 'Ik ben pas tevreden als elk dak vol ligt met zonnepanelen'

Van de VN in Genève naar de Wereldbank in Washington, van het International Energy Agency in Parijs naar oliebedrijf BP in Sydney en Londen, om uiteindelijk weer in Amsterdam te landen. Hier richtte Roebyem Anders in 2012 het zonnepanelenbedrijf Zonline op, dat twee jaar later na een overname verder ging onder de noemer ‘Sungevity’. Met bijna honderdvijftig solar warriors werkt ze aan een ware rooftop revolution. ,,Met zonnepanelen bespaar je geld én help je het klimaat. Meer redenen heb je toch niet nodig?”

Mandy Kraakman en Dennis Mensink (LIEF) 30 december 2020

Sungevity duurzaamheid innovatief roebyem anders

Roebyem Anders van Sungevity: ,,Ons doel is om een beweging te creëren onder de noemer Generatie Zon. Wij willen het zo leuk en makkelijk maken dat niemand meer een reden heeft om niet over te stappen op zonne-energie."

VOORPUBLICATIE LiEF

Dit is een deel van het interview met Roebyem Anders, dat in het geheel te lezen is in het boek LiEF. Daarin vertellen ondernemers wat duurzaam ondernemerschap voor hen inhoudt, welke uitdagingen het oplevert en wat ervoor nodig is om van een goed initiatief een succesvolle onderneming te maken. De Ondernemer publiceert meerdere interviews uit het boek.

,,Als kind was ik al bezig met de staat van de wereld. Al maakte ik mij toen vooral druk om al het dierenleed. Toen mijn moeder mij vertelde dat er zeehonden worden gedood voor hun bont, ben ik een petitie begonnen en heb ik de president van Canada aangeschreven. Het zat er gewoon altijd al in om te strijden voor een betere wereld. Later kwam ik dan ook bij de Wereldbank terecht, waar ik een van de eerste medewerkers was die zich bezighield met het opzetten van het eerste klimaatfonds ter wereld. Toen ik wegging telde het team tachtig man en hadden we tweehonderd miljoen dollar bij bedrijven en overheden opgehaald.

Via het fonds investeerden we in CO2-reducerende projecten. Zo kwam ik uit bij een project met zonne-energie in Mexico-Stad. Daar werd ik op slag verliefd op de potentie van zonnepanelen. Daarom ging ik bij het International Energy Agency aan de slag om via beleidsvorming in de G8 het verschil te maken. In de praktijk werden echter alle goede ideeën die op papier stonden de prullenbak in onderhandeld. Daarna ben ik voor BP gaan werken, omdat zij op het punt stonden de omslag te maken naar een duurzame bedrijfsvoering. Toen ook dat idee niet doorging, was ik er klaar mee en besloot ik voor mezelf te beginnen. Ik wilde resultaten zien. Als ondernemer heb je het tenminste allemaal zelf in de hand. Nu ben ik een sociaal ondernemer en wil ik nooit meer terug.”

,,Met onze online tool weet je binnen drie muisklikken hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en hoeveel je daarmee bespaart"

Roebyem Anders, Sungevity

'Toen Engie ons overnam, kregen we vleugels'

,,De missie van Zonline was om het leuk en vooral makkelijk te maken om op zonnestroom over te stappen. En dat sloeg aan! We ontwikkelden een online tool waarmee je binnen drie muisklikken wist hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en hoeveel je daarmee bespaart. Voor deze tool maakten we gebruik van de software van het Amerikaanse Sungevity. Ik was als adviseur betrokken geweest bij de oprichting van dat bedrijf en omdat we internationale kansen zagen, besloten we met hen samen te gaan. Toen Engie ons even later overnam, kregen we pas echt vleugels. Opeens stond er een bedrijf achter ons met tientallen miljoenen klanten wereldwijd, grote ambities en de nodige slagkracht. Dan ga je gewoon een stuk harder. Maar voor ons was het wel belangrijk dat we als een zelfstandige onderneming konden blijven opereren, met een apart bestuur.”

Lees ook: 5 lessen om (onder de streep) energiewinst te behalen

Geen opportunisme, maar een oprechte missie

,,Andere zonne-energiebedrijven zijn veelal dozenschuivers. Ze verkopen de zonnepanelen, installeren ze op het dak en zijn dan klaar. Ze zitten vooral in deze business, omdat het een aantrekkende markt is. Wij zijn een van de weinige bedrijven in deze sector met een sterke missie, namelijk om niet te rusten voor elk geschikt dak vol ligt met zonnepanelen. We zijn dan ook altijd bezig met de volgende hobbel in de weg: welke doelgroep heeft nog geen zonnepanelen, waarom niet en hoe kunnen wij daar verandering in brengen? Het nemen van zonnepanelen is vaak de eerste stap naar een duurzamer leven. Als vanzelf gaan mensen bijhouden hoeveel stroom ze opwekken en verbruiken en dan gaat er een knopje om. Dan staan ze opeens ook open voor andere maatregelen, zoals het inruilen van de auto voor een elektrische fiets.”

Generatie Zon: sympathiek, niet saai

,,Toen ik in deze markt begon, kwam de installateur nog bij je thuis. Dat was dan een saai, lang gesprek, waarna hij met een meetlint op het dak verdween om de maten op te nemen. Echt zo’n 'cv-ketel'-gevoel. Met onze software hebben wij daar verandering in gebracht. Andere partijen liften daar nu op mee en dat kunnen wij alleen maar toejuichen. Wij hebben met onze acties al laten zien dat wij een andere mentaliteit hebben dan de rest, dat levert sympathie op. Ons doel is om een beweging te creëren onder de noemer Generatie Zon. Wij willen het zo leuk en makkelijk maken dat niemand meer een reden heeft om niet over te stappen op zonne-energie. Dat begon met koopwoningen, waarna we de stichting Huurdakrevolutie hebben opgezet om de woningcorporaties in een versnellingsstand te krijgen. We lanceerden ook de Schooldakrevolutie, waarbij het doel is dat ieder kind straks leert, onder andere over duurzaamheid, onder een dak vol zonnepanelen. En dat hoeven niet eens per se onze zonnepanelen te zijn. Sterker nog, wij installeren zelfs helemaal niet op scholen.”

"We zijn de enige leverancier van zonne-energie met een missierapport, waarin we kritisch naar onszelf kijken"

Roebyem Anders van Sungevity

Van het afwasmiddel tot de afvalhoop

,,We zijn de enige zonne-energieleverancier met een missierapport, waarin we kritisch naar onze eigen organisatie kijken en zwakke punten identificeren die we willen verbeteren. Van de herkomst van onze zonnepanelen, tot het afwasmiddel op kantoor; alles wordt langs een meetlat gelegd. Wij willen precies weten waar onze panelen vandaan komen, of ze zonder kinderarbeid zijn geproduceerd en met de juiste grondstoffen. En wat gebeurt er met afgedankte exemplaren? We betalen wel voor recycling, maar in de praktijk belanden ze nog té vaak op de afvalhoop. Daarom zijn we gaan lobbyen voor een ander recyclingsysteem. Dat kost veel tijd en geld, maar wij vinden het gewoon ongelooflijk belangrijk. Uit het rapport kwamen ook andere punten naar voren waarin onze organisatie nog stappen kan maken. De grootste doorn in ons oog is daarbij dat ons kantoor geen zonnepanelen op het dak heeft. Dat kan toch niet! We zijn daarom in gesprek met de woningcorporatie waarvan we het pand huren.”

Missiegedreven strijders

,,Alle solar warriors die hier werken, gaan helemaal voor onze missie. Vaak is deze missie de reden dat ze hier überhaupt werken. We willen niet alleen onze klanten, maar ook ons eigen personeel blijven inspireren; door thought leader te zijn en positieve en constructieve verhalen te delen. Daarom organiseren wij evenementen als de Climate College Tour, waar grote denkers zoals Boyan Slat, Joris Luyendijk en Jelmer Mommers spreken over het veranderen van het systeem. Klanten, collega’s en partners komen hierop af en stuiteren volledig geïnspireerd de tent weer uit. Zo word je een bedrijf waar mensen willen werken. Tegelijkertijd benadrukken we ook het belang van financial performance, omdat we zonder gezond bedrijfsmodel onze missie niet kunnen waarmaken.”

Lees ook: Duurzaam ondernemen: hoe kan jij je bedrijf verduurzamen?

Zelfsturend werken

,,Duurzaamheid gaat voor mij om schaalbaarheid. Voor schaalbaarheid heb je een financieel gezonde bedrijfsvoering nodig en een rammend efficiënt proces. Als je meer dan honderd man personeel hebt, ga je last krijgen van miscommunicaties in het team. Daarom hebben wij kortgeleden de organisatie omgegooid en werken we nu met zelfsturende netwerkteams. Van het begin tot het eind van de customer journey hebben we één team dat verantwoordelijk is voor het bedienen van een klant. Wij vragen hen bij elk project wat hun doel is, welke mensen ze nodig hebben en welke trainingen ze willen volgen. Zo zet je mensen aan het denken. Groeiende ondernemingen willen vaak dat het personeel zich gaat specialiseren om de efficiëntie van de organisatie te waarborgen. Dat moeten wij natuurlijk ook doen. Maar doordat we werken met netwerkteams waarin iedereen zijn specialisme en inbreng kan laten gelden om het gezamenlijke doel te bereiken, houden we het specialistisch werken leuk.”

Alle daken moeten vol

,,Slechts één procent van de bedrijven haalt een omzet van meer dan 25 miljoen. Dat zijn wij! En daar ben ik bijzonder blij mee. Maar nu achteroverleunen? Echt niet! Ik ben supertrots op alle solar warriors. Ik kan enorm genieten van het behalen van een mijlpaal. Een miljoen woningen met zonnepanelen dat hebben we groots gevierd. Maar ik wil ook verder groeien. Groeien om impact te maken. Ik ben pas tevreden als elk dak vol ligt met zonnepanelen, alles en iedereen leeft op zonnestroom én mensen vervolgens ook de volgende stap naar een duurzaam leven zetten.”

LiEF: het duurzame vervolg op bestseller LEF

Wat maakt sommige impactondernemers succesvoller dan andere? Hoe verenigen topondernemers als Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager), Merijn Everaarts (Dopper), Maurits Groen (WakaWaka, Kipster) en Alec Clement (WAAR) groen en poen in hun bedrijf? Mandy Kraakman en Dennis Mensink (beiden Mediatic) voelden bijna dertig ondernemers aan de tand en stuitten op mooie verhalen én inzichten. Het boek is te bestellen via de webshop.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.