Nieuws Duurzaamheid

Jasper Gabriëlse (Seepje): 'Kleine pionierende merken maken de weg vrij voor een Unilever'

Het verhaal van Seepje begint met Jasper Gabriëlse en Melvin Loggies die in 2013 op tv zien hoe een Nepalese vrouw een natuurlijke zeep van vruchtenschillen gebruikt. Waarom gebruiken wij dan synthetische middelen om de was te doen, vroegen de toen 21-jarige studenten zich af. Ze besloten hun studiefinanciering bij elkaar te rapen, 4600 euro in totaal, om 500 kilo schillen naar Nederland te laten verschepen. Het zou de eerste van vele zendingen worden.

Mandy Kraakman en Dennis Mensink (LIEF) 10 december 2020

Seepje jasper gabrielse

Jasper Gabriëlse, mede-oprichter van Seepje: ,,Wij betalen net zoveel belasting als Robijn. Is dat terecht?"

VOORPUBLICATIE LIEF

Dit is een deel van het interview met Jasper Gabriëlse (foto hierboven), dat in het geheel te lezen is in het boek LiEF. Daarin vertellen ondernemers wat duurzaam ondernemerschap voor hen inhoudt, welke uitdagingen het oplevert en wat ervoor nodig is om van een goed initiatief een succesvolle onderneming te maken. De Ondernemer publiceert meerdere interviews uit het boek.

In december werd bekend dat Doen Participaties en Fair Capital Partners Impact Investing samen 1 miljoen euro in de Europese expansie van Seepje investeren. Het wasmiddel, handzeep en reinigers zijn op grote schaal verkrijgbaar in België en het afwasmiddel in Duitsland.

Seepje heeft vijftien soorten wasmiddelen en schoonmaakproducten in het assortiment, die voor minimaal 99,25 procent uit natuurlijke producten bestaan. In 2019 draaiden ze een omzet van 2,1 miljoen euro en dit jaar stevenen zij af op 3,2 miljoen. Al stelt Gabriëlse: ,,Ik heb heel veel plezier gehad in die eerste fase, toen we nog helemaal geen geld hadden.” Maar hij is ook van mening dat je geld moet verdienen om slagkracht te genereren en impact te maken. Hoe hij dit voor elkaar wil krijgen? ,,Door het initiatief te nemen en deze ideeën steeds weer met daadkracht voor elkaar te boksen. Dat is ondernemerschap en dat vind ik gewoon onwijs leuk.”

'Verantwoordelijkheid voor impact in gehele waardeketen'

,,Melvin en ik waren doorsnee studenten en verder niet super-duurzaam. Toch hadden we ergens wel de wens om bij te dragen aan een betere wereld. Die positieve impact willen we met Seepje zo groot mogelijk maken. Daarom kijken we niet alleen naar de impact die ons bedrijf heeft op ons team hier in Nederland, maar ook naar de impact op de werknemers in de sociale werkplaats en de producenten in India en Nepal."

,,De Nepalese schillenboer met wie wij zeven jaar geleden in zee gingen, had het oogstproces al zover gekregen dat het volledig ecologisch verantwoord verliep. Dat was al een stap in de goede richting, maar wij willen onze verantwoordelijkheid zo breed mogelijk nemen. Daarom willen wij ook de werk- en leefomstandigheden van onze partners in deze landen verbeteren. En willen we de verantwoordelijkheid dragen voor de impact die ons product op het milieu heeft in de gehele waardeketen; van het verbouwen van de schillen in de Himalaya tot aan het afvalwater dat in Nederland overblijft na het draaien van een wasje.”

Groen versus poen

,,We zien dat elke keuze die wij de afgelopen jaren hebben gemaakt nu bijdraagt aan de motivatie bij de consument om ons product te kopen. Als je tien producten per jaar verkoopt zet dat natuurlijk geen zoden aan de dijk, maar afgelopen jaar hebben we er 650.000 verkocht. Met dat soort aantallen kun je een substantiële impact realiseren. Bij ons zit de grootste impact namelijk in het product zelf. Als wij meer producten verkopen, wordt er meer wasmiddel met natuurlijke in plaats van synthetische grondstoffen gebruikt en kunnen er meer mensen onder eerlijke omstandigheden in Nepal en India werken.”

“Als wij onze pijlen zouden richten op commercieel gewin, zou er binnen drie maanden een vernietigend artikel in de krant staan omdat we een lulverhaal hebben verkocht”

'Seepje betaald net zoveel belasting als Robijn. Is dat terecht?'

,,Als wij onze pijlen zouden richten op commercieel gewin, zou er binnen drie maanden een vernietigend artikel in de krant staan en zouden mensen over zes maanden ons product niet meer kopen, omdat we ze een lulverhaal hebben verkocht. Wij kunnen bijvoorbeeld onze fles wel goedkoper produceren als we niet langer gerecycled plastic gebruiken, maar op de lange termijn gaan we dan minder verkopen."

,,In onze ogen kun je alleen geld verdienen door je bestaansrecht op een duurzame manier gestalte te geven. Dat zou voor alle bedrijven moeten gelden, maar dat is nu nog niet het geval. Ik betaal met Seepje bijvoorbeeld net zoveel belasting als Robijn. Is dat terecht? Zodra je maatschappelijke impact meetbaar maakt, kun je dit belonen en zullen bedrijven eerder hun verantwoordelijkheid pakken.”

Tekst loopt door onder de foto (Seepje-oprichters Jasper Gabriëlse en Melvin Loggies).

'Met Seepje meer van de holistische aanpak'

,,Als je elke beslissing maakt op basis van je eigen visie, creëer je een bedrijf dat in de kern duurzaam is. Je begint heel simpel, namelijk met schillen die je in de was kunt gebruiken. Je laat een partij van 500 kilo overkomen op een boot, betaalt de leverancier een eerlijke prijs en staat vervolgens de pakketjes aan de keukentafel in te pakken. Toen ons bedrijf groeide en de keukentafel niet langer volstond, besloten we een sociale werkplaats in te schakelen. Zo versterk je keuze na keuze jouw duurzame ambitie. Terwijl andere spelers zich bijvoorbeeld slechts focussen op de ingrediënten van hun product of op packaging, hangen wij een meer holistische aanpak aan. Overal waar wij de kans zien om een positieve impact te maken, grijpen wij deze aan.”

'Kleine pionierende merken maken de weg vrij voor bedrijven als Unilever'

,,Toen wij voor het eerst met gerecycled plastic gingen werken, wilde geen enkele leverancier met ons werken. Uiteindelijk kwamen we bij een leverancier terecht die een intrinsieke motivatie had om deze stap met ons te zetten. We waren een van de allereerste merken met zo’n hoog percentage gerecycled materiaal. Inmiddels staat het hele schap er vol mee. Kleine pionierende merken maken de weg vrij voor bedrijven als Unilever. Ik vind het alleen maar mooi.”

LiEF: het duurzame vervolg op bestseller LEF

Wat maakt sommige impactondernemers succesvoller dan andere? Hoe verenigen topondernemers als Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager), Merijn Everaarts (Dopper), Maurits Groen (WakaWaka, Kipster) en Henk-Jan Beltman (Tony’s Chocolonely) groen en poen in hun bedrijf? Mandy Kraakman en Dennis Mensink (beiden Mediatic) voelden bijna dertig ondernemers aan de tand en stuitten op mooie verhalen én inzichten. Het boek is te bestellen via de webshop.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.