Nieuws Duurzaamheid

Tom van der Lubbe (Viisi Hypotheken): 'Huidige rol financiële sector maatschappelijk niet houdbaar'

Een eigenzinnige hypotheekadviesketen, en dat is het. Viisi is het eerste bedrijf in de financiële sector dat ‘Holacracy’ invoerde, een vorm van zelforganisatie. Het leverde het bedrijf veel prijzen op, met name in de HR-wereld. ,,We hebben een makkelijke, gouden regel om elkaar in balans te houden: behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. De rest is gezond mensenverstand", stelt co-founder Tom van der Lubbe. En ja, Viisi heeft de hoogste klantentevredenheid van de hele branche; een 4.9 op een schaal van vijf.

Mandy Kraakman en Dennis Mensink (LIEF) 17 december 2020

Viisi tom van der lubbe hypotheken

Tom van der Lubbe: ,,Onze hele financiële sector zou een faciliterende, bijna publieke rol moeten vervullen. Daar zijn we nu ver van verwijderd en dat moet veranderen. De huidige rol van de financiële sector is maatschappelijk niet houdbaar.”

VOORPUBLICATIE LiEF

Dit is een deel van het interview met Tom van der Lubbe, dat in het geheel te lezen is in het boek LiEF. Daarin vertellen ondernemers wat duurzaam ondernemerschap voor hen inhoudt, welke uitdagingen het oplevert en wat ervoor nodig is om van een goed initiatief een succesvolle onderneming te maken. De Ondernemer publiceert meerdere interviews uit het boek.

,,Wat we concreet willen bereiken, is dat de klant bij de grootste uitgave in zijn of haar leven weet waar het geld van de hypotheek vandaan komt en waar de maandelijkse betalingen naartoe gaan. Het is toch gek dat je wel op een pak hagelslag van twee euro kunt zien welke ingrediënten erin zitten, maar geen idee hebt hoe dat zit bij een hypotheek van drie-en-een-halve ton?"

Hypotheekadviesketen Viisi. In 2020 voor de tweede keer op rij de titel Best Workplace van Nederland in de categorie tot vijftig medewerkers. Op de Europese ranglijst stegen ze dit jaar naar nummer vier. Daarbuiten is het bedrijf nog opvallend onbekend. Viisi vliegt namelijk graag onder de radar; geen persberichten over financieringsrondes, geen reclame. Je vindt Viisi vaak alleen maar als je ernaar zoekt - en dan vind je opeens opvallend veel.
Hun missie: change finance.

'Het is toch gek dat je wel op een pak hagelslag van twee euro kunt zien welke ingrediënten erin zitten, maar geen idee hebt hoe dat zit bij een hypotheek van drie-en-een-halve ton?'

Lees ook: Hypotheekadviesketen Viisi wil groei versnellen via crowdfunding

,,We willen de wereld van het hypotheekadvies kwalitatief beter maken, duurzamer en meer lange termijn gericht. Onze hele financiële sector zou een faciliterende, bijna publieke rol moeten vervullen. Daar zijn we nu ver van verwijderd en dat moet veranderen. De huidige rol van de financiële sector is maatschappelijk niet houdbaar.”

,,Hoe meer impact je wilt hebben, des te ambitieuzer je moet zijn. Ik ben voor krimp op macro-economisch niveau of ‘degrowth’, zoals dat tegenwoordig zo hip heet. Maar als je binnen je sector wat wil veranderen, dan moet je marktleider worden. De eerste jaren hebben we ons niet in de pers geuit en wezen we interviews zelfs af. Dat verbaasde mensen, maar we wilden in alle rust het bedrijf opbouwen, van binnenuit. Na tien jaar vinden we het nu legitiem om wat harder te roepen dat we de wereld van de hypotheken gaan veranderen en dat we de ambitie hebben om marktleider te worden. Niet omdat we de grootste willen zijn, maar omdat we de sector willen veranderen. En dat lukt alleen als we heel erg groot worden.”

'MLP trok de stekker uit al haar buitenlandse vestigingen, dus ook die van ons. Toen keken wij elkaar aan en zeiden: we bouwen het bedrijf gewoon nog een keer op, maar nu helemaal zoals we het zelf willen'

Ouderwets mkb dna

,,Ik ken Frank, Hergen en Hendrik (co-founders van Viisi) sinds 2002. Eigenlijk zijn we door toeval samen ondernemers geworden. We zaten allemaal bij MLP, een Duitse, beursgenoteerde financieel planner. Wij hadden de Nederlandse tak van het bedrijf opgebouwd en waren de succesvolste buitenlandse dochter. Maar MLP trok de stekker uit al haar buitenlandse vestigingen, dus ook die van ons. Daar stonden we dan… Toen keken wij elkaar aan en zeiden: we bouwen het bedrijf gewoon nog een keer op, maar nu helemaal zoals we het zelf willen."

,,We zijn tien jaar geleden midden in de vorige crisis gestart. Dat was een voordeel, want ons dna is ouderwets mkb; groeien uit eigen cashflow, iedere euro tien keer omdraaien voordat je hem uitgeeft. We kenden de woorden ‘bootstrapping’, ‘unicorns’ en ‘zebra’s niet en gingen ook niet naar start-upevents of netwerkborrels, maar werkten allemaal alleen maar in én aan het bedrijf. De wereld daarbuiten en wat andere spelers deden, interesseerde ons niet.”

Lees ook: Waarom hypotheekadviseur Viisi is uitgeroepen tot ‘Best Workplace’

'We hebben de hoogste klantentevredenheid van de hele branche; een 4.9 op een schaal van vijf'

People first, clients second, shareholders last, dat is de volgorde. Onze mensen, wij noemen ze Viisionairs, komen altijd op de eerste plaats. Is dat slecht voor de klant? Nee. We hebben de hoogste klantentevredenheid van de hele branche; een 4.9 op een schaal van vijf. Als de mensen in een bedrijf tevreden zijn, met plezier werken en zelf kunnen beslissen wat voor de klant het beste is, dan leidt dat automatisch tot tevreden klanten. Hoe we aan de beste mensen komen? We hire for culture, not for skills. Al onze consultants hebben we zelf opgeleid, niemand heeft ooit voor een bank geadviseerd. En dat is maar goed ook…”

Vooral niet micromanagen

,,Als je ondernemer geworden bent, omdat je niet gemicromanaged wilt worden, dan moet je dat ook niet doen met je eigen mensen. Dat was het uitgangspunt. Met een personeelsbestand van zo’n tien mensen kun je alles prima aan de keukentafel met elkaar bespreken. Tijdens de opstartfase is zo’n kleine bezetting zelfs goed voor de teambuilding. Maar zodra je groter wordt, moet je gaan nadenken over wat mensen motiveert en vooral demotiveert. Dan land je – of wij in ieder geval – bij decentrale besluitvorming. Goede mensen willen zelf, in hun eigen teams, beslissen over het hoe en wat. Ik krijg vaak de vraag of zelforganisatie nog werkt als een bedrijf groter wordt. Mijn antwoord is steevast: alles wat echt groot en complex is, is zelforganiserend. Kijk maar naar de markteconomie of de natuur.”

Lees ook: Eenderde zzp-ondernemers ongerust over hypotheek

'Een kwart van onze nieuwe collega’s is klant bij ons geweest'

,,Als de klant doordeweeks tijd heeft om naar de tandarts of naar de sportschool te gaan, dan kunnen zij ook tijd vrijmaken voor de grootste investering van hun leven. Onze Viisionairs werken hard, maar hebben ook een privéleven. Onze klanten vinden dat eigenlijk wel cool. Waarom? Omdat ze zelf ook allemaal ergens werken en bij hun werkgever graag op nummer één zouden staan. Een kwart van onze nieuwe collega’s is klant bij ons geweest en de helft kende al iemand die bij Viisi werkt. We hebben een makkelijke, gouden regel om elkaar in balans te houden: behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. De rest is gezond mensenverstand. We hebben bewust alleen die ene regel. Reduce to the max. En als je over iets twijfelt, staan je collega's altijd klaar om je te helpen.”

Bestel LiEF, het duurzame vervolg op bestseller LEF

Wat maakt sommige impactondernemers succesvoller dan andere? Hoe verenigen topondernemers als Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager), Merijn Everaarts (Dopper), Maurits Groen (WakaWaka, Kipster) en Henk-Jan Beltman (Tony’s Chocolonely) groen en poen in hun bedrijf? Mandy Kraakman en Dennis Mensink (beiden Mediatic) voelden bijna dertig ondernemers aan de tand en stuitten op mooie verhalen én inzichten. Het boek is te bestellen via de webshop.