Nieuws Duurzaamheid

Maurits (23) heeft oplossing voor verbod wegwerpbekers: een wasstraat

Het is aftellen tot 1 januari voor Maurits Last en zijn bedrijf SwapBox. Vanaf dan is het verplicht voor horeca en andere bedrijven om eten en drinken in herbruikbare verpakkingen te serveren. Een flinke uitdaging voor velen, maar SwapBox lost het voor ze op.

Alissa Verwoerd (AD) 25 augustus 2023

Maurits Last swapbox verbod wegwerpglazen wasstraat

Maurits Last, bij zijn wasstraat in Waddinxveen. Foto: Frank de Roo

De 23-jarige Last begon vier jaar geleden dankzij een studieproject op de Hotelschool in Den Haag aan zijn onderneming. Met die studie stopte hij, maar in SwapBox stopte hij een hoop tijd en energie. ,,Ik was de grote verspilling van wegwerpplastic bij het bestellen van eten zat. Daar moest een duurzame oplossing voor komen”, vertelt Maurits in het AD.

Kunststof bekers en bakjes maken, dat is op zich niet de grootste uitdaging, vindt Last. ,,Maar het afwassen wel. Je hebt het vast weleens gemerkt. Je borden van keramiek worden makkelijk droog nadat ze in de vaatwasser hebben gestaan. Maar een plastic bakje blijft lang nat.”

"Borden van keramiek worden makkelijk droog nadat ze in de vaatwasser hebben gestaan. Maar een plastic bakje blijft lang nat"

Wasstraat voor 125.000 bekers per dag

Dat gedoe wil Last bij bedrijven uit handen nemen. Met SwapBox haalt hij het herbruikbare servies bij bedrijven op, om het vervolgens in een wasstraat in Waddinxveen te wassen. ,,We kunnen hier zo'n 125.000 bekers per dag wassen”, vertelt de ondernemer uit Amsterdam trots, terwijl hij door de hal loopt waar inmiddels acht mensen werken.

Hij laat de wasstraat zien en legt uit hoe die werkt: ,,We hebben twee voorwaszones, omdat er soms best veel etensresten bij zitten. Daarna wordt het goed gespoeld en hebben we naast de ‘normale’ droging, drie extra droogzones die op 80 graden alle druppels van het kunststof blazen.”

Lees ook: ‘Neem gerust je eigen verpakking mee’: nieuwe sticker helpt ondernemers plastic afval voorkomen

Nieuwe regels vanaf 1 januari 2024

Steeds meer bedrijven, waaronder Douwe Egberts en het provinciehuis Zuid-Holland werken met SwapBox samen. En de kans dat dat er vanaf 1 januari meer van deze bedrijven bijkomen, is heel groot. Waar horecabedrijven sinds 1 juli al geld moeten vragen voor hun wegwerpverpakkingen aan de klant, mogen zij vanaf 1 januari helemaal geen wegwerpplastic of -karton meer gebruiken wanneer iets op locatie wordt gegeten. Afhaal- en bezorgrestaurants hoeven (nog) niet aan deze eisen te voldoen. ,,Dus het verschil bij de McDonalds of de cafetaria zit ’m in het ter plekke opeten en het meenemen”, aldus Last.

Maar niet alleen horeca krijgen met de nieuwe regels te maken. ,,Er is een hele grote groep bedrijven en kantoren dat nu nog wegwerp-koffiebekers gebruikt. Zij hebben niet altijd een vaatwasser en personeel is ook niet altijd bereid om zelf een kopje af te wassen. En dat kunnen wij dus voor hen doen”, vertelt Last. ,,Hetzelfde geldt natuurlijk voor sportkantines en festivals.”

"De meeste bedrijven hebben niet de behoefte om hierin voorop te lopen. Over een paar maanden moeten ze wel"

Hoewel de nieuwe regels al een aantal jaren bekend zijn, loopt het pas sinds kort echt storm bij SwapBox. ,,Toen ik vier jaar geleden begon, wisten we al dat dit er op 1 januari 2024 aankwam. Maar de meeste bedrijven hebben niet de behoefte om hierin voorop te lopen. Over een paar maanden moeten ze wel.”

Lees ook: Alternatief voor plastic bakje? IJskoning Jeffrey heeft een smakelijke oplossing

Ondernemers bellen in paniek

Langzaamaan stromen er steeds meer aanvragen binnen en loopt zijn wasstraat voor komend jaar steeds meer vol. ,,Ik wordt dagelijks door twee of drie bedrijven gebeld. Van ondernemers die al helemaal uitgedacht hebben wat ze willen, tot sommigen die ietwat paniekerig opbellen omdat ze weten dat er iets moet veranderen, maar zij nog niet weten hoe.”

Voor 4 tot 9 cent wast SwapBox de bekers van zijn klanten. ,,En we halen ze natuurlijk op en bezorgen ze, in onze elektrische busjes”, aldus Last. Maar er is meer. ,,We doen een ATP-test om de schoonheid van het kunststof te garanderen. Daarnaast maken we een fotorapportage van alle bakjes en bekers. Wanneer er bijvoorbeeld lippenstift op of een sigaret in heeft gezeten, krijgen we dat er niet af. Dat kunnen we dan makkelijk terugkoppelen aan de klant’’, laat de jonge ondernemer weten. ,,En er is natuurlijk ook nog een mogelijkheid om onze eigen bekers en bakjes af te nemen.”

Last is goed voorbereid op wat er gaat komen. ,,Nog voor het einde van dit jaar open ik een tweede locatie in Zwolle. En daarna zou het mooi zijn als we kunnen uitbreiden naar Eindhoven”, klinkt het ambitieus.

Lees ook: Gratis wegwerpverpakkingen bijna verboden: welke alternatieven zijn er?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws