Nieuws Duurzaamheid

Voor één vergadering met vliegtuig? Bedrijven steeds kritischer op zakenreis

Nederlandse zakenreizigers verwachten minder vaak op reis te gaan dan hun collega’s in het buitenland. Dat voorspellen zij in een onderzoek van internationaal adviesbureau Simon-Kucher. Vooral de korte zakenreis met het vliegtuig gaat in de ban.

Natasja de Groot (AD) 5 september 2022

Schiphol luchthaven klm vliegtuig

Foto: ANP.

Voor één congres of meeting helemaal naar de andere kant van de wereld vliegen? Sinds de pandemie kijken sommige bedrijven een stuk kritischer naar het nut en de noodzaak van zakenreizen. Van Lanschot Kempen is een van die bedrijven. ,,Duurzaam staat hoog op onze agenda. Bij ons is de regel nu reis: duurzaam als het kan. We willen hiermee onze medewerkers stimuleren om hun gedrag aan te passen”, aldus HR-adviseur Irina Meulman.

Dat is ingezet tijdens de pandemie. Sinds 1 september is een nieuw zakelijk reisbeleid van kracht geworden voor medewerkers: in principe moeten zij de trein pakken als de afstand onder de 700 kilometer is, de reis minder dan acht uur duurt en er geen overstap nodig is. ,,Het is best een grote stap, dus we gaan de komende tijd kijken hoe het uitpakt.”

Lees ook: Elske Doets: 'Dump dumpprijzen in de luchtvaart'

Maar: wel een lichte groei van het een aantal zakenreizen

De aanscherping van het reisbeleid past in een trend, merkt consultant Nout van Zon van internationaal adviesbureau Simon-Kucher. Nederlandse bedrijven lijken er net wat kritischer naar te kijken dan bedrijven uit andere landen, zo blijkt uit een recent onderzoek.

Daarin spreken zakenreizigers de verwachting uit dat het aantal zakenreizen in Nederland komend jaar met slechts 7 procent zal groeien ten opzichte van de afgelopen twaalf maanden. Daarmee zou het onder niveau blijven van voor corona. En opvallend: zakenreizigers elders in Europa verwachten gemiddeld een groei van 36 procent, zo komt naar voren in een enquête onder bijna vijfduizend respondenten, van wie bijna zevenhonderd Nederlanders.

Coalitie Anders Reizen

Een opmerkelijk verschil met andere landen, vindt Van Zon van Simon-Kucher. Een van zijn verklaringen: Nederland is vooruitstrevender wat betreft verduurzaming van het reisbeleid. Hij wijst op een groep van zeventig grote Nederlandse bedrijven die zich bij de Coalitie Anders Reizen heeft aangesloten. Dit is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Natuur en Milieu, VNO-NCW en de NS, dat als doel heeft om de CO2-uitstoot van zakelijk reizen te halveren in 2030 ten opzichte van 2016. ,,Het onderwerp leeft hier duidelijk”, klinkt het.

Een andere verklaring is dat in Nederland de digitale infrastructuur beter is dan in andere landen, wat het makkelijker maakt om virtueel te vergaderen. Wat mogelijk ook een rol speelt, zijn de perikelen op Schiphol: de luchthaven had een van de hoogste percentage annuleringen van alle Europese vliegvelden. Ook sluit Van Zon niet uit dat het vele thuiswerken meespeelt. ,,Daardoor is er sowieso minder noodzaak om vergaderingen fysiek te organiseren en zakelijk te reizen”, geeft hij aan.

Nout van Zon merkt dat bedrijven kritischer kijken naar nut en noodzaak van zakenreizen. Foto: AD/Marco Okhuizen.

Vooral korte vluchten worden in de ban gedaan

Van Zon en zijn collega’s merken het veranderend beleid ook zelf in hun werk. In de projecten die zij doen zien zij dat klanten minder vaak fysieke sessies organiseren en internationale collega’s van klanten worden minder ingevlogen. Ook heeft het bedrijf zelf beperkingen gesteld aan zakelijk reizen: Voor Van Zon en zijn collega’s geldt dat tripjes tot Parijs met de trein moeten worden gedaan en dat er vaker virtueel wordt vergaderd.

Directeur Hugo Houppermans van de Coalitie Anders Reizen hoort van veel Nederlandse bedrijven dat ze ermee bezig zijn: van Rabobank, Arcadis tot PWC. ,,We merken dat er nu veel meer wordt nagedacht over een alternatief en of een reis echt noodzakelijk is. Waar de zakenreis vroeger de normaalste zaak was, staat die nu vaker ter discussie.”

Vooral korte vluchten worden volgens Houppermans meer in de ban gedaan. Helemaal verdwijnen zullen ze zeker niet, verwacht hij, omdat mensen elkaar willen blijven ontmoeten.

Lees ook: 'Vliegtickets mogen twee keer zo duur worden': de (on)zin van dit soort onderzoeken

BCD Travel: groei van 70 a 80 procent

Dat is ook het beeld van BCD Travel, marktleider in de reisindustrie. Het bedrijf verwacht dat het aantal zakenreizen in Nederland op jaarbasis juist sterk zal groeien ten opzichte van het afgelopen jaar. ,,Uiteraard zullen er per klant en per sector verschillen zijn, maar gemiddeld genomen verwachten wij een groei van rond de 70 tot 80 procent”, stelt directeur Diederik Banken. Hij baseert zich op reacties en boekingen van zakelijke klanten.

Hoewel online vergaderingen en werken op afstand niet meer weg te denken zijn, blijven volgens hem zakenreizen en face-to-face vergaderingen belangrijk. In een onderzoek gaf 76 procent van de zakenreizigers aan dat zakenreizen helpt werk efficiënt uit te voeren.

Van Lanschot Kempen gaat er niet vanuit dat er helemaal niet meer wordt gevlogen. ,,We zeggen niet dat mensen niet meer mogen vliegen”, zegt Meulman. Wel denkt de hr-adviseur dat de frequentie naar beneden zal gaan en dat reisduur wellicht wat langer wordt. ,,Zodat je wel meerdere afspraken inplant als je vliegt.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws