Nieuws Duurzaamheid

Misvormd fruit niet in afvalbak, maar in taart: ‘Zo gaan we verspilling tegen'

Taarten bakken met gered fruit. Dat is wat Jeanne van Ittersum en haar collega’s bij Trash’ure Taarten doen. De framboos met een gekke vorm of de banaan die al iets te rijp is, vinden bij hen toch een weg naar een frambozentaart of bananencake.

Ellen Willems-ter Maat (AD) 28 mei 2021

Jeanne van Ittersum van taartenbakbedrijfje Trashure

Jeanne van Ittersum van taartenbakbedrijfje Trash’ure. Foto's: Paul Rapp

,,Vaak is er niet zoveel mis met het fruit dat wij gebruiken. Maar doordat ons eten een hele lange weg aflegt tot ons bord, moet het in perfecte conditie zijn of bijvoorbeeld nog niet te rijp zijn. Een klein plekje kan in weken tijd uitgroeien tot een grote rotte plek”, vertelt Jeanne van Ittersum tegen De Gelderlander. “Daarom wordt een appel er bijvoorbeeld al vrij snel uit gesorteerd. Een gele rijpe banaan kan niet meer zo lang mee, dus kan dat een reden zijn voor de fruithandel om hem weg te gooien.”

Lees ook: Tweede coronagolf zorgt voor enorme toename aan brood- en banketbakkers

‘Verspilling ga je tegen’

De Nijmeegse Jeanne van Ittersum (27) en haar collega’s van Trash’ure weten wel raad met al dat fruit dat zogenaamd niet voldoet maar eigenlijk nog perfect is om mee te bakken. ,,In een cake gaan veel geredde gele bananen. Daarmee ga je verspilling tegen.”

Ze koopt tegen gereduceerde prijzen fruit en groenten in bij telers, groothandels in fruit en groenten of een enkele supermarkt. ,,We hebben ook wel pompoenen gebruikt die perfect waren, alleen 100 gram te licht voor een plek in de supermarkt.” Die zijn in de pompoentaarten terechtgekomen.

Duurzaam en eerlijk eten

Trash’ure Taarten is in 2017 bedacht en in 2018 gestart door drie ondernemers. Van Ittersum, met een achtergrond in de milieukunde, Anton van Kooij, die als kok graag desserts maakt en een arts die op de achtergrond meewerkt aan bijvoorbeeld een website.

,,Vanuit de stichting maken we ons niet alleen sterk voor echt duurzaam eten, maar ook voor echt eerlijk eten,” zo zegt Van Ittersum. Trash’ure bakt namelijk taarten met mensen met een vluchtelingenachtergrond, die graag de stap willen zetten naar een baan, maar waarbij een taalachterstand nog een probleem is.

Lees onder de foto verder

Nederlandse taal oefenen op de werkvloer

,,We bakken taarten en ondertussen praten we. We oefenen taal, maar we laten mensen ook ervaren hoe het is op de Nederlandse werkvloer. Wat zijn onze gewoonten en regels? Wij doen dit sociaal; door werk te bieden aan talentvolle wereldbewoners, die hun passie willen inzetten in de maatschappij. Groen doen, terwijl niets of niemand achterblijft. Dat is Trash’ure Taarten.”

Wekelijks werken tien tot twaalf mensen bij de banketbakkerij. Drie tot zes maanden duurt het traject, maar de meeste mensen blijven langer. ,,Als ze de overstap naar een studie maken, komen ze geregeld terug om te helpen of vanwege het sociale aspect.”

Elektrisch vervoer worden de taarten besteld

De taarten van de Nijmeegse banketbakkers worden in een straal van 10 kilometer rond de bakkerij aan de Hatertseweg in Nijmegen met elektrisch vervoer bezorgd. Maar iedereen in Nederland kan de lekkere baksels ontvangen, ze worden ook met de post opgestuurd.

,,We doen alles op bestelling, zo gaan we zelf tegen dat we een winkel vol bakken en taarten weg moeten gooien omdat ze niet zijn verkocht.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws