Nieuws Duurzaamheid

'Veel mkb-ondernemers maken zich eerder zorgen om hun voortbestaan, dan om te verduurzamen'

Vijftien procent van de mkb-ondernemers geeft aan dat zij niet in staat zijn om met verduurzaming hun kosten te verlagen, blijkt uit onderzoek van October.

Van onze redactie 8 september 2023

Mvo economie duurzaamheid

Zeventien procent van de mkb-ondernemers geeft ook aan momenteel niet bereid te zijn een deel van hun winst te investeren in verduurzaming, en dat zijn dan met name de kleinere bedrijven. Dit en meer blijkt uit onderzoek naar investeren en financieren onder 529 mkb-ondernemers in opdracht van het Europese financieringsplatform October.

Lees ook: Handig zo’n elektrische vrachtauto, maar hoe laad je die op met eigen zonnestroom? Dat is de uitdaging voor bedrijven

Mkb-ondernemers met 1 tot 25 medewerkers missen vaker de intrinsieke motivatie om te verduurzamen, in tegenstelling tot grotere ondernemingen: gemiddeld is dertien procent van het totale mkb dat niet. Luuc Mannaerts, CEO van October Nederland: ,,Dat is best goed te verklaren: de marges binnen het mkb staan onder druk. Veel ondernemers maken zich momenteel eerder zorgen om hun voortbestaan, dan om te verduurzamen. Het toont de spagaat waar de mkb’er zich momenteel in begeeft, want om in de toekomst bestaansrecht te hebben, zullen ondernemingen toch iets moeten met verduurzaming.”

Geen idee van impact onderneming op milieu

Een op de tien heeft geen idee wat de impact van hun organisatie is op het milieu. Een even groot deel heeft geen idee wat het moet doen om duurzamer of klimaatpositief te zijn. Mannaerts: ,,Op zich logisch. Kleinere bedrijven hebben vaak minder middelen tot hun beschikking om dit uit te zoeken. Wel vindt ruim de helft het een goede zaak om te voldoen aan duurzaamheidseisen, als zij daardoor goedkoper geld kunnen lenen.”

"Het verrast mij wel dat een derde bij voorbaat geen voordelen ziet bij het investeren in duurzame oplossingen"

Luuc Mannaerts, CEO October Nederland

Toegevoegde waarde van certificering

Ruim dertig procent van de ondervraagde mkb-ondernemers heeft een financieel plan om de impact op het milieu te verminderen. Een vergelijkbaar percentage heeft een certificering voor behaalde sociale en ecologische doelstellingen, denk aan een B Corp-certificering. Dat deel kijkt daarmee ook verder dan alleen het duurzaamheidsaspect.

,,Verstandig. Hier zien we een duidelijke trend waarbij ondernemers op de hoogte zijn van de financiële voordelen van certificering en bezig zijn deze te behalen. Dat geldt nu voor ongeveer een derde van de mkb-ondernemers. Ik verwacht en hoop dat dit percentage de komende jaren zal groeien.”

Lees ook: Maurits (23) heeft oplossing voor verbod wegwerpbekers: een wasstraat

Verduurzaming zou onderdeel van de gedeelde maatschappelijke verantwoordelijkheid van elke mkb-ondernemer moeten zijn, vindt Mannaerts, maar de impact op het milieu beperken loopt in de praktijk nog vaak achter op het behalen van economisch succes. ,,Het verrast mij wel dat een derde bij voorbaat geen voordelen ziet bij het investeren in duurzame oplossingen. Ik adviseer vooral naar de lange termijn te kijken. Je kosten worden lager en je komt tegemoet aan de wensen en eisen van zakelijke partners en overheid.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws