Nieuws Duurzaamheid

Duurzaamheidsadviseur: 'Moederdag in juli enorme energiebesparing in tuinbouw'

‘Gisteren in gesprek met tuinders. We kunnen jaarlijks miljoenen m3 aardgas besparen in kassen als we Moederdag verplaatsen van begin mei naar begin juli. Wellicht ideetje om wat verder te onderzoeken.’ Deze tweet van Ronald Schilt maakte afgelopen dagen de tongen los. De directeur van Merosch (adviseur voor toekomstbestendige en duurzame gebouwen en gebieden) zou het geweldig vinden. Maar is het haalbaar?

Van onze redactie 22 juni 2022

Kassen bloemen moederdag

Foto: Shutterstock

Natuurlijk werd er hier en daar een kritische noot gekraakt onder het bericht van Schilt op Twitter. Het gros van ruim tweehonderd reacties had echter een positieve toon: ‘Lijkt me een fantastisch idee. Met alleen de thermostaat een graadje lager gaan we het niet redden’, ‘Goed idee. En ook Valentijnsdag schrappen?’, ‘Snel doen dan!’.

Schilt moet lachten om het aantal reacties en de inhoud ervan. ,,Toch weer verrassend wat Twitter dan doet hè”, zegt hij. ,,Wij zitten in de energievraagstukken en namens Merosch delen we deze ook wel eens op social media. Het aantal reacties is dan altijd maar magertjes. Bij dit bericht had ik mijn telefoon nog niet weggelegd of hij explodeerde al met reacties.”

Ronald Schilt, directeur Merosch. Foto: Merosch

Delen van België vieren Moederdag in augustus

,,Maandag was ik met tien glastuinbouwers in gesprek over hun energieverbruik”, verklaart hij het ontstaan van het bericht. ,,Hoe ziet dat eruit en zijn er mogelijkheden om het te verlagen door bijvoorbeeld elkaars reststromen te benutten? Toen ik de vraag stelde op welk moment de piek van hun verbruik ligt, werd Moederdag genoemd. En al helemaal als het buiten nog te koud is. Die bloemen moeten er natuurlijk tijdig uit. Ik trok direct de conclusie dat het dus mooi zou zijn als we Moederdag zouden verplaatsen. In sommige delen van België vieren ze het op 15 augustus.”

Lees ook: Turbulente tijden voor chrysantenkweker: ‘Is dit ondernemen of pokeren?’

Geen bloemen cadeau tijdens de vakantie

Schilt maakte de som en kwam tot de conclusie dat het verplaatsen van deze feestdag jaarlijks miljoenen kubieke meters aardgas kan schelen. Een prachtig vooruitzicht. De vraag is echter of het realistisch is. Marcel van Tol is één van de tuinders waar Schilt afgelopen week mee in gesprek ging. Hij spreekt vooralsnog van een onrealistisch plan.

,,Onze sector leeft van piekdagen als Moederdag. Die kunnen we niet missen. Daar komt bij dat we begin mei het staartje van de tulpenoogst nog mee kunnen nemen. Verschuiven we deze dag naar juli, dan is dat niet het geval en kunnen we de pioenrozen bijvoorbeeld ook niet meer benutten. En wat te denken van de vakanties in juli. Mensen geven elkaar geen bloemen in een periode waarin men vaak wat langer van huis is.”

De ondernemer achter Fa. M. Q. van Tol geeft aan dat het een kwestie blijft van spelen met warmte. Of beter gezegd: continu afwegen wanneer je gebruik maakt van aardgas. ,,Gezien de arbeidsspreiding binnen het bedrijf is het niet mogelijk om alles op één hoop te gooien. Dan kom ik handen tekort. Waar we naartoe moeten, is dat we de gewassen afstemmen op de seizoenen en daarmee het normale ritme van de natuur volgen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws