Nieuws Duurzaamheid

MUD Jeans en Hogeschool Saxion hebben primeur met eerste volledig circulaire jeans

Circulair denimmerk MUD Jeans en Hogeschool Saxion hebben na twee jaar van ontwikkeling de eerste volledig circulaire spijkerbroek ter wereld gepresenteerd. Bij de productie van het prototype zijn alleen de vezels van gedragen broeken gebruikt.

Van onze redactie 22 juni 2022

MUD Jeans modellen

MUD Jeans heeft afgelopen mei de Willem 1 Plaquette gewonnen. Foto: MUD Jeans

In Nederland belandt ieder jaar ruim 135 miljoen kilo textiel in de recyclebakken, waarvan uiteindelijk slechts één procent hoogwaardig wordt hergebruikt. Omdat gerecyclede garens moeilijker te verwerken zijn dan garens die alleen nieuwe vezels bevatten, was het produceren van volledig circulaire jeans tot voorkort technisch onmogelijk. Om het percentage gerecyclede vezels toch te verhogen zonder dat het ten koste gaat van de sterkte, combineert Saxion en MUD Jeans voor het eerst mechanisch gerecyclede vezels met chemisch gerecyclede vezels en maakten daarvan een spijkerbroek.

,,Wij zijn ontzettend trots dat we de eerste échte circulaire jeans ter wereld hebben gerealiseerd”, zegt Dion Vijgeboom, mede-eigenaar van MUD Jeans. ,,Hiermee willen we laten zien dat een wereld zonder afval – dankzij een circulaire economie – echt mogelijk én haalbaar is. Chemisch recyclen klinkt niet duurzaam, maar is niet meer dan een verzamelterm voor het op natuurlijke basis oplossen van cellulose materiaal.”

''Wat mij betreft moet niet persoonlijk gewin, maar het vooruithelpen van de keten het einddoel zijn''

Dion Vijgeboom, mede-eigenaar MUD Jeans

Bij productie MUD Jeans wordt 93 procent minder water en 74 procent minder CO2 verbruikt

De spijkerbroeken van MUD Jeans bestaan momenteel uit veertig procent post-consumer gerecyclede denim waaraan biologische katoen wordt toegevoegd. Hierdoor wordt bij de productie van een MUD Jeans 93 procent minder water en 74 procent minder CO2 verbruikt dan bij industriestandaard jeans, zo belooft het jeansmerk. Met de overstap naar honderd procent PCR-denim verwerkt het circulaire jeansmerk nog meer gebruikte spijkerbroeken in het productieproces en hoeft het daardoor geen nieuw katoen meer te gebruiken.

Vijgeboom: ,,Als producent moet je de verantwoordelijkheid dragen voor jouw product. Veel partijen gebruiken productie- en snijafval om aan hun recycleclaims te voldoen, terwijl dit soort pre-consumer waste al sinds jaar en dag wordt hergebruikt in het productieproces. Wat mij betreft moet niet persoonlijk gewin, maar het vooruithelpen van de keten het einddoel zijn.”

Maud Kuppen, onderzoekster textiel- en spintechnologie aan de Hogeschool Saxion: ,,De textiele afvalberg groeit gestaag. Wij hebben nu bewezen dat we nieuwe textiele producten kunnen vervaardigen uit volledig gerecycled materiaal. Hiermee beperken we niet alleen de omvang van de afvalberg, maar ook de productie van nieuwe materialen.”

De eerste volledig circulaire spijkerbroek ter wereld.

Circulaire onderneming wint prijs voor Duurzaam Ondernemerschap 2022

MUD Jeans is het eerste circulaire denimmerk. In 2013 introduceerde MUD Jeans het innovatieve ‘Lease A Jeans’-concept. Dit concept is gebaseerd op een economie zonder eigendom in plaats van bezit. Het merk past de principes van de circulaire economie toe en recyclet al haar jeans en die van andere merken.

Het merk heeft afgelopen mei de Willem 1 Plaquette gewonnen, de prijs voor Duurzaam Ondernemerschap 2022 die werd uitgereikt door de Koning Willem I Stichting. MUD Jeans bereikt hoge standaarden van verschillende duurzame organisaties en is sinds 2015 B Corp. In 2021 werd MUD Jeans uitgeroepen tot Best For The World B Corp en scoorde het hoogste in de categorie milieu.

Lees ook: Bert van Son (ceo Mud Jeans): 'Minder productie, minder fashion'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws