Nieuws Duurzaamheid
Waarom klanten maanden willen wachten op een tafel van meubelmaker Okke
Een vriendin met een eigen steigerhout werkplaats die zich een stuk uit de hand zaagde. Dat bleek ruim tien jaar geleden de start van Okkehout. Okke van Beuge, indertijd een gesjeesde student, besloot even bij te springen en ontdekte gaandeweg een passie voor de ambachtelijke meubelmakerij. Waar ooit druk getippeld werd, zet hij aan de Keileweg in Rotterdam nu tafels van sloop-, rest- en snoeihout in elkaar.

Okke van Beuge: ,,Een handgemaakte tafel is het wachten meer dan waard.” Foto: Frank de Roo
Geduld is daarbij een schone zaak. Want Okke (39 inmiddels) maakt niets op voorraad. Alles wat uit zijn handen vloeit, is in commissie. Ofwel: een klant schiet hem aan met een bepaald idee voor een bank, stoel of tafel, waarna deze zelfverklaarde autodidact aan het werk gaat.
Lees ook: Afgekeurd hout bestaat niet voor sociale onderneming Binthout
Het ruwe materiaal voor deze meubels mag je op z'n minst bijzonder noemen. Denk aan afgedankte of afgezonken scheepsvloeren van Nigeriaans hardhout. Of op zijn minst aan een ander soort hoogwaardig hardhout. Want aan steigerhouten meubels doet hij niet meer. ,,Daar is voor mij geen lol meer aan te beleven", zegt Okke tegen het AD. ,,Liever lever ik maatwerk in plaats van dergelijke puzzelstukjes op maat zagen.”
Tafels gemaakt van scheepsvloeren
Wie hem bezig ziet in zijn werkplaats, zo'n 500 vierkante meter groot en zes meter hoog, snapt al gauw waarom. Okke flanst nu niet bepaald Ikea-meubeltjes in elkaar. ,,Elk stuk hout in voorraad vertelt zijn eigen verhaal. Daaronder de scheepsvloeren van een tweetal op de Hinderplaat bij Rockanje vastgelopen en opgedregde schepen uit de VOC-tijd, bestaande uit dik eikenhout en Oregon pine.”
"Om de boel op maat te zagen, gebruik ik meestal wel een elektrische zaag"
Okke, met spieren als staalkabels, gaat het massieve hout dagelijks te lijf met de meest simpele gereedschappen. ,,Oké, om de boel op maat te zagen, gebruik ik meestal wel een elektrische zaag. Maar daarna komt het vooral neer op handwerk en technisch inzicht. Want een tafelblad alleen maakt nog geen tafel. Zo’n ding moet ook nog eens stevig en vlak op een stel pootjes komen te staan.”
Klanten moeten geduld hebben
Daarbij, veel van het hout dat Okke voor zijn meubels gebruikt moet eerst ‘natuurlijk gedroogd’ worden. Dus niet in een oven, maar gewoon in de wind. Dat gebeurt in een oude, gemeentelijke zoutloods nabij de Keilehaven. Ook daar zullen sommige klanten begrip voor moeten opbrengen. ,,Soms duurt het maanden voordat ik überhaupt met het hout aan de slag gaan.”
Lees ook: Ondernemer geeft hout tweede leven
Als eenpitter, die normaliter pas betaald krijgen als het product is geleverd, was het daarom best wel eens zwoegen. ,,In het begin, destijds nog antikraak in het voormalige Tropicana, waren er maanden dat ik amper de huur kon opbrengen.”
"Na een paar akkefietjes met bedrijven ben ik voorzichtiger geworden"
Maar Okke is in de loop der jaren slimmer gaan ondernemen. ,,Na een paar akkefietjes met bedrijven, waar mensen voor 10.000 euro aan meubels bestelden, afgeleverd kregen maar nooit betaalden, ben ik voorzichtiger geworden. Inmiddels vraag ik minstens de helft van het uiteindelijke bedrag als voorschot.”
‘Anders dan anders'
En gelukkig voor hem: klanten doen daar niet moeilijk over. Zij snappen dat Okke's tafels ‘anders dan anders’ zijn. Eerder kunst dan meubilair. Al is dat tegelijk de reden waarom Okke zich nooit heeft vastgelegd op een vast design. ,,Ik maak wat de klant wil, zowel bijzonder als functioneel. Want aan mijn tafels moet vooral geleefd worden. Je moet er ook een glas wijn op kunnen neerzetten, of laten vallen.”