Nieuws Duurzaamheid
Biertje Linkebal 2.0 gebrouwen dankzij ‘fruitkneusjes’: ‘Je wordt er heel vrolijk van’
Afgekeurd vanwege een plekje of deukje? Niet bij Olympic Fruit, de importeur en distributeur van groente en fruit. Van hun ‘lelijke’ mandarijnen wordt nu fruitbier gemaakt: Linkebal 2.0. Dankzij een duurzame samenwerking met de Rotterdamse bierbrouwerij Vet & Lazy.

De 'mandarijnenredders' die het duurzame fruitbier mogelijk hebben gemaakt: van links naar rechts Lennart van den Heuvel (Olympic Fruit), Dineke van Meeuwen (Clementine), Siemen Cox (Compostandig) en Okke van Beuge (Vet & Lazy). Foto: Jan Kok
En nog mooier: de overgebleven schillen en pulp wordt door het Rotterdams-Barendrechtse bedrijf Compostandig verwerkt tot groeizame compost. Zo’n duurzaam biertje, dat is bijna drinken voor het goede doel. Bijna dan. Circulair is het zeker, want het fruitsap in de radler - 3,5 procent alcohol - was anders in de vorm van mandarijnen bij het afval beland.
En dat moet echt anders, vinden ze bij Olympic Fruit, onderdeel van de Olympic Food Group in Barendrecht. ,,Het fruit voldoet niet aan de eisen van de afnemers, er zit bijvoorbeeld een plekje aan. Afgekeurd op uiterlijk en kleine defecten, want dat willen mensen in de supermarkt niet. Doodzonde, want de smaak is gewoon goed’’, weet Lennart van den Heuvel, directeur en eigenaar bij Olympic Fruit, als geen ander. Dat vertelt hij aan het AD.
''Ik ben gek op bier, maar ook dit fruitbier mag er zijn. Het is een batch van 3.000 liter, maar 2.000 liter is al weg. Dit smaakt letterlijk dus zeker naar meer''
Liaison Stichting Duurzaam Brouwen, Vet & Lazy en Compostandig
,,We waren hier intern al mee bezig, maar door een ontmoeting van met de mensen van Stichting Duurzaam Brouwen, Vet & Lazy en Compostandig ging het opeens snel.’’ Lachend: ,,Nu zitten we opeens in het bier.’’
De betrokken partijen ontmoetten elkaar april dit jaar tijdens een bijeenkomst in de Robin Food Hub. Dat is de plek in het Barendrechtse Fruitpacking District waar innovatieve startups samen met bedrijven van de Dutch Fresh Port - firma’s in verswaren rond de groente- en fruitveiling in Barendrecht - voedselverspilling willen tegengaan. Het Fruitpacking District is weer de nieuwe woonwijk die naast het treinstation van Barendrecht moet komen. En al pratende kwam dus van het één het ander.
Bij brouwerij Vet & Lazy zijn ze al jaren bekend met reststromen
Vet & Lazy sloeg direct aan toen er werd gesproken over wat te doen met de ‘restmandarijnen’ van Olympic Fruit. ‘Kom maar door met een mandje van die mandarijnen, ik zal eens kijken wat ik er mee kan’. Dat was zo ongeveer de reactie van oprichter en brouwer Ruben Krommenhoek van de Rotterdamse bierbrouwerij.
,,Ik ben niet zo van uren vergaderen, ik maak liever en praat dan verder’’, zegt hij. ,,Dan weet je tenminste waar je het over hebt. Toen kwamen ze opeens met 7.000 kilo mandarijnen aan zetten. Dat was even schrikken.’’
Maar hij draaide er zijn hand niet voor om. Bij Vet & Lazy zijn ze al jaren bekend met zogeheten reststromen. De brouwerij in het oude Rotterdamse zwemparadijs Tropicana, nu BlueCity met allemaal bedrijven die werken met restmaterialen, brouwden ze al eerder bier met afgekeurde citrusvruchten, namelijk pomelo’s. Dat werd Linkebal.
Lees ook: Supporterbier startte als studentenbedrijf: nu ligt het biertje bij de grote supermarkten
Linkebal 2.0 smaakt als mimosa: jus d’orange met champagne
Ook nu wist Krommenhoek in no time van het Barendrechtse ‘kneuzencitrus’ een fris fruitbier te brouwen: Linkebal 2.0. ,,Ken je mimosa, jus d’orange met champagne? Daar lijkt het op, heerlijk fris en zacht met lekkere prikkeltjes van het bier. En knaloranje, je wordt er heel vrolijk van’’, zegt de Rotterdamse bierbrouwer.
,,Ik ben gek op bier, maar ook dit fruitbier mag er zijn. Het is een batch van 3.000 liter, maar 2.000 liter is al weg. Dit smaakt letterlijk dus zeker naar meer. En mocht je denken wat is linkebal, dat is een term uit de wielersport hè? Profiteren van andermans kwaliteiten.’’
''Alles wat tot voor kort geleefd heeft, kan in een composteerproces worden omgezet naar compost. Ook mandarijnenpulp''
Enthousiast over spontane één-tweetje tussen Barendrecht en Rotterdam
Ook in Barendrecht zijn ze enthousiast over het ‘linke’ fruitbiertje. Van den Heuvel: ,,We zijn heel blij met deze samenwerking. Niet alleen is het een heel fris bier geworden, het is ook heel mooi dat we op deze manier onze reststromen benutten. En dat van de pulp hier in Barendrecht bij Compostandig ook nog eens duurzame compost kan worden gemaakt. Dit is de toekomst. Het voor Olympic Fruit belangrijk is om onze reststromen op een duurzame manier weer in te zetten en daar mooie, concrete producten van te maken.’’
Zoals compost, voeding voor je tuin. ,,Wij horen vaak verhalen dat je citrus niet kan composteren. Maar niets is minder waar’’, weet Siemen Cox van Compostandig inmiddels. Zijn bedrijf bouwt en ontwikkelt energiezuinige composteermachines. ,,Alles wat tot voor kort geleefd heeft, kan in een composteerproces worden omgezet naar compost. Ook mandarijnenpulp.” De citruscompost gaat bijvoorbeeld naar de moestuin van het Barendrechtse café Clementine.
Dat is de horecazaak van Dineke van Meeuwen. Zij is één van de drijvende krachten achter Fruitpacking District. Clementine is gevestigd in de ‘fruitwijk’ en heeft een eigen moestuin. Ook zij is enthousiast over het spontane één-tweetje tussen Barendrecht en Rotterdam. En het biertje. Van Meeuwen: ,,We zijn ervan overtuigd dat door samen te werken, we een positieve impact kunnen hebben op het verminderen van reststromen en het bevorderen van een circulaire economie”.
Lees ook: Food for Skin maakt de wereld en de mens steeds een beetje mooier met cosmetica
Tussenpersoon tussen bedrijven met reststromen en brouwerijen
Bij de Barendrechtse fruithandelaar is het zeker ‘wordt vervolgd’. De directeur: ,,Dit kan natuurlijk met meer fruit. Denk aan sinaasappelen, druiven en kersen. Daar kun je ook bier van maken. We gaan graag buiten de gebaande paden en hopen hiermee andere bedrijven te inspireren duurzame samenwerkingen aan te gaan.’’
Dat ziet Vet & Lazy ook wel zitten. De brouwers van inmiddels al zeer bekende speciaalbieren zoals Je Moeder hebben hun verlanglijstje met fruit al ingediend bij Stichting Duurzaam Brouwen, zeg maar een tussenpersoon tussen bedrijven met reststromen en brouwerijen.
De Rotterdamse brouwer: ,,Wat mij betreft volgen er nog veel meer fruitbiertjes. We willen graag meer fruitstromen oppakken. Het is zo zonde dat er zoveel restmateriaal is omdat de klant het fruit met plekjes of andere kleur niet wil. Het product is gewoon goed. Dat ‘probleem’ lossen we graag op.’’
Linkebal 2.0 is - in flesjes - onder andere verkrijgbaar bij Vet & Lazy, bierspeciaalzaken, slijterijen, horecazaken en verschillende supermarkten van Albert Heijn in de regio Rotterdam.
Lees ook: Ondernemers Thibaud en Stijn strijden met No Waste Army tegen voedselverspilling