Nieuws Duurzaamheid
Ondernemer met liefde voor buitensport
Kamperen en buitenleven heeft Stefan Hakker van huis uit meegekregen. Het is de grondslag voor de ontwikkeling van Outdoor-Gouda die in tussenstappen is voortgekomen uit de ambulante handel van zijn oom, schrijft het AD.

Als Hakker in de voormalige brandweerkazerne aan de Nieuwe Haven vertelt hoe zijn oom Leo in 1967 restpartijen via speciale groothandel kocht, kan hij een glimlach niet onderdrukken. ,,De laatste 15 jaar is de ontwikkeling in outdoormaterialen harder gegaan dan de 50 jaar ervoor. Mijn oom begon in 1967 op de markt met de verkoop van voornamelijk werkkleding en dumpgerelateerde artikelen. In 1971 is mijn vader bij hem gaan werken en begonnen ze in de Groenendaal een winkel: de dump- en goederenhandel."
Betaalbaar, eenvoudig, maar wel goed
Gerard vormde de zaak steeds meer om naar kampeerwinkel. Het was de tijd dat een rugzak nog een buitenframe had, luchtbedden of schuimrubber matjes de enige ondergrond voor dikke slaapzakken waren en scouting een belangrijke klant was. Het moest robuust zijn. Op gewicht en gebruiksgemak werd niet gelet. ,,Ons assortiment zat in het middensegment. Betaalbaar, eenvoudig, maar wel goed. Het werd toen Dump en Sportshop. We hadden toen ook een winkel in Leiden en Woerden."
Formule van buitensportzaak
In het winkelpand in de Groenendaal breidde het assortiment in kampeer- en reismaterialen alleen maar verder uit. ,,We hadden al bewust afscheid genomen van de dumpartikelen en waren al een complete buitensportzaak. We hadden ruimtegebrek en konden het aanbod niet goed laten zien. Toen de oude brandweerkazerne beschikbaar kwam, viel alles op zijn plek. Hier kunnen we het assortiment wel goed laten zien, uitbreiden en helemaal op de formule van buitensportzaak verder gaan."
Middensegment weggevallen
Tegelijk met de verandering van de winkel, zag Stefan Hakker de kampeerder en het materiaal veranderen. ,,De consument is meer gaan waarderen dat het materiaal lichter werd, langer meegaat en comfortabeler is in gebruik. Ze hebben meer over voor kwaliteit. Als je een keer de ervaring hebt van ondeugdelijk materiaal, dan wil je volgende keer echt goed materiaal. Daardoor is het middensegment weggevallen en is alleen het hoge segment overgebleven."
Elk jaar productvernieuwingen
Een van de eerste grote ontwikkelingen zag Hakker eind jaren '80 bij de introductie van het zelfopblaasbaar matje. ,,Dat was revolutionair, zette producenten aan tot innovatie. Voor die tijd gingen ontwikkelingen maar in kleine stapjes, nu zie ik elk jaar bij alle producten vernieuwingen."
Lees ook: Frisse start voor outdoorcentrum
Iedereen in branche duurzaam
Twee ontwikkelingen springen eruit. Allereerst is veel kleding nu zo modieus dat het ook in een reguliere kledingzaak niet zou misstaan. ,,Outdoor is meer geïntegreerd in de samenleving en zie je steeds meer in het straatbeeld." Daarnaast is iedereen in de branche bezig met duurzaamheid. ,,Het is simpel: als je van de natuur wilt genieten, wil je niet dat door jouw gedrag dat verdwijnt. Dus artikelen moeten groen en eerlijk geproduceerd worden."
Vertouwen in zijn ene vestiging
Hakker zag om zich heen ook de grotere ketens in buitensportzaken opkomen, maar heeft altijd vertrouwen gehad in zijn ene vestiging. ,,Ik ben wat kleiner, maar heb hetzelfde aanbod. Zoals iedere winkel tegenwoordig moet je wel iets extra bieden. Daarom organiseren we speciale schoenen- of tentendagen. We delen ervaringen met klanten om zo onszelf te verbeteren. Die reisverhalen zijn toch het leukste van dit werk. We hebben vanwege ons jubileum een maandelijkse prijs. Toen ik deze maand de winnaar opbelde, zei hij dat hij aan het wandelen was. Hij had het niet over de gewonnen prijs, maar hoeveel hij van het wandelen genoot dankzij die fantastische schoenen."
Zoals iedere winkel tegenwoordig moet je wel iets extra bieden.