Nieuws Duurzaamheid

Ondernemers Diepenheim investeren samen met inwoners en verenigingen in duurzaamheid

In Diepenheim slaan ze met duurzaamheid niet twee, maar drie vliegen in een klap. Dat komt volgens dagblad Tubantia, doordat drie initiatieven de koppen bij elkaar hebben gestoken en samen verder gaan om hun ambities te verzilveren.

HARRY GERRITSMA 7 april 2017

Energiefabriek

Het gaat om de oprichting van Duurzaam Diepenheim, de 'energiefabriek' en de 'energiebakfiets'. Aanleiding voor de bundeling van krachten is dat Voetbalvereniging Diepenheim sportpark De Koppel, de thuisbasis van de club, met zonnepanelen wil verduurzamen. Een van de opties is om op een van de drie velden zonnepanelen te plaatsen.

Daarnaast zijn er bij andere verenigingen en accommodaties ook ideeën op het gebied van duurzaamheid. "Dit verloopt vooralsnog versnipperd, waardoor het wiel soms opnieuw wordt uitgevonden. Maar, daar gaat Duurzaam Diepenheim verandering in brengen. In deze organisatie komen inwoners, ondernemers en verenigingen samen", vertelt Hans Schoolderman van Duurzaam Diepenheim en lid van de voetbalclub.

Bijeenkomsten

Zodra Duurzaam Diepenheim officieel bestaat, wil de organisatie bijeenkomsten rondom duurzaamheid houden, financieel voordeel realiseren bij gezamelijke inkoop van zonnepanelen en het energieverbruik in heel Diepenheim inzichtelijk maken.

Duurzaam Diepenheim gaat zich ook bezighouden met het aanvragen van duurzaamheidssubsidies, een netwerk opbouwen, een energiescan met besparingsmogelijkheden en advies en kennis samen brengen. Met een website en social media wil Duurzaam Diepenheim verder aan de weg timmeren.

Profileren

Schoolderman: "Hiermee kan Diepenheim zich niet alleen profileren richting eigen inwoners, ondernemers en verenigingen, maar ook aan subsidieverstrekkers, externe financiers, energieleveranciers en overheden."

Het initiatief 'energiefabriek' komt uit de koker van de Stichting Sportzaal Stedeke en basisschool Stedeke. De energiefabriek krijgt gestalte door zonnepanelen op de daken van de sportzaal en de basisschool. Wat de sportzaal en school door de panelen overhouden aan elektriciteit kan aan de omgeving worden geleverd.

Daarnaast wil de energiefabriek samenwerken met anderen die eveneens wensen te verduurzamen. "Zo kun je met elkaar een grote slag slaan", zeggen bestuurslid Robert Geerdink van de sportzaal en docente Rianne Broeke van basisschool Stedeke.

Elektrische auto's

De energiefabriek denkt ook aan een duurzaamheidsplein met laadpalen voor elektrische auto's en fietsers bij de school en sporthal. Het idee voor de energiebakfiets heeft Chris Koens gepikt van Utrecht waar die al rijdt. Vrijwilligers gaan met de bakfiets langs huishoudens, en geven ze gratis zuinige ledlampen ter vervanging van de gloeilamp. Ook bieden ze bewoners aan hen te informeren over energiebesparende mogelijkheden. En als bewoners een andere energieleverancier wensen, geven ze daarover advies.

De vrijwilligers kunnen ook eenvoudige maatregelen uitvoeren om energie te besparen, zoals het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie en deurdrangers die in de bakfiets liggen. De vrijwilligers krijgen een korte opleiding. Het initiatief kreeg 2.500 euro als winnaar van de gemeentelijke duurzaamheidsprijs.

Hiermee kan Diepenheim zich profileren richting subsidieverstrekkers, externe financiers, energieleveranciers en overheden

Hans Schoolderman, Duurzaam Diepenheim