Nieuws Duurzaamheid
Ondernemers Bart en Tom Grobben de boer op met sojamelk
Hun ‘melk’ gaat vanaf deze week in de cappuccino in een horecagelegenheid in Enschede. Boerenzonen Bart en Tom Grobben zijn de eerste sojamelkboeren van Twente.

Bart (links) en Tom Grobben op het erf met zelfgeteelde soja en de melk die ze ervan hebben gemaakt. Foto: Reinier van Willigen
Langs een zandweg nabij Het Rutbeek in Enschede stond afgelopen zomer een bordje met het opschrift 'Hier groeit melk van de De Nieuwe Melkboer'. De sojabonen van de halve hectare zijn nu geoogst, net als de bonen op de halve hectare grond van zorgboerderij Ensink in Lonneker. Opbrengst: 2000 kilo, goed om 10.000 liter sojamelk van te fabriceren, zo schrijft het AD.
Het was alweer de derde oogst van de broers Bart en Tom Grobben. Met hun ouders vormen ze een maatschap, die nabij Het Rutbeek over 50 hectare grond beschikt. Daarop grazen op een zomerdag 75 koeien en 55 stuks jongvee. Nog wel, want de broers onderzoeken of een steeds groter deel van de landbouwgrond voor de teelt van soja te gebruiken is.
''Tom woonde een tijdje in Utrecht, ik in Amsterdam. We zagen er hoe groot de vraag naar sojaproducten is''
Uitbreiding melkveebedrijf
Bart en Tom Grobben beseffen dat forse uitbreiding van het melkveebedrijf er niet in zit. Vanwege het verderop, rond Huize Zonnebeek, gelegen Natura 2000-gebied zouden ze tegen de grenzen aanlopen. In sojateelt zien ze een maatschappelijk verantwoord alternatief, zegt Tom (27). ,,We willen zeker verder met vee en jongvee, maar dat willen we combineren met sojateelt en het produceren van plantaardige producten.”
Bart (30): ,,Tom woonde een tijdje in Utrecht, ik in Amsterdam. We zagen er hoe groot de vraag naar sojaproducten is. Het Voedingscentrum streeft op korte termijn naar een 50/50- consumptie van plantaardige en dierlijke eiwitten."
Experiment met sojateelt
Drie jaar terug, toen ze nog aan de landbouwuniversiteit Wageningen studeerden, begonnen de broers hun experiment met sojateelt. Geadviseerd door Peter Strijk van Dutch Soy, zaaiden ze verschillende soorten bonen. Het resultaat van drie jaren experimenteren wisselde. ,,Twee jaar terug is de oogst op onze halve hectare grotendeels mislukt vanwege de droogte, en doordat duiven de kiemblaadjes opaten. Afgelopen zomer waren we daar alerter op. In totaal bedroeg de opbrengst over 1 hectare, ondanks schade door de droogte, bijna 2000 kilo."
Lees ook: Guus van Roessel: de melkboer die influencers inzet voor zijn melkmerk
De broers experimenteren met de producten, die je van soja maken kunt. Tom: ,,Eerst bij pap en mam in de keuken. Nu huren we ruimte die voldoet aan de normen voor voedselveiligheid. Je kunt veel met soja; melk, tofu, yoghurt, vleesvervangers. Sojamelk past het best bij ons als melkmakers. Dat lukt nu goed."
Eurosonic Groningen
De eerste serieuze test was afgelopen maand op het festival Eurosonic in Groningen. Tom: ,,We testten daar vooral of de festivalgangers de smaak aangenaam vonden, en of de barista's de melk goed konden opschuimen. Dat was zo. De introductie in Twente is vanaf 8 februari bij Sam-Sam in Enschede."
''Je kunt veel met soja; melk, tofu, yoghurt, vleesvervangers. Sojamelk past het best bij ons als melkmakers. Dat lukt nu goed''
Grootschalige machinerie
Bart Grobben hoopt op samenwerking met andere Twentse boeren die soja gaan telen. ,,Als we dit groot aanpakken, vraagt dat grote investeringen in apparatuur." Om de suggestie voor oprichting van een Coöperatieve Twentse Sojamelkfabriek moet de oudste broer Grobben glimlachen: ,,Wij sluiten niets uit. Alleen Alpro in België beschikt nu over grootschalige machinerie voor verwerking van sojamelk."
Op hun eigen boerderij produceren de koeien jaarlijks samen al een slordige 750.000 liter melk. Dat steekt schril af tegen de 10.000 liter die De Nieuwe Melkboer dit jaar denkt te produceren. Bart: ,,Het begin is er en het kan snel gaan."
Lees ook: Zussen, broers of vader en zoon als collega van elkaar: gaat dat wel goed?